Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP K4 strijdend ten onder

| HWP KNSB 4 | 0 reacties

Het vierde heeft ook in zijn derde wedstrijd moeten berusten in een nederlaag. Tegen de Waagtoren werd met 5 1/2 - 2 1/2 verloren. Maar er waren zeker kansen op meer en dat geeft hoop voor de toekomst.

Met acht KNSB teams, waaronder HWP K2 en K4 was het een drukte van belang in het prima nieuwe onderkomen van De Waagtoren. 32 partijen werden er gespeeld, maar er zullen weinigen gedacht hebben dat bij de op één na langst durende partij een jeugdspeler betrokken was. Toch was het zo. Isaac Visser probeerde meer dan vier uur lang zijn stelling te redden tegen routinier Peter Duijs. En mogelijk was dat gelukt als hij besloten had een pionnetje te offeren om zijn loper te activeren. Maar dat deed hij niet. In plaats daarvan opende hij de f-lijn om daarna te moeten aanzien hoe de zwarte stukken ongenadig de witte stelling binnendrongen met mat als gevolg. Een wreed einde van een dappere strijd.

Op dat moment was de nederlaag echter al een feit. De middag begon met een snelle nederlaag van KNSB debutant Jelle Kop. Waarschijnlijk enigszins nerveus vanwege zijn eerste optreden en natuurlijk niet gewend aan het riante speeltempo overzag hij een matcombinatie op g7 en kon hij de rest van de middag wijden aan het supporten van zijn teamgenoten. 

Na deze nederlaag stroomden de halfjes binnen. De eerste kwam op naam van Jasper de Groot die een stukje huisvlijt beloond zag worden met een knappe remise tegen een tegenstander met ruim 800 ratingpunten meer. Een theoretische variant van het Italiaans leidde tot onderstaande stelling.

Wit lijkt de pion op e4 te verliezen, maar na 1. Lf7 Kxf7 2. Db3 Kf8 3. Dxb4 wint wit de pion met een iets betere stelling terug. Zo geschiedde ook, alleen de stelling die overblijft zeker na Dameruil bied wit weinig kansen op winst meer. Maar remise is ook een mooi resultaat. En een tip voor alle jeugdspelers. Voorbereiding helpt!!

Voor het volgende halfje tekende Kristian. Daar zag het echter in het begin niet naar uit. Kristain liet zich, niet voor het eerst, foppen met een pionvorkje. Hier speelde hij Pe7 waarna hij na e5 moest concluderen dat er een stuk verloren ging.

Na 1. e5 Pe8  2. ed6 (Lxh7 was sterker) Pxd6 speelde wit het trage Pg5. Met 1. Bxh7+ Kxh7 2. Ng5+ Kg8 3. Qh5 Re8 4. Qh7+ Kf8 5. Qh8+ Ng8 6. Nh7+ Ke7 7. Bg5+ Nf6 8. Qxg7 had hij de partij overtuigend kunnen beslissen. Maar dat gebeurde dus niet. Nog een tip. Kijk altijd naar combinaties met Lxh7 als er geen paard op f6 staat.
Kristian vocht zich bewonderenswaardig terug en won een toren voor een paard. Na enkele onnauwkeurigheden kwam hij toch weer moeilijk te staan. Maar waarschijnlijk onder de indruk van Kristian zijn vechtlust accepteerde wit remise in onderstaande stelling die nog steeds heel goed voor hem is.

Het derde halfje kwam op naam van teamcaptain Frank Beverdan. Hij accepteerde na een ietwat verprutste opening het remise voorstel van Egbert van Oene juist toen deze met een weinig ambitieuze zet wit weer aanknopingspunten gaf. Hoewel doorspelen gerechtvaardigd was gaven de mindere vorm en de verleiding om de nog gaande zijnde partijen te volgen de doorslag. 

Ook een remise voor een andere debutant. Chenwu Zhu had tijdens het NK voor D-viertallen al laten zien erg goed te kunnen schaken. Dat bevestigde hij ook in Alkmaar. Oude rot Gerrit Lemmen ruilde in een geweigerd Damegambiet in rap tempo de zware stukken, maar keek beteuterd op toen hij met deze stelling bleef zitten.

Harry Lips en ook de engines zagen hier nog wel enig perspectief voor wit. Gerrit echter niet en berusste na nog wat doelloos heen en weer geschuif in remise. Een knap resultaat weer van Chenwu.

Na 5 partjen een 3-2 tussenstand. Maar er was nog hoop, want de overige borden boden kans op winst. Allereerst Jeroen Meulendijks.Hij had de volgende stelling weten te bereiken.

Uiteraard keek Jeroen hier naar Pc3, maar besloot dit niet te spelen omdat hij bang was om mat te gaan. Maar de engines tonen aan dat dit ten onrechte is. Na 1... Pc3 2. Dh7 Kf8 3. Te1 (niet 3. Dh8 Ke7 4. Te1 Kd6 5. Dh7 Th8 en de Dame heeft geen velden meer want na 6. Df5 wint zwart met 6....Dxf5 7. Lxf5 Pe2) 3...g6 en de loper op d3 hangt en ook de witte Dame dreigt weer gevangen te worden.
Tip 3: goed rekenwerk loont!!
Jeroen speelde dus niet zijn paard maar De6 en moest na Dameruil met leden ogen aanzien hoe de pion op a6 verloren ging en de stelling "een paard tegen een randpion is een ongelijke strijd" bewaarheid werd.

Dan moest het komen van Cas. En hij had zeker kansen hoewel het daar in het begin niet naar uitzag. In de volgende stelling verzuimde zwart met Tf2 de genadeklap uit te delen. 

Na het gedwongen Tg1 valt de dreiging Dh4 Lxh3 gevolgd door Dxh3 mat slechts met groot materiaal verlies te pareren. Gelukkig vor Cas spelen er in De Waagtoren K4 geen grootmeesters en kreeg hij zelfs tegenkansen. 

Als wit hier op c7 neemt in plaats van Dames en een stel torens te ruilen staat hij beter en is er nog kans op winst. Nu belandde Cas in een lastig eindspel, wat hij met kunst en vliegwerk, maar zeker ook door inventief verdedigen remise wist te houden. Zie onderstaand.

Een ander positief punt: hij had meer dan een uur bedenktijd verbruikt. De woorden van zijn teamleider bij aanvang "je hoeft niet als eerste klaar te zijn" soorteerden dus het gewenste effect. Hoewel niet duidelijk is hoeveel tijd verstreken is vanwege het vergeten de klok in te drukken door Cas. Maar al met al een prima prestatie van Cas.
Uiteindelijk een 5 1/2 - 2 1/2 nederlaag en weer geen vol punt gescoord. Maar het spel biedt zeker lichtpunten en ik weet zeker dat er nog matchpunten gepakt gaan worden. Om te beginnen misschien in Amsterdan, waar we het op 1 februari opnemen tegen VAS.

De Waagtoren 4 

HWP Haarlem 4 

   
Oene van, E. (Egbert) 1783 Beverdam, F. (Frank) 1757 z-w ½ - ½
Lemmen, G. (Gerrit) 1736 Zhu, C. (Chenwu) 1242 w-z ½ - ½
Duijs, P. (Peter) 1679 Visser, I. (Isaac) 1107 z-w 1 - 0
Diepen van, P.J. (Peter) 1643 Meulendijks, J. (Jeroen) 1501 w-z 1 - 0
Schouten, A.J. (Kiek) 1633 Smets, C. (Cas) 1173 z-w ½ - ½
Bremmers, A. (Andre) 1551 Kop, J. (Jelle) 764 w-z 1 - 0
Bakker, T. (Tycho) 1640 Groot de, J. (Jasper) 791 z-w ½ - ½
Hooijmans, M. (Merijn) 1267 Vreeken, K. (Kristian) 592 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1617  Gemiddelde Rating: 1116    5½-2½ 
Bord 5 t/m 8. Cas, Jelle, Jasper en Kristian

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.