Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Nieuwe leider in interne competitie

Harry Lips | | Intern | 6 reacties

Tijd om weer eens stil te staan bij de ontwikkelingen in HWP's eigen interne competitie.

In mijn vorige overzicht beschreef ik de situatie na 10 ronden. Inmiddels zijn we 12 ronden verder en is er heel wat gebeurd.

Aan de kop leek de positie van Indra Polak na 10 ronden riant. Indra speelde echter sindsdien door beker-, Thermoshield- en externe bekerverplichtingen maar 4 partijen en verloor ze allemaal, van Peter Beerens, Wolf Mestrom, Collin Boelhouwer en Max Merbis. Zo zakte hij naar de vierde plaats. Collin Boelhouwer bereikte door die overwinning op Indra in ronde 18 de eerste plaats. Daar werd hij in ronde 22 weer verdrongen door Max Merbis door diens winst tegen Indra, terwijl Collin zelf van René in 't Veld verloor. De verschillen zijn echter klein en de komende ronden kunnen zich veel verschuivingen voordoen.

De nummer twee van de ranglijst na 10 ronden was Peter Beerens, maar ook hij moest vier nederlagen incasseren zodat hij terugzakte naar een achtste plaats. Mahesh Patil stond derde, maar hij viel terug omdat na ronde 10 de ratingverschilgrens bij het vaststellen van de paring verviel en hij te maken kreeg met sterkere tegenstanders. Zijn remise tegen koploper Max Merbis mag echter met ere genoemd worden en hij voert nog steeds met ruime voorsprong zijn ratinggroep aan.

De stand in die ratinggroepen:

Groep 1 (tot 1420): Hier leidt Jeroen Meulendijks met ruime voorsprong. Theo Elstgeest en Saskia Goedhart staan tweede en derde, maar de verschillen met de rest zijn klein.

Groep 2 (tot 1515): Ook hier een duidelijke leider, te weten Martin Tolsma op een fraaie dertigste plaats overall. Op enige afstand volgen Korneel Joppe en Fons van Dijkman, die na een goede start wat zijn teruggevallen.

Groep 3 (tot 1590): Mahesh Patil (12de overall) heeft een flinke voorsprong op Niels Bernecker en Jan Willem Spanjer. Lukas Mulder volgt kort daarop.

Groep 4 (tot 1660): Hans Spanjersberg leidt ondanks een gering aantal gespeelde partijen, maar Frits Bakkes en Stephan Blaas staan op een te overbruggen achterstand. Opvallend is dat deze ratinggroep in de overallscore ratinggroep 3 niet voorblijft.

Groep 5 (tot 1770): Sjoerd van Raaij is hier de trotse leider met een zesde plaats overall en een TPR van 1904. Kir Teo en Harry van Peet volgen goed, maar op enige afstand. Ook Sylvain de Ruiter houdt zicht op een eervolle klassering.

Groep 6 (tot 1900): Rob Mulder heeft hier een minieme voorsprong op Wolf Mestrom. Overall staan zij negende en tiende. Jan Seeleman staat derde op flinke afstand.

De ratinggroepen zijn overigens ingedeeld op initiële CLUBrating. Die clubrating is berekend op basis van de resultaten in de interne van vorige jaren en kan afwijken van de KNSB-rating van een speler. Voor spelers met een hoge rating is de clubrating vaak wat lager dan de KNSB-rating. Voor spelers met een lagere rating is dat andersom. De gemiddelde KNSB-rating voor allen die op ranglijst van de interne staan is met 1660 iets hoger dan de gemiddelde clubrating (1638). Dit is te verklaren uit het feit dat spelers met een lage clubrating soms nog geen KNSB-rating hebben. Ken ik hen kunstmatig een KNSB-rating gelijk aan de clubrating toe, dan zakt de gemiddelde KNSB-rating naar 1628.

De grootste clubratingstijgers tot nu toe zijn Sjoerd van Raaij, Jeroen Meulendijks en Mahesh Patil, niet toevallig alle drie ook duidelijk leider in hun ratinggroep.

De grootste stijgers in ranglijstpositie sinds ronde 10 zijn Luuk van den Broek, Hubrecht van den Brekel en Lex van Aalderen, grootste dalers Korneel Joppe, Peter Zoetemeijer en Niels Bernecker. Korneel en Niels zijn na hun bliksemstart wat teruggezakt, maar nemen nog steeds mooie posities in op de ranglijst, beter dan op grond van hun clubrating verwacht mocht worden.

Aardig is ook om te kijken welke externe teams het goed doen in de interne. Dan valt onmiddellijk op wat Martin Tolsma, teamleider van HWP 6, al eerder op deze site trots vermeldde: HWP 6 doet het extreem goed! Sjoerd van Raaij, Mahesh Patil en Martin zelf voeren hun ratinggroepen aan. En ook extern staat HWP6 bovenaan!

Was in het verleden HWP 2 het eerste intern nogal eens de baas, op dit moment bezet HWP 1 de eerste 4 plekken op de ranglijst (Daar staat dan weer tegenover dat 3 van de 4 halve finaleplekken in de HWP-beker voor het tweede zijn.....). HWP 3 doet het intern niet erg goed, terwijl opvalt dat veel spelers van HWP 4 niet of nauwelijks intern spelen. Tot nu toe komt dat in de externe resultaten niet direct tot uiting, maar op den duur kan het gebrek aan training de heren van HWP 4 gaan opbreken. Bij de overige teams valt geen duidelijke trend te ontdekken.

Sinds eind november zijn er twee nieuwe leden bij HWP ingestroomd, die dankzij enig puzzelwerk van wedstrijdleider Marco Boekhout ook een plekje op de interne ranglijst hebben verworven. Twee buitenlanders: de ene is de sterke Fransman Juliën Kerbrat, die tot nu 2½ uit 3 scoorde, de ander is Volodymyr Lapada uit de Oekraïne die al 6 partijen heeft gespeeld met wisselend resultaat en lekker meedoet. Welcome, Bienvenu!

 

Nog wat losse cijfertjes:

- Rens Zuiderveld doet gewoontegetrouw weer een greep naar de titel van remisekoning: hij scoorde al 11 remises op 18 partijen. David Joziasse soort ook hoog qua remisepercentage, maar hij is ook als enige regelmatige clubbezoeker nog ongeslagen. Jaap Rotte is de meest compromisloze schaker: op 14 partijen nog geen enkele remise!

- In totaal zijn er nu 550 partijen gespeeld in onze interne en nog steeds wint zwart van wit: 228 keer winst voor zwart, 210 keer voor wit, bij 112 remises (20 %).

- Op 12 januari bereikten we met maar 28 afmeldingen een absoluut opkomstrecord van 71%. Naast 27 interne partijen en een bye waren in externe wedstrijden en bekerpartijen ook nog 18 HWPers aan het schaken. Daarna volgde de gebruikelijke dip in het clubbezoek door massale deelname van HWPers bij het Tatasteelchesstoernooi. Op 19 januari waren er 'slechts' 47 HWPers aan het spelen, nog altijd een aantal waar menige andere schaakclub een moordbrigade voor zou willen inhuren.

 

Helaas heb ik geen interessante partijen of partijfragmenten mogen ontvangen. Daarom hier maar een leerzame stap4-combinatie uit een eigen partij Lips-Beerens, HWP-interne 26-1-2016.

Peter heeft zich zojuist in een ingewikkelde Siciliaanse stelling de blunder 19. ...Dd8-a5? laten ontvallen.

Ik kan nu toeslaan met een niet al te moeilijke combinatie, gebaseerd op het ongedekt staan van Tc8 na 20. Pxe7 Txe7 21. Txf6! (uitschakelen verdediger heet dat in stappenmethode-termen) gxf6 22. Lxe5 (nog een verdediger uit de weg geruimd) en na 22....Dxe5 of Txe5 haalt wit met 23. Dg4+ (dubbele aanval) de toren op c8 op. Peter deed in arren moede 22... Dc5+ (dekt Tc8), maar na 23. Ld4 was het ook finaal uit met twee lichte stukken voor de toren, terwijl het witte paard spoedig verwoestend op d5 verschijnt.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (6)

  • Paul Tuijp
    Paul Tuijp
    22.02.2016
    Leuk Harry! Vooral als je zoals ik te weinig op de dinsdagavond aanwezig bent.
  • Stephan Blaas
    Stephan Blaas
    24.02.2016
    Fijn te lezen dat, zowel onze progressie als depressie door jou wordt gezien! Mooi verhaal over het verschil tussen clubrating en echte rating. Maar misschien is dat niet meer nodig. Gisteren speelde ik bij Den Uil. Volgens de wedstrijdleider aldaar worden de resultaten van clubleden in de interne aan de ratingcommissie van de NHSB doorgegeven. Dat kan dus. Is dat ook wat voor HWP? Geen gedoe meer met clubrating en 'echte rating'
  • Harry Lips
    Harry Lips
    24.02.2016
    Het doorgeven van uitslagen in de interne voor de KNSB-rating is naar ik meen op de jaarvergadering besproken en de meerderheid was er niet enthousiast over.
    Maar misschien moeten we dat toch nog maar eens bekijken?!
  • Martin Tolsma
    Martin Tolsma
    25.02.2016
    Leuk stukje weer Harry!

    Je vergeet mij als grootste clubratingstijger....
  • Harry Lips
    Harry Lips
    28.02.2016
    @Martin: Door je nederlaag in ronde 21 ben je wat (club)ratingpunten kwijtgeraakt. Volgens mij sta je nu 6de in de lijst van grootste ratingstijgers (Klik onder rangschikking op HWP intern. In de kolom RtTnm staat je ratingtoename)
  • Martin Tolsma
    Martin Tolsma
    29.02.2016
    Aha Harry, ja dat tabelletje was mij ontschoten, thanks for info!
    Gr Martin