Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

D-viertal in top 10 na goede slotdag

Frank Beverdam | | Jeugd | 1 reactie

Het HWP D-viertal heeft het NK afgesloten met een fraaie negende plaats. Op de slotdag waren winst op VAS D1 en twee remises, tegen de Kennemer Combinatie en Almere D1, voldoende om de top 10 binnen te dringen.

Na een voorspoedige reis naar Rotterdam werd vol goede moed achter de borden plaatsgenomen om het op te nemen tegen het eerste team van VAS. Het eerste halfje kwam op naam van Kristian Vreeken. Hij dacht af te wikkelen naar een gewonnen pionnen eindspel maar kwam bedrogen uit en moest nog nauwkeurig spelen om remise te maken. Op de eerste twee borden was er echter geen vuiltje aan de lucht. Chenwu en Isaac overspeelden hun tegenstander, waardoor de nul van Jelle werd weggepoetst. Een mooie overwinning, met als gevolg de titanenstrijd tegen de Kennemer Combinatie in ronde acht.

Stiekem werd er op een overwinning gehoopt, maar zover kwam het niet. Spannend werd het wel.
Op de terugweg vroeg de moeder van Kristian mij of ik nog wat tips had voor de jongens. Ik moest even denken maar dacht toen aan een aantal partij fragmenten. “Het hoofd koel houden als je verrast wordt”  antwoordde ik.
Dat deed Jelle niet toen hij verrast werd door KC’er Stefan van der Duijs.Jelle speelt graag snel h6 om Lg5 te voorkomen, maar keek raar op toen Stefan in onderstaande stelling Lxh6 speelde.


Ik dacht eigenlijk dat het volledig incorrect was, maar dat bleek toch niet helemaal het geval. Nodig was het in ieder geval niet, want wit stond al riant en de tekstzet bood zwart tegenkansen. Maar Jelle sloeg bijna direct op h6, en werd na 1. ba6 Dxc6 2.ab7 Tb8 3.Pxd4 cd4 4.Dxg4 kansloos opgerold. Als Jelle echter wat meer tijd had genomen had hij misschien eerst op b5 genomen (niet eerst Lxf3 zoals ik in eerste instantie dacht, want dan staat na Dxf3 het paard op b7 tweemaal in). Wit heeft dan niet veel beter dan de loper terug te spelen naar c1, waarna de stelling na 1...Dxc6 2. Pxd4 Lxd1 3. Pxc6 Lxc2 4. Txb5 Pc5 5. d4 redelijk in evenwicht is. Ook in de partij voortzetting is zwart nog niet geheel kansloos, hoewel na Dd7 ipv cd4 wit nog steeds veel beter staat.

Gelukkig zat het aan bord 4 mee. Kristian had dan wel een toren gewonnen, maar had daarvoor 5 pionnen ingeleverd. In een poging eeuwig schaak te geven vergat tegenstander Luke Schoonenwolf even dat veld h5 gedekt werd door de witte Dame op f7. Dat kostte dus een volle Dame en uiteraard de partij.
Isaac speelde tegen het oudere broertje van Luke, Jack. Zoals gebruikelijk speelt Isaac met wit het Koningsgambiet. Maar omdat hij niet voor het eerst tegen Jack speelde was deze daar niet van onder de indruk. Isaac zag de gambietpion nooit meer terug en werd in het eindspel vakkundig weggetikt.
Gelukkig was Chenwu in grootse doen. Tegen KC talent Quint de Jong had hij met goed spel de volgende stelling bereikt.

Zwart staat natuurlijk huizenhoog gewonnen, maar het punt moet nog wel gescoord worden. Chenwu deed dat als volgt:  1... d3 2. exd3 Nd4 3. Qc3 (hier bood wit remise aan, maar de engines geven inmiddels -18 aan) Qh2 4. Rg2 Qxh3 5. Rc1 Qf3+ 6. Kd2

 

Nu doet Chenwu het niet zo handig. Hij slaat op d3 en geeft wit weer enigszins hoop. Maar Quint was intussen murw gebeukt en sloeg met de loper terug ipv met de Dame, waarna na 7. Bxd3 Qxg2+ 8. Ke3 Qf3+ 9. Kd2Qf4+ 10. Kd1 Qxg4+ 11. Kd2 Nf3+ 12. Kc2 Rc8 het matchpunt binnen was.

In de slotronde wachtte Almere. De KC had in ronde 7 met 4-0 van dit team gewonnen dus er lagen zeker kansen. Dat was ook het geval, maar die werden niet benut. Eerst weer even een gevalletje van het "hoofd koel houden". Kristian had met wit tegen Vincent van Rijn de volgende stelling bereikt.


Wits laatste zet was  Tg1 waarna er natuurlijk al alarmbellen moeten afgaan. Zoniet bij Kristian Hij sloeg doodleuk op c2 en werd vervolgens verrast door Pf6. Niet leuk natuurlijk, maar na 1. ...ef6 2. Txg6 fg6 is de strijd nog niet beslist. Dat was het wel toen Kristian met de Dame op f6 sloeg. Maar goed Kristian schaakt natuurlijk nog maar anderhalf jaar en mocht ook als excuus aanvoeren dat zijn tegenstander zich uitermate irritant gedroeg. 

Wie wel het hoofd koel hield was de tegenstander van Isaac. Hoewel de dreiging over de h-lijn er gevaarlijk uitziet wist Isaac wel dat hij zijn hand overspeeld had.


Menig jeugdspeler zou hier lichtelijk in paniek zijn geraakt (want er dreigt natuurlijk Ld6), maar de witspeler, Jeffrey Knol, niet. Hij sloeg koeltjes op c6, daarmee indirect h1 onder controle houdend en gaf Isaac in het vervolg geen kans meer om iets over de h-lijn uit te richten. De tweede verliespartij.
Maar Chenwu zou Chenwu niet zijn als hij niet soepeltjes een punt zou binnenhalen. Dat gebeurde ook uiteraard en omdat ook Jelle afsloot met een puike partij kwam wederom een 2-2 eindstand op het scorebord. Hiermee kwamen we op 10 matchpunten wat goed bleek te zijn voor een even verrassende als knappe negende plaats,

 

Nederlands kampioen werd met overmacht het eerste team van ESV uit Eindhoven. Enkel tegen de nummer twee, Magnus Leidsche Rijn, was het spannend (2 1/2 - 1 1/2 winst), maar de overige wedstrijden werden ruimschoots gewonnen. Ook de vierde plaats van de KC mag niet onvermeld blijven. Zij scoorden één matchpunt en maarliefst 8 bordpunten meer dan de onzen. De Noord-Hollandse teams hebben het dus goed gedaan.
Volgend jaar moeten we ons weer zien te plaatsen voor dit NK. Daar iedereen die dit jaar meedeed ook volgend jaar nog een D-tje is zou dat moeten lukken en zou ook een hoge notering weer tot de mogelijkheden moeten behoren.

Kopman Chenwu geflankeerd door Isaac
De titanenstrijd: HWP vs KC

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Harry LipsHarry Lips
    Harry Lips
    08.12.2019
    Mooi verslag en een goede prestatie voor de HWP-jongens. Als ze er ook nog wat van geleerd hebben (bv hoofd koel houden als je verrast wordt) dan komen ze volgend jaar nog verder!