Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Strijd in ratinggroepen vrijwel gestreden, maar wie wordt clubkampioen?

Harry Lips | | Intern | 0 reacties

Nog twee ronden zijn er te gaan in de HWP-interne en in de meeste ratinggroepen staat de winnaar wel vast. De strijd om de HWP-clubtitel gaat nog tussen Collin Boelhouwer en Max Merbis en het onderlinge verschil is klein.

Bij mijn vorige bericht over de interne een maand geleden was alleen Jeroen Meulendijks in ratinggroep 1 (clubrating tot 1420) al zeker van zijn eerste plaats. Jeroen bouwde zijn voorsprong nog verder uit o.a door een overtuigende overwinning op David Joziasse. Met een 34ste plaats overall, een TPR van 1560 en een nieuwe clubrating van 1460 hoort hij in een hogere ratinggroep thuis. Theo Elstgeest wordt na een goed seizoen tweede in deze groep.

In ratinggroep 2 (tot 1514) stelde Martin Tolsma in ronde 31 in een rechtstreeks duel met zijn naaste concurrent Korneel Joppe zijn eerste plaats veilig. Martin staat 24ste overall met een TPR van 1669 en een nieuwe clubrating van 1577. Korneel heeft op zijn beurt de tweede plek vast in handen en staat op een mooie 35ste plek overall.

In ratinggroep 3 (tot 1590) heeft Niels Bernecker nog steeds een klein kansje om Mahesh Patil in te halen. Niels moet dan wel 1½ punt  meer halen in 2 partijen en dat lijkt (te) veel gevraagd.

Ratinggroep 4 (tot 1660) ging in de laatste vier ronden compleet op z'n kop. Richard Breurkes leidde hier met kleine voorsprong op Chris Rensink en 130 Keizerpunten voorsprong op Stephan Blaas. Stephan is echter in bloedvorm, scoorde 3½ uit 4 en laat nu Richard zo'n 130 Keizerpunten (ca. 1½ partijpunt) achter zich, met Chris Rensink op korte afstand daarachter.

De eerste plaats van Sjoerd van Raaij in ratinggroep 5 (tot 1770) is nog niet zeker. Zoals ik al voorspelde kreeg hij in de laatste ronden zeer zware tegenstand en verloor hij drie maal. Harry van der Peet won er wel twee en staat nu nog 120 Keizerpunten (ca 1 wedstrijdpunt achter). Ook Patrick van den Oord heeft nog een kansje onder andere door een duidelijke overwinning tegen René in 't Veld.

In Ratinggroep 6 (tot 1900) heeft Rob Mulder inmiddels een straatlengte voorsprong op Wolf Mestrom. Rob, de overall topscorer van de KNSB-competitie met 8½ uit 9, haalde eindelijk intern ook flink uit en klopte in de laatste twee ronden zowel Collin Boelhouwer als Max Merbis, de twee overgebleven titelkandidaten. 

En daarmee komen we dan op de titelstrijd, die met nog twee ronden te gaan nog lang niet beslist is. Na ronde 30 stond Max Merbis bovenaan, maar in ronde 31 moest hij een halfje afstaan aan René in 't Veld, zodat Collin Boelhouwer hem weer voorkwam. Collin verloor op zijn beurt zijn eerste plek door zijn nederlaag in ronde 33 tegen Rob Mulder, maar die haalde daarna ook Max onderuit zodat Collin nu weer eerste staat met 55 Keizerpunten (minder dan een halfje) voorsprong op Max. Harry Lips had van deze misstappen kunnen profiteren, maar ging op zijn beurt onderuit tegen Hubrecht van den Brekel en moet zelfs uitkijken dat Indra Polak hem niet achterhaalt. Als er geen absenties zijn in de laatste twee ronden treft Collin nog René in 't Veld en Wolf Mestrom. Max speelt vermoedelijk tegen Wolf en Hubrecht. Alles is nog mogelijk!

De opkomst in ronden 31 t/m 34 lag zo'n tien procentpunt onder het jaargemiddelde. De meivakantie en het mooie weer op 10 mei kunnen daarbij een rol gespeeld hebben. Benieuwd wat het beeld van de laatste twee ronden op 24 en 31 mei zal zijn.
Voor het zover is gaan we op woensdag 18 mei (dus niet op dinsdag 17 mei) vrij schaken. Een kans voor iedereen om te kijken of zo'n ontspannen "cafe-schaak"-avond bevalt.

Als schaaktechnisch spektakelstukje hier nog een stelling uit de partij Frank Beverdam - Nazeeh Ziyadah:

Frank staat huizenhoog gewonnen, maar speelde hier niet het in zijn hoofd geplande 38. exf5 Txf5 39. Le4 , maar het uiterst merkwaardige 38. Ld5xe4??!!? Hij slaat zijn eigen pion! De partij ging "gewoon" verder met 38...fxe4. Zoals Frank schrijft: "Ik had nog niets in de gaten, maar wel moeite om de zetten te noteren. Pas toen ik in bed lag kwam ik erachter dat de stelling na 39 fxe4 Tf4 40. Te3 niet op normale wijze had kunnen ontstaan. Gelukkig kon ik de partij nog beslissen met mijn a- en b-pion. Ik heb al redelijk wat gekke dingen gedaan achter het bord, maar dit is toch wel het "hoogtepunt" tot nu toe."

Inderdaad, alles is mogelijk in de HWP-interne!

Wordt het Collin...?
...of wordt het toch Max?

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.