Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Enquête over veranderingen in de interne

Werkgroep Interne | | Intern | 6 reacties

In de jaarvergadering in september 2015 kwamen twee voorstellen aan de orde om de HWP-clubavond en de interne competitie nog aantrekkelijker te maken. Een werkgroep is gevraagd een en ander te onderzoeken en met voorstellen te komen. Deze werkgroep, bestaande uit Marco Boekhout (intern wedstrijdleider), Harry Lips, Enno Noordhoff en Jaap Rotte, wil graag uw mening peilen, voordat zij definitieve voorstellen opstelt. Daarvoor is een enquête opgesteld met vragen over twee onderwerpen.

De voorstellen die op de ALV gedaan zijn, zijn:
1. meer spanning creëren door play-offs in te voeren, en
2. meer flexibele spelvormen mogelijk te maken, omdat (het vaste speeltempo van) de interne soms als verplichtend wordt ervaren.

1. Meer spanning door play-offs (vragen 1 t/m 11)

Achtergrond
In de huidige opzet van de interne competitie is het mogelijk dat al ruim voor het einde van het seizoen de volgorde aan kop van de ranglijst vrijwel vaststaat. De cruciale duels tussen de concurrenten voor het clubkampioenschap vinden vaak niet in de laatste ronden plaats. Daarmee gaat de competitie ‘als een nachtkaars uit’.  Voor de wat lagere ratinggroepen geldt hetzelfde. De strijd om de titel in deze groepen leeft niet echt. Ook daar is het mogelijk dat de rangschikking al lang van te voren min of meer vaststaat. 

Voorstellen/ideeën
De spanning in de interne competitie kan worden verhoogd door play-offs in te voeren (zie vragen 5 t/m 8). Dit houdt in (a) dat tijdens de reguliere competitie een beperkt aantal spelers zich kan kwalificeren voor de play-off en (b) deze spelers na afloop van de  competitie onderlinge wedstrijden spelen om uit te maken wie kampioen wordt.  Dit kan in elk geval voor de hoogste ratinggroep. Eventueel kunnen ook beslissingspartijen voor het kampioenschap in de diverse lagere ratinggroepen worden gespeeld.

Kwalificatie voor de play-offs (zie a, hiervoor) kan zo geregeld worden dat de bovenste twee, vier of acht man in aanmerking komen. Een alternatieve mogelijkheid is om  de competitie te splitsen in een herfst- en een voorjaarsgedeelte. De bovenste een, twee of vier man van beide deelcompetities kwalificeren zich voor de play-off aan het einde van de voorjaarscompetitie.

Voor- en nadelen
Voordelen van play-offs zijn dat meer spanning ontstaat. Het kampioenschap van de club en eventueel van de ratinggroepen wordt in een of meer rechtstreekse confrontaties bepaald. Van die wedstrijden hangt veel af; andere leden kunnen en zullen die met meer belangstelling volgen, eventueel met commentaar van andere spelers.

Er zijn ook wat nadelen of beperkingen. De belangrijkste is wellicht dat de spelers die zich kwalificeren, in de play-offweken (eind mei, juni) beschikbaar moeten zijn. Als dat niet het geval is, en wedstrijden moeten worden uitgesteld, gaat de spanning er weer af. Een tweede bezwaar is dat als een play-offwedstrijd in remise eindigt, de beslissing moet vallen door vluggeren, hetgeen niet naar ieders voorkeur is.

Uitwerking
Als play-offs worden ingevoerd zijn er een aantal aandachtspunten, die verder zullen moeten worden uitgewerkt:
(i)    het aantal deelnemers aan, en daarmee de lengte van de play-off (vragen 6 en 8)
(ii)    enkele of dubbele rondes,
(iii)    de vraag wanneer de play-off begint en de duur van de competitie in het voorjaar
(iv)    het alternatief voor degenen die niet aan de play-off deelnemen, hetzij de competitie voortzetten, hetzij vrij schaken (zie tweede voorstel).

Splitsing van de competitie in twee delen heeft eveneens als voordeel meer spanning. De eindrangschikking kan aan het einde van het seizoen nog veranderen. Splitsing levert ook een natuurlijke selectie voor de play-offs. Bovendien kunnen tussentijds nieuwkomers gemakkelijker worden ingepast (en vertrekkende leden gemakkelijker uitgeschreven).  Het belangrijkste nadeel is dat, omdat de lengte van de competitie gehalveerd wordt, afwezigheid van spelers, ook in verband met externe of bekerwedstrijden, meer effect heeft. De ranglijst per deelcompetitie wordt wat minder betrouwbaar voor hen die weinig spelen.

2. Flexibeler spelvorm – ‘vrij schaken’  (vragen 12 t/m 17)

Achtergrond
In de huidige opzet van de clubavonden wordt elke deelnemer geacht mee te doen aan de interne competitie, meer dan dertig avonden per jaar, met een vast speeltempo. Dit laatste kan ertoe leiden dat een schaakpartij drie of vier uur duurt en soms pas na middernacht afgelopen is.

Voorstel
Mogelijk is er bij sommige leden behoefte om deze opzet te veranderen. Niet iedereen wil per se elke avond aan de interne deelnemen, niet iedereen wil elke clubavond een lange partij moeten spelen, waarvan de uitslag meetelt voor de ranglijst. Voor sommige leden is het aanvangstijdstip van 20.15 uur te vroeg, anderen willen tijdig klaar zijn en weer anderen willen vrijblijvend een partij spelen, rapid- of snelschaken of een partij analyseren. De club kan hen tegemoet komen door niet elke clubavond een competitiewedstrijd met een vast speeltempo verplicht te stellen, maar dit vrij te geven. Noem dit ‘vrij schaken’, ‘een schaakcafé, of ‘caféschaak’.

Een en ander is vergelijkbaar met het zomeravondschaak, zij het dat dit vrij schaken in de  wintermaanden en naast de interne plaatsvindt. Wij gaan ervan uit dat de opkomst op deze avonden veel hoger zal zijn dan ’s zomers. Het vrij schaken is nadrukkelijk bedoeld als aanvulling op de interne, niet als vervanging daarvan. Verder is de bedoeling dat een lid die wil vrij schaken al via de site een tegenstander kan zoeken (zie hierna onder Uitwerking).

Voor- en nadelen

Het voordeel van het vrij schaken naast de interne is tweeledig. In de eerste plaats biedt dit meer flexibiliteit aan de leden qua aanvang, speeltempo en -duur. In de tweede plaats biedt het de mogelijkheid on nieuwkomers, met name huisschakers, een alternatief te bieden voor de interne. Wellicht houdt de club zo meer liefhebbers van het schaken vast, die anders nogal eens afknappen op de interne.

Dit voorstel heeft ook een aantal nadelen. Ten eerste kan het de interne competitie ondermijnen. Hierbij moet echter worden bedacht dat de leden in beginsel de spelvorm kiezen. Als zij instemmen, kan eerst een proef worden gedaan met het vrij schaken; daarna kan de opzet altijd nog gewijzigd worden, als dat nodig is om de interne te beschermen. Een tweede risico is dat het vrij schaken meer rumoer met zich gaat brengen. Waarschijnlijk valt dit mee, door de sociale controle van hen die serieuze interne competitiewedstrijden spelen. Eventueel kan het vrij schaken in de zijzaal plaatsvinden. Ook hier geldt dat we eerst een proef kunnen doen, en eventueel vervolgens aanvullende afspraken maken.
 
Uitwerking
Wat de concrete uitwerking betreft zijn diverse varianten van het vrij schaken denkbaar:
1 het kan op elke avond plaatsvinden, naast de interne (vraag 14a). Individuele leden besluiten zelf of zij aan de interne of het vrij schaken mee willen doen (zie hierna).
2 het vrij schaken kan  op vaste avonden worden gepland, bijvoorbeeld de eerste dinsdag van de maand (vragen 14b en c).
Daarom zal moeten worden bepaald of dit vrij schaken plaatsvindt náást de interne (variant 1), of in plaats daarvan (variant 2). In het laatste geval zal de frequentie moeten worden vastgesteld, en of het naast of in plaats van de interne wordt gespeeld.

Een tweede aandachtspunt is dat het vrij schaken geen extra werk met zich meebrengt voor de interne wedstrijdleider. De bedoeling is om  - als het naast de interne plaatsvindt -  op de website, waar men zich afmeldt voor de interne, ook de mogelijkheid te creëren zich op te geven voor het vrij schaken. Idealiter is daar zichtbaar wie op een specifieke avond vrij wil schaken, zodat spelers van te voren onderling kunnen afspreken. Daarmee loopt iemand die vrij wil schaken, minder risico dat er op de club niemand is die tegen hem of haar wil spelen.

De enquête

Graag hoort de werkgroep de stem van elke betrokken HWP-er over deze onderwerpen. Vul daarom de enquête in; de link heeft u per e-mail ontvangen. Invullen kan tot 21 mei, maar stel het niet uit!

Nog dit seizoen zal de werkgroep de resultaten publiceren en aan de hand van de uitslagen van de enquête zal de werkgroep voorstellen voor veranderingen van onze interne clubavond doen aan het bestuur. Als het bestuur die overneemt komen ze op de ALV in september aan de orde.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (6)

  • Frits Bakkes
    Frits Bakkes
    03.05.2016
    Beste mensen,

    Zomaar een mening van zomaar een lid.
    "... gaat als een nachtkaars uit.." is een verkeerd gekozen uitspraak.

    Een avond per week is teveel voor sommige leden in de huidige opzet? Dan zeggen ze toch af! (??).

    Sinds wanneer wordt om 20:15 begonnen?
    Was het maar waar!

    Nieuwkomers knappen af op de interne?
    Mensen van de verkeerde (schaak)soort.

    Nog meer rumoer? Is dat mogelijk......?
    Sociale controle? Pardon, waar heeft u het over?

    Recht toe recht aan competitie, geen gekunstelde ingrepen.

    Voor de volledigheid sta ik niet in.

    Tot vanavond, 20:15 uur beginnen zonder herrie enz.
  • Willem de Ruig
    Willem de Ruig
    03.05.2016
    Het vrij schaken in de kleine zaal is volgens mij geen optie vanwege de vele externe wedstrijden.
    In al de jaren dat ik de interne leidde wilde de schakers het liefst een normale interne partij spelen en absoluut niet vrij schaken.
    Een groot probleem is dat er vrijwel geen aandacht wordt gegeven aan de rating groepen, waardoor er minder aandacht wordt gegeven aan de rating groepen.
    Play-off wedstrijden zijn er wel geweest, maar werden in overleg met de deelnemers vastgelegd de interne wedstijdleider.
    Er wordt beweert dat de wedstrijdleider het minder druk krijgt. Ik denk juist meer!!
    Ik vind het vreemd dat je als aan de interne meedoet ook mag vrij schaken. Kan dat geen belangen verstrengeling oproepen? Of kies je voor het hele jaar vrij schaken of de interne!!
    Naar mijn idee kan het zijn dat er nog minder interesse komt voor de externe, en dat is in mijn ogen niet de bedoeling.
    Kan door het vrij schaken de interesse in het echt schaken juist verminderen?

    De andere opmerkingen ben ik kwijt, maar staan hoop ik in de enquete.
  • Paul Tuijp
    Paul Tuijp
    03.05.2016
    Buitengewoon Cruijffiaans Willem: '...dat er vrijwel geen aandacht wordt gegeven aan de ratinggroepen, waardoor er minder aandacht is voor de ratinggroepen.'
  • Stephan Blaas
    Stephan Blaas
    04.05.2016
    Ik ben nu 27 jaar lid van HWP en heb verschillende aanpassingen van het keizersysteem en/of competitie meegemaakt. Zelf heb ik bij Koinonia, een schaakclubje in Haarlem, geleid en 8 jaar met het keizersysteem gewerkt.

    Het spannende en het dynamische van het Keizersysteem is nu juist dat je als schaker in een soort achtbaan tijdens het schaakjaar door hoge pieken en diepe dalen kunt gaan, waarbij je iedereen kunt tegenkomen.De prettige bijkomstigheid daarvan is dat dit de sociale cohesie en gezelligheid van de club bevordert. Een minder goede schaker kan tegen sterkere schakers zijn spel verbeteren en langzamerhand stijgen. De sterkere schaker kan niet indutten; moet zijn schaakkennis onderhouden ter voorkoming van de bananenschil tegen een 'mindere'schaker die alles weet van een schimmig gambietje. Jeugdleden, die relatief sneller in rating stijgen, zullen met het huidige systeem snel in contact komen met sterkere schakers en zo meer progressie maken.

    Alleen bij een groot aantal gespeelde partijen brengt het keizersysteem vanzelf een soort schifting aan en geeft een goed overzicht van de onderlinge verhoudingen. Bij minder gespeelde partijen zullen spelers, zoals bij het al eerder beproefde en vermaledijde
    TPR-systeem weer in hun eigen 'groepje' blijven hangen. Voor de minder ambitieuze speler is dat gezellig en maakt dat misschien niet zoveel uit,
    maar voor de meer ambitieuze schaker is dat juist 'de dood in de pot' Bij splitsing in een herfstkampioen en zomerkampioen in combinatie met vrije schaakavonden worden er minder partijen gespeeld. Als er dan ook nog leden extern spelen of niet op komen dagen blijven er denk ik te weinig partijen over
    om nog te kunnen spreken van een objectieve competitie. Zo wie zo schaken clubleden vrij tegen elkaar, als hun partij wat eerder is afgelopen.

    Door het vrijblijvende karakter van vrije schaakavonden zullen er dan denk ik ook minder leden aanwezig zijn. Het keizersysteem daarentegen garandeert een gemiddelde opkomst van zo'n 45 á 50 leden per avond, wat voor onze gastheer qua omzet ook prettig is. Welke schaakclub in Haarlem kan dat ook zeggen? Ik ben tot de conclusie gekomen dat het beter is het zo te houden als het nu is!
  • Harry Lips
    Harry Lips
    05.05.2016
    Dank voor deze uitgebreide reacties. We nemen ze mee, maar handiger is het om ze in het enquêteformulier in te vullen of per e-mail of mondeling aan de werkgroep me te delen. Tenzij je natuurlijk je clubgenoten wilt beïnvloeden en een discussie wilt losmaken! en daar is ook niks mis mee...
  • Marius Meesters
    Marius Meesters
    21.05.2016
    Vrij schaken op de clubavond lijkt me snel te leiden tot "vrijblijvend" schaken, met als gevolg minder spanning en een lagere opkomst.
    Een soort zomeravondvoetbal, maar dan op 64 velden. Maximaal 1 avond per maand als proef.