Eerste prijzen voor Jelle, Cas en Tije op GP HWP

Frank Beverdam | |   Jeugd |   2 reacties

Op een goed bezet GP, 101 deelnemers, hebben Jelle Kop, Cas Smets en Tije van Ravesteyn hun groep gewonnen. Tweede plaatsen waren er voor Wout Belleman en Karst Lemkes, terwijl Wessel Ruiter en Bo Stassen een derde prijs in hun groep pakten.

Groep 6: rechts winnaar Jelle Kop

Catootje Smets, Quint van Soest en Ezra Ormsby hadden pech. Zij eindigden gedeeld derde, maar het SB systeem besliste in hun nadeel, waardoor zij zonder beker naar huis gingen.

De overwinning van Jelle was de meest memorabele. In groep 6 eindigde hij met twee anderen met 5 punten op een gedeelde eerste plaats. Omdat ook de SB-punten geen winnaar opleverden werd besloten tot vluggertjes. Jelle won beide. In de eerste zette hij met nog 2 seconden op de klok zijn tegenstander mat en in de tweede hield hij nog 10 seconden over. De beloning was een mooie beker.

Cas Smets speelde één groep lager. Hij startte als een raket. Voordat de ronden goed en wel begonnen waren liep Cas al weer rond met weer een punt op zak. In ronde 6 versloeg hij naaste concurrent en clubgenoot Karst Lemkes, maar in ronde 7 stokte de machine en liep hij tegen zijn eerste nul aan. Maar 6 punten waren uiteraard genoeg voor de groepswinst. En natuurlijk een mooie tweede plaats voor GP debutant Karst Lemkes.

Tije van Ravesteyn won een bijna volledige - vijf van de zeven - HWP-groep. Spannend was het wel, met nog één ronde te gaan stonden er vier kinderen met 4 punten bovenaan. Tije won van mede-koploper Wessel Ruiter en omdat de andere twee koplopers verloren was de eerste prijs voor Tije. Wessel pakte nog de derde plaats en Quint van Soest, Catootje Smets en Aafke Kop vielen net buiten de prijzen.

In groep 3 speelde Wout Belleman een heel goed toernooi. Beetje jammer dat hij de laatste rond liet lopen, maar met 5 uit 7 leverde hij toch een prima prestatie.

Dan Bo Stassen. In de voorgaande GP’s was het vaak net niet. Maar in Purmerend pakte Bo zijn eerste beker en kennelijk heeft hij de smaak te pakken, want met een derde plaats voegde hij nu wederom een mooie beker aan zijn prijzenkast toe.

Dan de overige niet prijswinnaars. Jonas Belleman is in de loop van het GP seizoen van groep 10 naar groep 2 opgeklommen. En Jonas was zelf zo reëel om te erkennen dat dit voorlopig even zijn “max”  is. Toch schaakte hij drie punten bij elkaar en smaakte het genoegen om de uiteindelijke groepswinnaar beentje te lichten.

Tjacko Bok heeft een drukke schaakmaand. Drie weekenden NK basisscholen en eind juni het NK F-jeugd. Toch was er ook nog tijd voor het GP. In een sterk bezetten derde groep scoorde hij 50%, wat gezien zijn rating verwacht mocht worden.

In de zo spannende groep 6 speelde ook Floris Witlox, net als Tjacko en ook Cas verdedigt hij eind juni de HWP kleuren op de Nationale Pupillendag. Nu moest hij even passen. Dwz hij kon zich niet mengen in de strijd om de eerste plaats, maar met 4 uit 7 speelde hij toch een prima toernooi.

Ook in groep 8 twee HWP’ers. Dhruv Breimer en Ole van Ravesteyn. Ole begon prima, maar na de pauze kwam de klad erin en pakte hij geen punt meer. Dhruv won drie partijen en eindigde in de middenmoot.

In de groepen 11 en 12. Drie GP debutanten. Ties Siersema scoorde in groep 11 3 1/2 punt en kan terugzien op een goed eerste GP. Dat kan ook Ezra Ormsby. Met 4 uit 7 in groep 12 viel hij net buiten de prijzen. Maar toch heel goed gespeeld.

Ten slotte Senne Hoffman. Ook hij speelde zijn eerste GP dus. En dat viel niet mee, maar Senne bleef goede zin houden en won uiteindelijk toch twee potjes.

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door David Verwey van schaakclub Aartswoud. Hij wist zijn naaste belagers Shrey Jaitly en Dennis Jansma eenhalfje voor te blijven en mag zich naar verluidt ook kronen tot overall GP kampioen seizoen 2017-2018.

Met het GP HWP wordt een uitermate succesvol GP seizoen afgesloten. 100 en meer deelnemers was eerder regel dan uitzondering. Het jeugdschaken in Noord-Holland zit dus nog steeds in de lift. Nu eerst vakantie en dan in september weer de start van het nieuwe seizoen.

Download de uitslagen van alle groepen (Excel)

Groep 7: midden winnaar Cas Smets, links nummer twee Karst Lemkes
Groep 9: rechts winnaar Tije van Ravesteyn en links nummer drie Wessel Ruiter

Reacties (2)


Harry Lips
12 juni 2018, 10.37

Mooi toernooi met heel veel jonge Witte Paarden in de strijd. En mooie resultaten!

Gefeliciteerd, allemaal!

 
10 juni 2018, 22.13

Leuk en snel verslag Frank! En hulde weer voor de vlekkeloze organisatie. Felicitaties aan alle prijswinnaars en in het bijzonder natuurlijk aan de prijswinnende Witte Veulens!