English
log in op Mijn Witte Paard

Broeierig Grand Prix Toernooi

Het was warm in de zaal van het Soli Muziekcentrum zondag de 11e juni. Niet alleen omdat er verhitte duels op de 64 velden werden uitgevochten, maar ook omdat de buitentemperatuur de 30 graden aantikte. Toch weerhield het aangename weer bijna 100 jeugdige schakers niet van een gang naar Driehuis voor het laatste GP toernooi van het seizoen. Om exact te zijn waren het er 96, wat heel goed uitkwam, want dat betekende precies twaalf groepen van acht.

Onder de 96 dertien ‘Witte Veulens’. Een behoorlijk aantal, maar daarmee waren we als organiserende vereniging geen hofleverancier. Die eer viel te beurt aan Purmerend, dat maar liefst met achttien spelers afreisde naar Driehuis. Vanzelfsprekend gingen ook de nodige bekers mee terug naar Purmerend, echter niet die voor de winnaar van groep 1 - en dus het GP toernooi. De eindzege werd een prooi voor Max Bookelman van ‘De Waagtoren’ . Hij bleef na een spannende strijd Sandro Gaeta en Max Hooijmans nipt voor.

En hoe verging het dan de HWP-jeugd? Niet heel veel bekers, dat moet gezegd. Maar ondanks dat boekte het merendeel toch een knap resultaat.

De hoogst ingedeelde HWP’ er was clubkampioen Jurriaan Boeren. Hij speelde in groep 2. Op grond van zijn rating lag een ereplaats in lijn der verwachting, maar het draaide niet naar behoren en na zeven ronden restte een gedeelde vierde plaats met 3 punten.

Eén groep lager speelde Isaac Visser. Hij begon met twee nederlagen, maar had daarmee wel de sterkste tegenstanders gehad. Uit de volgende 5 partijen werd een bijna maximale score gehaald, wat een gedeeld derde plaats betekende. Echter op basis van onderling resultaat ging de beker aan Isaac zijn neus voorbij.

Jasper de Groot en Kevin Boyd speelden in groep 4. Kevin begon sterk met 2 uit drie, maar daarna was de koek op. Jasper begon met een remise, haalde in de volgende 4 potjes slechts één punt, maar sloot af met twee winstpartijen, wat hem op een 50% score en vierde plaats bracht.

In groep 6 liefst 3 HWP’ ers. Best geklasseerde hier werd Tjacko Bok. Hij begon het toernooi wat stroef, maar door af te sluiten met drie overwinningen eindigde hij heel knap als derde en won daarmee een mooie beker. Jelle Kop daarentegen begon heel voortvarend, maar sloot af met drie nederlagen. Met 3 1/2 punt eindigde hij gedeeld vierde oa met Gilles van Soest. Op basis van onderling resultaat werd Jelle vierde en Gilles zesde. Wel boekten alle drie een (bescheiden) rating winst.

In groep 8 moesten Dhruv Breimer en Karel Duchatteau de HWP eer hoog houden. Dat lukte niet echt. Dhruv kwam met 3 1/2 punt en een vierde plaats nog aardig dicht in de buurt van een podium, maar Karel sprong veel te lichtzinnig met zijn materiaal om. En dat is jammer, want hij kan best aardig schaken, maar als je zo makkelijk de stukken weggeeft wordt het lastig winnen. En dan helpt het zelfs niet als je in Judopak met oranje band achter het bord zit. Gelukkig pakte hij nog wel twee punten en ontliep daarmee de laatste plaats.

In groep 10 een GP debutant namens HWP. En wat een goed debuut maakte hij! Floris Witlox deed al van zich spreken in de interne competitie, waar hij als één van de jongsten een hele knappe tiende plaats in het overall klassement voor zich opeiste. In groep 10 werd hij heel keurig tweede met 5 punten. Dat had één punt meer moeten zijn als hij zich niet had laten overbluffen door zijn tegenstandster. “Mat”  zei ze, waarop Floris vroeg: weet je het zeker? Ja antwoordde ze, ongetwijfeld in de veronderstelling dat het zo was. Tafelleider Paul Tuijp vroeg nog of hij het zelf ook wel zeker wist, echter de handen waren al geschud. En het was natuurlijk geen mat.
Enigszins in de schaduw van Floris speelde Ole van Ravenstein. Het vorige GP nog goed voor een mooie beker nu strijdend in de middenmoot. Met 2 1/2 punt eindigde hij op een zesde plaats.

In groep 11 ten slotte streden Matteo Perniciaro en Toon Duchatteau om de prijzen. In tegenstelling to broer Karel had Toon het Judopak wel verwisseld voor korte broek en T-shirt. Maar waarschijnlijk zat Toon net een groep te hoog ingedeeld bij zijn eerste GP, want hij had het lastig, gezien de anderhalve punt, die hij bij elkaar schaakte. Maar Toon is nog jong, dus het volgend seizoen gaat het vast beter. Matteo heeft al veel meer toernooi ervaring. Toch wilde het niet zo vlotten. Met drie punten kwam Matteo niet in de buurt van het podium.

Ondanks de wat magere oogst aan bekers toch een geslaagd toernooi. Met dank aan alle tafelleiders en uiteraard de beheerders van het Soli Muziekcentrum, die op vrijwillige basis een hele dag in touw zijn geweest om alles in goede banen te leiden.

Reacties

Paul Tuijp (12-06-17 22:43):
Mooi toernooi Frank. Namens alle ouders en kids nog bedankt -_-

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.