Isaac zevende op NK

Frank Beverdam | |   Jeugd |   0 reacties

De eindstand: Één Wendy Huang, twee Thomas Kutchoukov en drie Gachatur Kazarjan doet vermoeden dat het hier om een WK gaat. Niets is minder waar. Het is toch echt de eindstand van het NK H-jeugd voor spelers geboren in 2008 en later.

Vooraf behoorde HWP talent Isaac Visser tot de outsiders voor de titel. Hij was als vierde geplaatst, had een goed seizoen doorgemaakt en had ook vorig jaar al op het NK gespeeld. Ziekte de week voorafgaand aan het toernooi gooide echter roet in het eten. Isaac kwam verre van fris aan de start. In de eerste twee ronden was daar wat betreft resultaat nog niets van te merken. Qua spel, zeker in ronde twee iets meer. De eerste ronde had weinig om het lijf. Binnen twee minuten was het punt binnen nadat zijn tegenstander een 'vergiftigde toren' had gepakt en daarna pardoes werd mat gezet. In ronde twee werd Isaac eigenlijk weggespeeld, maar gelukkig bracht een ultieme truc, mat achter de paaltjes, redding. Zijn tegenstander kwam dit verlies niet meer te boven gezien de vele tranen die nog zouden vloeien.

In ronde drie wachtte favoriet Thomas Kutchoukov, vorig jaar al nummer twee. Achteloos deed Thomas zijn zetten en offerde op zet negen zijn loper op h6. Zeker niet correct, maar probeer op die leeftijd achter het bord maar eens de weerlegging te vinden. Dat lukte dus ook niet, waardoor de eerste nul een feit was. De tweede nul kwam in ronde vier, maar deze kwam wel wat merkwaardig tot stand. De witspeler Om Deskmukh was even vergeten dat je in het Italiaans pas Pg5 kan spelen als het zwarte paard op f6 staat. Nu werd het paard een makkelijke prooi voor de Dame. In het vervolg deed Isaac wat onhandige zetten met zijn loper waardoor deze enigszins in de knel kwam. Nog niets aan de hand totdat hij per ongeluk een stuk aanraakte (als hij het al aanraakte), waarna Om er als de kippen bij was om 'aanraken is zetten' te roepen. Protesteren had best gekund, maar assertiviteit is natuurlijk ook iets dat komt met de jaren. Nu ging de loper verloren en uiteindelijk de partij.

Na een middaglunch bij de Mac werd de strijd weer hervat met een snelle overwinning. Een derde plaats zat er misschien toch nog in. Dat bleek een illusie. In ronde 6 liet Lauri Maris zien hoe je de 'gebakken lever' aanval moet bestrijden. Misschien niet helemaal correct want volgens de engine had wit nog een duidelijke plus, maar in ieder geval correct genoeg om het punt te pakken. Isaac, niet ontdaan door dit verlies in zijn lijf-variant, bracht in de afsluitende ronde de gebakken lever opnieuw op het bord. En ditmaal met meer succes, want binnen 10 zetten was het tot ontstentenis van de zwartspeler mat. Dit bracht de eindscore op 4 punten, met als eindresultaat een verdienstelijke zevende plaats.

Tenslotte nog een pluim voor de organiserende vereniging 'De Pion' uit Roosendaal. Zelfs met 20 liveborden verliep het toernooi vlekkeloos. En voor wie eens een keer de partijen van de jongste jeugd wil naspelen. Dat kan via nationalepupillendag.org

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.