Dertien HWP'ers op GP Beverwijk

Frank Beverdam | |   Jeugd |   1 reactie

Maar liefst dertien jonge veulens stonden zondagochtend vol ongeduld te trappelen om te mogen beginnen aan het Grand Prix toernooi van Beverwijk. Een recordopkomst, niet alleen voor HWP begrippen, maar ook de organiserende vereniging De Wijker Toren mocht tevreden zijn met een uitverkocht toernooi. Het jeugdschaken leeft in Noord-Holland. En niet alleen daar trouwens, want ook de GP toernooien in de Leidse bond trekken veel jeugdige schakers.

Hoe verging het de HWP-jeugd?

In groep 13 speelden de debutanten Gilles van Soest en Ole van Ravenstein.Beiden zijn dit jaar begonnen in stap 1 en dan is zo'n eerste toernooi best spannend. Voor Ole begon het toernooi goed. Enthousiast meldde hij dat hij het eerste punt binnen had nog voordat het toernooi begonnen was. Hij was namelijk vrij in de eerste ronde. Daarna wist hij nog een overwinning en remise bij te schrijven, goed dus voor 2 1/2 punt. Het dubbele aantal hiervan scoorde Gilles. En dat was goed voor een derde plaats en een mooie beker. Een prima debuut dus.

In groep 12 was het Matteo Perniciaro, die zijn eerste toernooi speelde. Van alle deelnemers was hij waarschijnlijk degene die de meeste speelminuten heeft gemaakt. Vaak kwam hij zelfs nog tijd te kort zoals in ronde twee toen hij met het mat nabij door zijn vlag ging. Uiteindelijk scoorde hij anderhalve punt, maar dat hadden er best wat meer kunnen en mogen zijn.

Kevin Boyd was de volgende debutant. Hij zit in stap 2, waardoor hij het een paar groepen hoger mocht proberen. In groep 10. Zijn start was overweldigend. Met 3 uit 3 leek hij rechtstreeks op de eerste plaats af te stevenen. Helaas kwam er daarna flink veel zand in de motor. De teller bleef op drie staan. Maar Kevin is serieus met schaken bezig, voor de interne noteert hij zijn partijen bijvoorbeeld, dus dat gaat allemaal best goed komen.

Een groep hoger waren Ian Caspers en Laurens Miranda Rojas ingedeeld. Bij Ian is het altijd spektakel op het bord. Zo staat hij een Dame achter en even later zijn de materiaal verhoudingen weer volledig omgedraaid. Met zo'n speelstijl loop je wel eens tegen wat nullen aan. Dus een score van drie nederlagen en drie overwinningen is dan ook heel logisch. Laurens speelt het wat rustiger en hoewel hij niet altijd de juiste keuzes maakt (maar wie wel), is het leuk om te zien hoe hij achter het bord de oplossing voor zijn problemen vindt. Met een score van 5 1/2 punt en een mooie tweede plaats mag hij terugkijken op een prima toernooi.

Groep 8 dan. Daarin speelde Luuk Hetterscheidt. In de interne gaat hij als een wervelwind en zo begon hij ook aan het toernooi. Met een start van 2 uit 2 moest het wel gek gaan als hij geen beker zou winnen. Nu die won hij, maar dat had nog wat voeten in aarde. Na de flitsende start volgend 3 nederlagen op rij. Met een sterk eindschot werd toch de derde plaats en bijbehorende beker veilig gesteld. Luuk is zonder meer een getalenteerd schaker, zeker als je bedenkt dat hij nog maar een half jaar lid is. Maar om verder te komen moet hij wel wat zuiniger op zijn stukken zijn.

In groep 7 speelde Gijs Venlet. Gijs is ondanks zijn 10 jaar al een geroutineerd toernooispeler. Alleen dit toernooi verliep niet zoals hij wilde. Hij meldde na vier ronden dat hij heel slecht (en weinig) geslapen had de nacht ervoor. Daarom wilde het niet zo vlotten. in dat licht bezien vielen de drie punten die hij scoorde nog best mee. Volgende keer weer beter!

Jasper Rombout en Isaac Visser streden in groep 5. Beiden lieten mooie dingen zien. Jammer dat Isaac zich in gewonnen stellingen een paar maal vergallopeerde, anders had hij voor de prijzen meegedaan. Nu moest hij zich tevreden stellen met een vijfde plaats. Wel een beker pakte Jasper. Met gedegen spel schaakte hij 5 punten bij elkaar, goed voor een tweede plaats. In de onderlinge partij tegen Isaac toonde hij zich van zijn koelbloedigste kant. De meest gevaarlijke dreigingen pareerde hij rustig met uitstekende zetten om vervolgens de partij te beslissen met een mat achter de paaltjes. Een prima toernooi voor Jasper.

Ook in groep 4 twee HWP' ers. Jurriaan Boeren en David Snippe. Beiden hadden het lastig. Jurriaan omdat hij na twee goede toernooien hoog was ingedeeld en David omdat hij nog steeds te wisselvallig speelt. Jurriaan zal met twee punten niet helemaal tevreden zijn en dat zelfde zal gelden voor David, die een punt meer scoorde.

Casper Venlet was de hoogst ingedeelde HWP'er. Hij speelde in groep 3. Dat is wel eens hoger geweest, maar twee mindere toernooien zorgden ervoor dat hij een stapje terug moest doen. Hoewel Casper ook dit jaar weer Herfstkampioen is geworden lijkt de vormcrisis toch niet helemaal voorbij. In ieder geval kon hij zijn status als ratinghoogste niet waarmaken. Met 4 punten viel hij net buiten de prijzen. De potentie is er zeker wel bij Casper, maar de grote doorbraak wil maar niet komen. Misschien moet hij toch maar eens een paar potjes bij de senioren mee gaan doen.

Met vier bekers was de oogst niet heel overweldigend, maar ik denk dat iedereen een heel leuke dag heeft gehad. Het volgend GP toernooi komt er al weer snel aan, namelijk op zondag 3 januari. Hopelijk weer met een grote HWP delegatie.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Frits Welling
    Frits Welling
    31.12.2015
    Hulde aan de HWP Haarlem jeugdafdeling die met hun inspanningen een grote groep jeugd de gelegenheid biedt om professioneel schaken te kunnen leren in clubverband en nu ook meer en meer tijdens jeugdtoernooien. Speciale dank aan de actieve ouders die met hun hulp nog meer mogelijk maken.