Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

GM Jonkman ongenaakbaar

Paul Tuijp en Jan-Willem van Thiel | | Intern | 3 reacties

De Grootmeester blijkt een klasse apart in een kloksimultaan. Op een enkel benauwd moment na wint hij al zijn partijen.

Het seizoen zit erop. Dan is het tijd voor wat luchtiger schaakvermaak. Vorig jaar gaven GM David Klein en GM Zhaoqin Peng acte de présence, dus was GM Harmen Jonkman van de partij. Dit jaar in HWP I nog goed voor 5 punten uit 6 partijen.

Harmen liet er geen gras over groeien. Alle toch geroutineerde oudere jongeren die aan het bord plaatsnamen kregen een nul aan de broek. Eigenlijk was alleen Jan-Willem van Thiel dicht bij een verrassing, maar met de remisehaven in zicht beging hij alsnog een fout die hem de partij kostte. Jan-Willem zelf doet verslag:

In de simultaanwedstrijd tegen Harmen Jonkman liet ik na een ‘grootmeesterresultaat’ te scoren. Wat een hoogtepunt in mijn schaakcarrière had kunnen worden, eindigde in een beginnersfout. Na de 30e zet van wit stond de volgende stelling  op het bord:

In ieder geval remise binnen handbereik voor zwart en wellicht zelfs meer. Je moet alleen de simpele dingen ook goed doen. Zoals mat op de onderste rij verhinderen. Door eerst pion h7-h5 te spelen en dan pas toren van b8 naar b2 te dreigen...

Er waren trouwens nog andere van de 12 deelnemende hwp-ers met kansen. Willem de Ruig zag wit de dame weggeven maar een simultaanspeler mag een zet terugnemen en daar maakte hij dankbaar gebruik van. Evert Scholten hield de grootmeester ook lang bezig. In tijdnood een fatale fout in een stelling met aan beide kanten een verre vrijpion. ‘Waarom ruil je de pionnen niet? Ik sta dan wel beter maar het zou nog wel 100 zetten kunnen duren’ was de conclusie.

Nadat Harmen de simultaan had volbracht werd hij  nog uitgedaagd door clubkampioen Collin Boelhouwer. Voor een paar vluggertjes. Niet helemaal Harmens stiel. Zo ging hij toch nog met een paar nederlagen naar huis...

Dinsdag 21 juni staat er weer ouderwets snelschaken in groepen op het programma. Maar houd je daar niet van, dan kun je natuurlijk altijd een gelijkgezinde uitdagen voor een langere partij.

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

  • Jan-Willem van Thiel
    Jan-Willem van Thiel
    19.06.2016
    Wat kan wit nog doen als zwart na h7-h5 en bijvoorbeeld het witte antwoord toren f2 dame e5 speelt? Dreigt niet alleen pion d4 te veroveren maar erger nog: toren x f1. Wit moet dan met de koning terugslaan, anders toren b8-b1. Zat er geen winst in?
  • Jan-Willem van Thiel
    Jan-Willem van Thiel
    19.06.2016
    Herstel: met de toren terugslaan ...
  • Jan-Willem van Thiel
    Jan-Willem van Thiel
    19.06.2016
    Herstel: met de toren terugslaan