Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Collin blijft blitzkampioen

Enno Noordhoff | | Intern | 2 reacties

Het snelschaakkampioenschap van HWP dat dinsdag 21 mei werd gehouden en in een nieuw jasje was gestoken, is evenals vorig jaar gewonnen door Collin Boelhouwer. Hij won de finalegroep met een punt voorsprong op Ardjan Langedijk.

Enige dissonant in Collins prestatie waren twee nederlagen tegen René in 't Veld. Een in de voorronden en een in de finalegroep. Maar nederlagen tegen Andrii Mishchenko en Max Merbis ontnamen René de overwinningsbeker.

Omdat uw verslaggever voor spek en bonen in de tweede groep uitkwam, kan hij weinig vertellen over de nieuwe, en oude, winnaar. Daarom neem ik het citaat van Max van vorig jaar volledig over volgens het principe: beter goed gejat dan slecht bedacht:

 Collin haalde in alle rondes koel zijn puntjes binnen. Hij maakt geen of nauwelijks fouten, heeft een scherp oog voor tactiek en voortreffelijk tijdmanagement en kan zo nodig keepen en dan genadeloos toeslaan. Daar kunnen de oudjes met al hun ervaring niet aan tippen. Gaan we nog veel van horen, die jongeman.

Het nieuwe speeljasje

Koos Stolk verraste vriend en vijand met een nieuw spelsysteem: het Amsterdamse. Dus geen Zwitsers meer. Jammer was wel dat weinigen hiervan op de hoogte waren en het systeem helemaal niet kenden. Dat zal volgend jaar anders zijn.

De motivatie van Koos was: het wordt in 90% van de snelschaaktoernooien in de wereld toegepast en de grote winst is dat je minder wachttijd hebt en dus meer speelronden.

Tot zover is iedereen enthousiast over het Amsterdams systeem en ik denk ook dat het wel een blijvertje zal worden. Maar dan hoop ik wel dat er enkele aanpassingen zullen plaatsvinden, want veel deelnemers zagen wel enkele onredelijkheden. Ik zal het systeem hier kort weergeven en de onredelijkheden aanstippen en wat alternatieve mogelijkheden geven. In het jaarboek 2019 zal ik er wat uitgebreider op ingaan.

Het Amsterdamse systeem en zijn nadelen

Dat werkt zo. Er zijn zes ronden voorselectie, via twee vierkampen waarna in achtkampen de eindrangschikking wordt bepaald, waarbij de kampioen uit de eerste (finale)achtkamp clubkampioen wordt. Dat betekent wel dat na de zes ronden voorselectie bijna driekwart van de deelnemers is uitgeschakeld. Terwijl ik dacht met 4,5 uit 6 een mooie gooi te kunnen doen naar de titel, zoals bij Zwitsers het geval kan zijn, mocht ik meedoen in de troostgroep 2: om des keizers baard.

Het grote probleem zit hem bij de selectie aan de rand. Van de mensen met 4,5 uit 6 konden er maar twee naar de finalegroep. Ik zou zeggen, selecteer op elorating. In de eindgroepen waren alle winnaars ook de hoogst gerateten. Maar dat was niet het geval. Selectie ging volgens de theorie dat iemand die met 3 uit 3 begint in de eerste vierkamp, wel in een sterkere tweede vierkamp zal komen dan iemand die met 1,5 uit 3 start. Deze theorie wordt blindelings toegepast: controleren of het werkelijk ook zo is, zou te veel tijd kosten. Terwijl het toeval natuurlijk een grote rol speelt.

Aangepast Amsterdams

Ik geef hier wat losse gedachten over alternatieven:

1) Max opperde dat we het snelschaaktoernooi in een vakantie moeten houden als er geen jeugdschaak is: dan kunnen we stipt om tien over acht uur beginnen en hebben we meer tijd om bijvoorbeeld drie vierkampvoorronden te spelen en dan een finalegroep van 8 of misschien 10 spelers. Dit om te voorkomen dat duidelijk lager geratete spelers zich plaatsen ten koste van hoger geratete.

2) Ik dacht aan een combinatie van Amsterdam en Zwitsers, noem het Zwitserdams. Eerst twee of drie vierkampen en dan een finalekamp Zwitsers van 9, 8, 7 of 6 ronden.

Tijdstudies zullen moeten uitwijzen wat er mogelijk is.

3) Selectie voor de hoofdgroep bij gelijk eindigen liever op basis van elorating.

Top-3 overige groepen:

groep 2: 1. Yme Jan Jellema (gast van Arnaud Bom) 2. Enno Noordhoff 3. Jan Boekelman*

groep 3: 1. Harry Lips 2. Bart de Valk 3. Marco Boekhout/Kir Teo.

groep 4: 1. Frank Beverdam 2. Jan Willem Spanjer 3. Stephan Blaas.

groep 5: 1. Frits Bakkes 2/3. Fons Dijkman/Marius Meesters.

 

* Heuglijke melding: Jan komt weer bij ons schaken, zowel intern als extern. Wachten tot zijn pensionering is hem niet gelukt.

 

Rest mij nog te melden dat de groepswinnaar van groep 1, 2 en 3 een leuk prijsje in natura kregen: wijn, bier en een dik boek.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (4)

  • Richard FritschyRichard Fritschy
    Richard Fritschy
    30.05.2019
    Sinds wanneer noemen wij een uiterst onderhoudende historische roman (door Collin gekozen) een prijsje?!?!
    De cultuurbarbaren zijn onder ons.
    • Adrie
      Adrie
      31.05.2019
      Wat is de titel en naam van de schrijver, Richard? Ik heb het gemist.
  • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
    Enno Noordhoff
    01.06.2019
    Niks van waar (over die cultuurbarbaren): het was niet goed te zien welk boek het was, wel dat ie redelijk dik was, maar dat zegt niks over de prijs.
    • Richard FritschyRichard Fritschy
      Richard Fritschy
      16.06.2019
      Vanwege mijn vakantie een vertraagde reactie. Cultuurbarbaren kennen de prijs van alles, maar weten niets van waarde.