Pieter de Jager wint Fischer-random-oliebollentoernooi

Harry Lips | |   Intern | 2

Het was even wennen. Het traditionele HWP-oliebollentoernooi viel dit jaar niet tussen Kerst en Nieuwjaar en er werd niet geschaakt om het HWP-rapidkampioenschap. Dat kampioenschap wordt nu op vijf avonden in mei en juni verspeeld, op deze tweede dag van het nieuwe jaar ging het om het Fischer-randomkampioenschap van HWP.

Fischer random, ook wel Schaak 960 genoemd, is een door schaaklegende Bobby Fischer voorgestelde spelvorm waarin beginstelling wordt aangepast. De stukken worden op min of meer willekeurige manier over de eerste en laatste rij verdeeld. Voor Wit en Zwart op dezelfde manier, dat wel, en verder met lopers op verschillende kleur velden en de koning tussen de torens, zodat een vorm van rokeren mogelijk blijft. Zo zijn er 960 verschillende beginstellingen mogelijk. Weg openingstheorie, geen voorbereide varianten meer mogelijk, het komt aan op puur strategisch en tactisch inzicht. 1. g4! kan plotseling een sterke openingszet zijn en het activeren van een op a8 weggestopte dame kan heel wat hoofdbrekens kosten, om maar te zwijgen van het correct kort rokeren met een koning op b8 en toren op g8. Ter illustratie (zie afbeelding) een beginstelling die de dappere strijders die deze uitdaging aangingen kregen voorgelegd.

Dames, koningen en torens allemaal op één helft van het bord, lichte stukken aan de andere kant. Hoe zet je zo'n partij op? Algemene principes als beheersing van het centrum, koningsveiligheid en dergelijke blijven natuurlijk geldig, maar hoe dit soort algemene doelen te bereiken? Meestal ontstaat na een origineel begin toch een stelling met herkenbare kenmerken, maar regelmatig ontspoort een partij geheel. Zeer geschikt voor een luchtige speelse avond, waar ook een Nieuwjaarswens, een drankje en een of meer oliebollen bij horen. Oliebollen had Theo Elstgeest in overvloed verzorgd, voor de drankjes stonden de barvrouwen van de Sociëteit paraat en de Nieuwsjaarswensen werden door de ongeveer 40 aanwezige HWPers rijkelijk uitgesproken. Dat het maar een gezond, creatief en ook in schaakopzicht succesvol jaar voor Het Witte Paard en al zijn leden mag worden!

De organisatie van dit bijzondere toernooi was bij Fischer-random-specialisten Mark Hemelrijk en Sjooerd van Raaij en reken- en indelingsexpert Sylvain de Ruijter in voortreffelijke handen. Mark en Sjoerd zorgden bij elke ronde voor frisse beginstellingen op de borden en Sylvain zorgde dat de juiste mensen tegenover elkaar achter die borden kwamen te zitten. Er werden vijf ronden met een kwartier per persoon per partij gespeeld in twee groepen. In beide groepen bleef het tot het laatst spannend.

In de A-groep sloeg Pieter de Jager in de laatste ronde de aanval van René Duchêne op zijn toppositie af. Pieter werd met 5 uit 5 overtuigend HWP's eerste Fischer-Random-kampioen, Bart Gijswijt won de tweede prijs. Hij bleef Collin Boelhouwer, die ook op 4 uit 5 eindigde, voor op grond van "progressive score" (PS), een tiebreaksysteem waarbij degene die voortdurend bovenin heeft gestaan de voorkeur krijgt boven degene die zich van onderaf omhoog werkt. Tamelijk willekeurig, maar dat past wel bij random schaak.

In de B-groep liet Frits Bakkes dat zien wat wij allemaal, en hijzelf het best, wel weten, namelijk dat het hem niet aan strategisch en tactisch inzicht ontbreekt. Hij eindigde met 4½ uit 5 een half punt voor Evert Scholten en Victor van Piggelen. Evert werd tweede op basis van PS.

Hieronder de complete eindstanden.

Wat mij betreft voor herhaling vatbaar, ondanks mijn beroerde score en de buikpijn die die zeven oliebollen me bezorgden.

Reacties(2)


Richard Fritschy4-1-2018, 19:09

Bij Fischer-random "kan g4 plotseling een sterke openingszet zijn", maar in het klassieke schaak is g4 dat gelukkig altijd, althans voor de avonturiers.


Stemmen:0
 
Sjoerd van Raaij4-1-2018, 18:29

Om 19:00 vanavond is er op chess.com hun eigen chess960 championship. Enkele bekende grootmeesters zoals Maxime Vachier-Lagrave, Dmitry Andreikin en Jordan van Foreest zullen hierin hun chess960 kunsten vertonen. Vanaf 19:00 dus te volgen op chess.com/tv of twitch.tv/chess met commentaar van Daniel Rensch en Yasser Seirawan.


Stemmen:0
 

Aantal waarderingen:0