Met Isaac Visser naar het NK t/m 12 jaar

Enno Noordhoff | |   Jeugd |   2 reacties

Isaac is eigenlijk nog een 'E-tje', maar uit oogpunt van carrièreplanning vond vriend en vijand het beter dat hij zo vroeg mogelijk aan de slag ging met de 'D-tjes', de groep tot en met 12 jaar. Het wordt nog een harde leerschool tegen al die getalenteerde jongens, of moet ik zeggen meisjes.

De Noord-Hollanders die deelnamen aan het NK t/m 12 jaar (van links naar rechts): Dennis Jansma, Jack Schoonenwolf, Arthur de Winter, Quint de Jong en Isaac Visser.

Een harde leerschool, want kijk eens wie je op de kampioenslijst tegenkomt: Jan Werle, Jan Smeets, Daniël Stellwagen, Robin Swinkels, Christov Klein, Robin van Kampen, Benjamin Bok, Robby Kevishvili (3x) en jeugdige talenten als Casper Schoppen, Eelke de Boer en Siem van Dael.

De laatste twee jaren won Machteld van Foreest. In 2018 met Eline Roebers op de tweede plaats. In 2017 gedeeld met Khoi Pham. Dit jaar leek het wel weer een jongen te worden, want er deed maar één meisje mee tussen 51 jongens. Maar het onwaarschijnlijke gebeurde: Wendy Huang, getraind door Zhaoqin Peng, won het toernooi na barrage tegen Arthur de Winter (uit Nieuw Vennep) en Roger Labruyère.

Dat Wendy won was een enorme verrassing, want er waren vier jongens met een hogere rating. Vooral van Nanne van Foreest, de tweelingbroer van Machteld, en met de hoogste rating van allen, was topfavoriet. Dat maakte hij met een start van 4,5 uit 5 ook helemaal waar, maar toen kwam de klad erin tegen twee andere favorieten: Nanne verloor van zowel Artur de Winter als van Roger Labruyère en was toen uitgeschakeld.
Het winnende trio, Wendy, Arthur en Roger won het toernooi gedeeld met alle drie 7 punten uit 9 partijen. En de barrage won Wendy dus, vooral door Arthur vanuit een dubieuze stelling in enkele zetten volledig van het bord te timmeren, met hulp van Arthur, dat wel.

Naast Arthur deed ook Dennis Jansma (uit Monnickendam) het van de spelers bij de NHSB uitstekend. Met een tussensprints van 3 uit 3 in de ronden 5, 6 en 7 mocht hij even dromen van de titel, maar een kansloze nederlaag tegen Wendy bracht hem terug in de werkelijkheid. Maar wel met een mooie elfde plaats.

En daarmee was het met het mooie nieuws voor Noord-Holland wel gedaan. Het resterende trio, Isaac Visser (HWP Haarlem), Quint de Jong (KC) en Jack Schoonenwolf (KC) kon geen potten breken. Isaac had na twee dagen precies twee punten vergaard, maar zijn topdag 3 maakte veel goed: 2,5 uit 3, zodat hij nog net op 50% kwam. Quint had een totale offday op dag 2: nul uit drie. Hij haalde net geen 50%, evenals Jack.

In de regionale wedstrijden zijn Isaac, Jack en Quint geduchte schakers, maar te midden van veel D-tjes en nationale toppers is het wel even anders. Ook het rapidtempo van 55 minuten per partij plus tien seconden per zet increment speelt velen parten. Ze zijn een veel korter tempo gewend (tot 25 minuten en vaak geen increment) en kunnen geen zinnige tijdstrategie bedenken.

Onze jongens hebben een jaar de tijd om zich op dit hogere niveau te bekwamen. Misschien dat het spelen tegen de volwassenen van HWP Isaac de nodige ervaring zal geven voor volgend jaar.

Enkele fragmenten:
Isaac is dol op het Koningsgambiet met wit (1 e4 e5 2 f4) en scoort daar ook erg goed mee. Het Siciliaans zou eigenlijk verboden moeten worden. En dat gaat regelmatig zo:

Isaac Visser - Jefta van Steijn
1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Pf3 g5 4.Lc4 Pc6 5.d4 d6 6.Pc3 Lg4

En nu raakte Isaac zijn paard op f3 aan, keek -gespeeld- geschrokken om zich heen, maar aanraken is zetten dus dan maar:
7. Pxe5?!?!
waarna de zwartspeler zich geen seconde bedacht en zich vrolijk verheugde op het volle punt: 7... Lxd1 en zomaar een dame gewonnen. Maar ook Isaac hoefde daarna niet meer na te denken en kon voor de vierde keer in zijn carrière het Zeekadettenmat of mat van Legall geven: 8 Lxf7+ Ke7 9 Pd5#

Isaacs 7 Pxe5 is natuurlijk een blunder, want na 7 .. Pxe5 verliest wit een stuk, maar hij weet dat in zijn schaakmilieu het slaan van de dame op d1 te verleidelijk is.

Het beslissende moment uit de partij Wendy-Arthur wil ik u niet onthouden. De eerste elf zetten zijn nog theorie:

1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pc6 5.Pc3 Dc7 6.Le3 a6 7.Le2 Pf6 8.a3 Le7 9.0-0 0-0 10.Kh1 d5 11.exd5 exd5 12.Lf3 Le6

Zwart heeft gemakkelijk gelijk spel bereikt en kan, zoals het Siciliaans betaamt, aan een mooie positionele overwinning gaan werken. Maar dat gebeurt niet…
Wendy speelt nu een nieuwtje, maar dat is amper een verbetering van het al eens gespeelde 13.Te1: 13.De2 Pxd4 14.Lxd4 Tfe8 15.Tfe1 Tad8 16.Tad1

Zwarts kleine voordeeltje is omgezet in een klein nadeeltje, maar nu volgt een totale ineenstorting van de altijd zo rustig en degelijk ogende Arthur: 16...Lf5? 17.Lxf6 gxf6 18.Pxd5 Txd5 19.Lxd5 Td8 20.Dxe7 en Arthur gaf op, Wendy kampioen.

De eindstand NK Jeugdschaak t/m 12 jaar (top-10):

De Noord-Hollanders:

Bij de meisjes won Dana Verheij; zij versloeg in de barrage Manashvili Base en Amelia Jonkman, nadat dit trio met 7,5 uit 9 gelijk geëindigd was.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Harry LipsHarry Lips
  Harry Lips
  08.06.2019
  Mooi verslag.
  Vijftig procent en een TPR gelijk aan zijn rating: dat is zo slecht nog niet van Isaac. Koningsgambiet spelen is niet alleen heel leerzaam, maar ook veel amusanter dan Gioco pianissimo in het Italiaans. Pxe5 was wel erg incorrect.
  En waarom moet het Siciliaans verboden worden?
 • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
  Enno Noordhoff
  08.06.2019
  Dat verbieden van het Siciliaans is een vrije vertaling van de verslaggever van Isaacs voorkeur (met wit) van 1 e4 e5 en dan zijn Koningsgambiet. Het Siciliaans is moeilijker te begrijpen zonder veel studie. Dat komt later nog wel.