D-viertal presteert boven verwachting

Frank Beverdam | |   Jeugd |   2 reacties

Op zaterdag 5 oktober werden de eerste drie ronden voor het NK D-viertallen gespeeld in het “Podium aan de Maas” in Rotterdam. De naam van de locatie wekt de nodige verwachtingen, maar eigenlijk is enkel het uitzicht vanaf de bovenste etages fraai. Daar het NK ook dit jaar is uitgesmeerd over drie zaterdagen wordt het nog twee maal afzien voor ouders en begeleiders.

vlnr Kristian, Pepijn, Jelle en Isaac

Gelukkig hadden de meeste schakers geen last van de matige faciliteiten, zo ook het HWP viertal, bestaande uit Isaac Visser, Jelle Kop, Pepijn van der Kruk en Kristian Vreeken niet. Met een gemiddelde rating van 739 behoorde dit team zeker niet tot de favorieten en ook na drie ronden is dit niet het geval, maar de prestaties de eerste dag waren boven verwachting.

In ronde 1 wachtte “Op Eigen Wieken”. Voorheen de jeugdclub van Nederland, maar de laatste jaren wat overvleugeld door clubs als Magnus Leidsche Rijn, Almere en ESV uit Eindhoven. Toch bracht dit team nog altijd gemiddeld zo’n 400 ratingpunten meer aan tafel dan HWP. Echter toen de strijd eenmaal was losgebarsten was daar weinig van te merken. Kristian zette ons wat gelukkig op voorsprong. Nadat hij eerst een stuk en later nog een kwaliteit had ingeleverd verraste hij zijn tegenstander met een matje op h2. Daar Isaac en Jelle een overwegende stelling hadden leek een stunt in de lucht te hangen. Helaas verzandde de stelling van Isaac in een eindspel wat te ingewikkeld was om nog te winnen. En ook Jelle zijn stelling was niet meer zo fraai als voorheen. Zijn tegenstandster had een vrije pluspion gecreëerd, die vervaarlijk oprukte naar de onderste rij. Maar met nog weinig tijd op de klok bood zij plots remise aan, wat Jelle na een “strenge” blik van zijn teamleider moest accepteren. Daar Pepijn het niet kon bolwerken werden de matchpunten netjes gedeeld.

Klim Op was de volgende opponent. Dit team had op de borden één en twee 1700 spelers zitten, waaronder Dana Verheij, de Nederlands meisjes kampioen bij de D-jeugd en de nummer zes van het afgelopen Europees Kampioenschap. Niet de eerste de beste dus en voor Isaac duidelijk een maatje te groot. Ook Jelle werd op de verwachte nul getrakteerd en eenzelfde lot was Kristian beschoren. Gelukkig wist Pepijn de eer te redden, nadat zijn tegenstander een Dame in de aanbieding had gedaan en het daarna maar voor gezien hield.

Door deze nederlaag werden we in ronde 3 aan een meer gelijkwaardig team gekoppeld. Messemaker 1847 uit Gouda was op papier dan wel wat sterker, maar wij achten ons zeker niet kansloos. En terecht zo bleek. Kristian liep al wel snel tegen een nul aan, maar goede overwinningen van Jelle en Pepijn deden de score kantelen. Wetend dat een halfje voldoende was deed Isaac een tactisch remisevoorstel in een stelling, waar nog veel materiaal op het bord stond en waarin nog van alles kon gebeuren. De jongen uit Gouda, die inmiddels zijn capuchon had afgedaan, weigerde in eerste instantie, maar bood een zet daarna zelf remise aan. Isaac accepteerde dit uiteraard gretig en zo was de eerste overwinning een feit.

Een knappe 50 procent score dus na het eerste bedrijf en dan te bedenken dat we voor het eerst in de clubhistorie op dit niveau acteren met de D-jeugd. Op 9 november gaan we op voor de ronden 4,5 en 6 en hopelijk kunnen we dit goede begin een vervolg geven.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Harry LipsHarry Lips
  Harry Lips
  08.10.2019
  Goed gedaan! Veel succes in de volgende ronden
 • F Welling
  F Welling
  14.10.2019
  Super prestatie en veel succes de volgende ronde.