HWP 12J ten onder in Limmen

Rob Mulder | |   Jeugd |   0 reacties

Vrijdag 15 november speelde ons sterkste jeugdteam HWP12J de eerste wedstrijd in Limmen tegen Vredeburg 3. Een leerzame avond eindigde met een 3-1 nederlaag.

Vredeburg stelde vier schakers op die allemaal voorzichtig openden, met veel profylactische zetten als a3, h6, enzovoorts. Hun ware kracht bleek later in de partij. Zodra ze de koning in het vizier kregen bleken ze uitstekend te kunnen combineren, waarover later meer.

Quinten begon niet helemaal fris aan de partij, maar wist met wit toch sterk uit de opening te komen. De zwarte stelling leek al snel rijp voor de sloop, maar toen sloeg het onheil ineens toe. Quinten sloeg een pion met zijn dame en zag daarna pas dat die gedekt was, en direct daarna zette hij ook nog een loper en prise. Vanaf dat moment wist zijn tegenstander precies wat te doen, alle zwarte stukken gingen op weg naar de koning en wit had te weinig stukken om het mat te voorkomen.

Troy had in een spannende opening zijn rokadestelling laten openen, maar de andere koning stond nog in het midden dus er waren kansen voor allebei. Troy ging met zijn dame in de aanval, zeker een prima idee, maar toen hij een vergiftigde pion sloeg kreeg zijn koning dame en toren op bezoek. Ook hier werd de partij beslist met een uitstekende mataanval van Vredeburg.

Onze oudste en meest ervaren speler Sjoerd had het juiste recept tegen de trage openingen van Vredeburg. Al snel had hij een grote ontwikkelingsvoorsprong en het was niet vreemd dat alle tactische verwikkelingen in zijn voordeel waren. Met een vork werd een paard geslagen, daarna drong zijn toren binnen wat snel tot torenwinst leidde. Even later ging ook de andere vijandelijke toren in de doos en stond het 2-1, het was nog steeds spannend.

De langste partij werd gespeeld door Esmee, die met zwart al snel gelijk spel bereikte. Hier wisten beide partijen wel de opening af te maken. Daarna vond Esmee een veelbelovende combinatie, maar na de lange slagenwisseling bleek dat ze een kwaliteit had ingeleverd. Haar paarden waren sterk, maar de koning stond niet erg veilig. Het werd nog wel heel spannend, maar op zoek naar een tegenaanval greep ze nogmaals mis en verloor een paard. Daarna speelde Esmee door op praktische kansen. Maar haar tegenstander liet zich niet afleiden, hij offerde de kwaliteit terug en maakte het daarna keurig af met een mataanval.

Volgende keer beter!

 

Vredeburg 3 - HWP Haarlem 12J 3-1
Jan Brantjes - Sjoerd van Raaij 0-1
Marc Voorwalt - Esmee Langeveld 1-0
Nico Popping - Quinten Reddy 1-0
Gijs Pouw - Troy Gibb 1-0

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.