Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

E-viertal verspeelt NHSB titel

Frank Beverdam | | Jeugd | 0 reacties

Het HWP E-viertal bestaande uit Cas Smets, Floris Witlox, Pedro Gomes en Ezra Ormsby is er niet in geslaagd de NHSB titel te prolongeren. Na 7 spannende ronden kwam het team een halfje tekort op het verrassend goed presterende eerste team van de KC.

Het was spannend of alle teams op tijd en compleet zouden zijn, want de organisatie moest op het allerlaatste moment een andere locatie zoeken, daar het BOKO denksportcentrum in Zaandam vanwege een stroomstoring niet beschikbaar was. Maar wonderwel stonden alle acht teams om 12:00 paraat. 
Om competitie vervalsing te voorkomen moest het E1 team direct aantreden tegen het E2 team. En direct diende zich al een kleine surprise aan. E2 hield de grote broer op een 2-2 gelijkspel. Bowe van der Wal won op bord 1 heel knap van Cas en op het laatste bord was het Catootje Smets, die Ezra het nakijken gaf. Floris en Pedro deden wel wat er van hun verwacht werd en versloegen resp. Tim Onderstal en Bo Stassen. Voor de strijd om de drie NK tickets een gunstige uitslag voor het E2 team en ja voor de E1 zou het wel goed komen. Die zouden toch wel kampioen worden....

Het pakte iets anders uit. E1 won de volgende vier wedstrijden weliswaar vrij gemakkelijk, maar het was al wel duidelijk dat kopman Cas, de laatste weken toch goed in vorm, totaal zijn dag niet had. En de concurrentie profiteerde daar dankbaar van. In de strijd om de titel tegen de KC ging Cas kopje onder tegen Liam Rooijakkers en omdat ook Pedro het niet kon bolwerken tegen Frederieke Regterschot bleef de score steken op 2-2. Dat hoefde nog niet fataal te zijn, want ook de KC was tegen HWP E2 niet verder gekomen dan 2-2. En met een 4-0 zege de laatste ronde zou alles goedkomen. Alleen moest de laatste ronde worden aangetreden tegen Krommenie en daar zat op bord 1 de NHSB kampioen bij de E-jeugd, Max Geldof. Normaal hoeft Cas daar niet van te verliezen, maar nu dus wel. En hoewel de overige drie wel wonnen was de 3-1 niet genoeg, daar de KC met 4-0 HWP E3 versloeg. Geen titel dus, maar uiteraard wel een NK plek.
En nog een bijzondere vermelding voor Floris Witlox. Als enige speler op het toernooi won hij al zijn 7 partijen. Heel knap en ook de 6 uit 7 scores van Pedro en Ezra mochten er zijn.

Voor het tweede team was een NK ticket ook het streven en na 5 ronden en acht matchpunten lagen ze goed op koers. Maar toen ging het mis. In ronde 6 wachtte naaste concurrent Krommenie. De nederlaag aan bord 1 was ingecalculeerd, maar de overige drie niet. Een 3-1 nederlaag derhalve, maar ook hier gold dat het nog kon. Maar dan moest de laatste ronde met 4-0 gewonnen worden van Hoofddorp. Dat zou een lastige opgave worden want ook de E1 was niet verder gekomen dan 3-1. Aan bord 1 zat daar namelijk een best aardige schaker. In ieder geval die dag tegoed voor Bowe, want hij redde het niet. En omdat ook Catootje op ietwat vreemde manier haar enige partij verloor werden de matchpunten gedeeld. Niet genoeg voor plaatsing, maar wel genoeg voor de beker voor het beste niet eerste team. En gezien het enthousiasme waarmee die werd ontvangen maakte dat een boel goed. En de eerste die de beker mee naar huis mocht nemen was Catootje. Met een fraaie score van 6 uit 7 had zij daar het meeste recht op. Hoewel ook de scores van Bo, 4 uit 6 en Bowe, 4 uit 7 op bord 1 niet onvermeld mogen blijven.

Naast de twee teams, die voor NK plaatsing gingen, speelde er ook nog een derde team mee. Dit team bestond vooral uit schakers met nog niet zoveel toernooi ervaring. Armin Domnick, Joep Pennings, Merel Berntsen, Nicolas Klein en Mees de Bruijn hadden wat betreft schaken een moeilijk middag, maar de gezelligheid en leuke onderlinge sfeer vergoedde veel. En er werd toch ook nog één wedstrijd gewonnen, waardoor de laatste plaats ontlopen werd. Meest opvallende speler van de E3 was de benjamin in het gezelschap, Mees de Bruijn. Hij scoorde in zijn eerste toernooi ooit een knappe 3 uit 6 score.

Al met al toch een ietwat teleurstellende zondag. En wat zeker teleurstellend is, is het geringe aantal deelnemende teams. Een tiental jaren terug streden niet zelden meer dan 20 teams om de titel. De laatste jaren zijn het er hoogop 10, waarbij meer dan de helft voor rekening van HWP en de KC komt. Leuk dat er dit jaar voor het eerst een team van Hoofddorp was, maar waar zijn de teams van de Waagtoren, De Wijkertoren, Caissa Hoorn, Purmerend, Santpoort, Heerhugowaard, ZSC Saende en Opening '64. Het Noord Hollandse schaken wordt zo steeds meer een Haarlems onderonsje en dat is geen goede zaak.

HWP Jeugd op NHSB E-viertallen kampioenschap
HWP E1 - HWP E2
HWP E3
Toernooi topscorer Floris met 7 uit 7

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.