Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Chenwu Zhu Herfstkampioen 2019!

| Jeugd | 2 reacties

Chenwu Zhu is de nieuwe HWP herfstkampioen bij de jeugd. Chenwu die dit seizoen op aanraden van Zhaoqin Peng overstapte van Hoofddorp naar HWP won 14 van de 15 partijen en legde met deze fraaie score met overmacht beslag op de eerste plaats.

Niet alleen in de competitie liet Chenwu zich gelden. Op het NK voor D-viertallen scoorde hij 5 uit 6 en had daarmee een belangrijke bijdrage aan de knappe 9e plaats in de eindrangschikking. Zijn KNSB debuut luisterde hij op met een solide remise tegen een 1700+ speler. Kortom van Chenwu gaan we nog meer horen.

De enige die Chenwu een nederlaag wist toe te brengen was Cas Smets. Cas kon de titelrace lang volhouden, maar toen in de voorlaatste ronde het onderlinge duel verloren ging was het pleit beslecht. Ook van Cas gaan we nog meer horen, hoewel hij wat wisselvallig was, zeker extern, dit seizoen laat hij bij vlagen zien uitstekend te kunnen schaken. Vooral zijn aanvallend en combinerend vermogen maakt dat hij wordt gevreesd door menig jeugdspeler.

De bekers voor de derde en verde prijs gingen naar resp. Floris Witlox en Tjacko Bok. Voor Tjacko even wennen een plek buiten de top 3, maar hij zal er na de Kerst zeker weer staan in de kampioenscompetitiie. Dat geldt uiteraard ook voor Floris, die de aansluiting met de jeugdtop gemaakt lijkt te hebben. Floris won altijd zijn partijen tegen de subtop, maar moest tegen de top het onderspit delven. Deze trend lijkt nu doorbroken met een overwinning op Cas en een remise tegen Tjacko. Kijken of deze lijn na de Kerst doorgezet kan worden.

De eerste prijs bij de derde stappers ging naar Ezra Ormsby. Met een vijfde plaats overall bleef hij de concurrentie ver voor. Na een wat moeizaam begin, het leek of hij de partijen van anderen interessanter vond dan zijn eigen, kwam hij de tweede helft pas goed op stoom. Hij won oa van Tjacko en zijn direct concurrenten Kristian en Pepijn, waardoor de beker hem niet meer kon ontgaan.

De nummer twee, Bowe van der Wal, speelde ook een knappe seizoenshelft. Hij won wel van Ezra, maar kwam tegen de echte top nog net iets te kort. Wel een knappe prestatie in zijn eerste HWP jaar. Net als broer Sipke maakte Bowe namelijk de overstap van Vijfhuizen (hoewel hij daar ook nog speelt) naar HWP. 

De derde en vierde prijs gingen naar Pepijn van der Kruk en Kristian Vreeken. Misschien een beetje teleurstellend omdat zij het extern uitstekend doen. Maar mogelijk speelt daarom het snelle speeltempo in de interne hun parten. Hoewel zij overall ook buiten de top 10 vielen gaan zij zeker een rol van betekenis spelen in de kampioenscompetitie.

Bij de stap 2 groep eindelijk weer een meisje als winnares op het podium. Ook Chia Chia Liu kwam over van Hoofddorp en ook zij debuteerde uitstekend. De eerst weken nog even wennen, maar daarna volgde een reeks van louter overwinningen, die haar in de top 10 deden belanden. Dan wordt de tegenstand zwaarder uiteraard, maar met een 12e plaats overall mag Chia Chia heel tevreden zijn.

Dat geldt ook voor de nummer twee Daan Vreeken. Hij eindigde maar een handvol keizerpunten achter Chia Chia, maar smaakte wel het genoegen het onderlinge duel te winnen. Ook Daan maakt grote vorderingen en de stap naar de top 10 is niet heel groot meer. 
Voor de nummers drie en vier is die stap iets groter. Nummer drie Tim Onderstal speelde net genoeg partijen voor een klassering. Hij liet zeker zien te kunnen schaken, maar het is even afwachten hoe hij zich verder ontwikkelt. De laatste beker, de vierde prijs, ging naar Joshua Mannien. Door omstandigheden kon hij de laatste ronden er niet bij zijn en ook de prijsuitreiking moest hij aan zich voorbij laten gaan. Hopelijk kan Joshua in de tweede seizoenshelft de draad weer oppakken.

In de stap 1 groep dit jaar veel heel jonge kinderen. Dus logisch dat zij niet direct potten konden breken in de competitie. Toch was het onderling wel spannend. En uiteindelijk ging Tjerk Graafland er met de beker voor de eerste plaats van door. Tweede werd Mees de Bruijn, die pas na de Herfstvakantie begon, maar liet zien aardig te kunnen schaken. Ook leuk dat weer twee meisjes in de prijzen vielen. Stella van Eijk werd derde en de beker voor plaats 4 ging naar Nika Domnick.

Op 7 januari zijn er voor iedereen weer nieuwe kansen. Dan beginnen we namelijk met de kampioenscompetitie en daarin gaan de prijzen per leeftijdscategorie.

Chenwu met beker
Nummer 2, Cas Smets
Nummer 3,Floris Witlox
Ezra Ormsby, winnaar stap 3
Chia Chia Liu, nummer 1 in stap 2
Tjerk Graafland, de beste in stap 1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Koos Stolk
  Koos Stolk
  24.12.2019
  Gefeliciteerd Chenwu Zhu!
  Nog wel een opmerking voor de schrijver: “won 15 van de 14 partijen”. Dat is wel heel erg goed.
  • Frank BeverdamFrank Beverdam
   Frank Beverdam
   24.12.2019
   Dank je Koos, het is inmiddels verbeterd.
 • Richard FritschyRichard Fritschy
  Richard Fritschy
  26.12.2019
  Toch jammer, ik vond 15 uit 14 juist zo indrukwekkend.