E-viertal komt net tekort

Frank Beverdam | |   Jeugd |   0 reacties

Het E-viertal is tijdens het NHSB kampioenschap op een vijfde plek geëindigd. In een veld van zeven teams zo op het oog niet heel indrukwekkend. Maar van een derde plaats en dus plaatsing voor het NK was het team maar één gemist mat in één verwijderd. Jammer maar dat kan gebeuren bij de jongste jeugd.

Ruim voor aanvang was het HWP viertal, bestaande uit Jurriaan, Isaac, Laura en Ian aanwezig in het BOCO te Zaandam. Klokslag twaalven wachtte de eerste tegenstander, Santpoort. Of het nu de zenuwen waren, het wachten of iets anders, in ieder geval ging de wedstrijd kansloos verloren met 3-1. Het enig punt kwam op naam van Isaac, die binnen krap een minuut zijn tegenstander mat had.

In de volgende drie ronden volgde echter een indrukwekkend herstel. Achtereenvolgens werden ZSC, Caissa en Purmerend met ruime cijfers verslagen, waardoor na vier ronden HWP zomaar bovenaan stond.

De vijfde ronde tegen mede-koploper HWP Zaandijk werd cruciaal. Bij winst was plaatsing zo goed als zeker. Het begon echter slecht. Isaac, die tot dan toe al zijn partijen overtuigend had gewonnen, moest al snel een nul slikken. Maar geen nood Jurriaan stond goed, Laura stond een Dame tegen een loper voor en bij Ian kon nog van alles gebeuren. Jurriaan won inderdaad, maar Laura overzag dat een pionnetje gedekt stond door de loper en moest haar Dame inleveren. Gelukkig wist ze er nog een pat uit te slepen. Gelijk dus, waardoor alles aankwam op Ian.

Zelf was ik grotendeels getuige van deze bizarre partij. Ian met zwart probeerde de witte Dame te vangen, maar vergat daarbij dat de aanvallende stukken wel gedekt moeten staan. Maar gelukkig had wit dat ook niet altijd door, waardoor uiteindelijk de Dame gevangen kon worden. Ten koste van twee stukken dat wel. Enkele zetten later bleek Ian met Dame en toren gerokeerd te hebben, waardoor deze zich in ene opgesloten achter de eigen pionnen bevonden en dat met de koning nog in het open veld. Wit leek daarvan te profiteren, maar vergat plots de dekking van de loper op g2, waardoor deze geslagen kon worden door de toren. En aangezien de zwarte Dame inmiddels op a6 was beland dreigde mat op e2. Maar de weg daarnaar toe was lang (en door een woud van vijandige stukken) dus het was geen schande dat deze mat werd gemist. Ter troost, zoek eens op youtube naar Ivanchuk (een heel sterke grootmeester) mises mate in one. Een tweede kans werd helaas niet weggegeven en zoals wel vaker gebeurt in dit soort gevallen ging de partij uiteindelijk nog verloren ook.

Een nipte nederlaag in plaats van een nipte overwinning dus. En daarmee was de kans voor plaatsing zo goed als verkeken, want in de laatste ronde moest aangetreden worden tegen Chesscool. Daar de fut er een beetje uit was werd het een kansloze 4-0 nederlaag. Met als resultaat een vijfde plaats dus. Met Chesscool is ook de uiteindelijke winnaar genoemd. Felicitaties voor onze buren!

Ten slotte nog de individuele scores. Isaac met 4 uit 6 scoorde het best, gevolgd door Jurriaan met 3 1/2 en Laura en Ian deden het met 2 1/2 ook heel verdienstelijk.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.