Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Record aantal “Witte Veulens” op GP Zaandam

Frank Beverdam | | Jeugd | 1 reactie

Liefst 22 “Witte Veulens” meldden zich zondag op het Zaanlands Lyceum voor het 3e GP toernooi van het seizoen. En van de 22 gingen er 13 naar huis met een mooie beker. Vier eerste plaatsen, driemaal een tweede plek en zesmaal een derde prijs. Een ongekend aantal.

We lopen even alle groepen langs. In groep 1 bij afwezigheid van Isaac Visser geen HWP deelname, maar dat gaat de volgende keer veranderen. Want Tjacko Bok pakte een knappe tweede plaats in groep 2 met 5 1/2 punt en moest alleen de 6 jaar oudere en twee keer zo grote Barrie Romeijn voor zich dulden. Met de vergaarde ratingwinst zou Tjacko het volgend GP zijn opwachting in de hoofdgroep kunnen maken. Mogelijk is dat ook weggelegd voor Jasper de Groot. Hij speelde ijzersterk in groep 3 en won met 6 uit 7. Cas Smets, die de laatste twee GP’s goed op dreef was moest nu even pas op de plaats maken en eindigde met 3 uit 7 op plaats 5. 

In groep 4 streden Jelle Kop en Karst Lemkes om de eerste prijs. Beiden eindigden met 5 uit 7 samen met Kay van Zalm op een gedeelde eerste plaats. Op basis van onderling resultaat ging de eerste prijs naar Jelle en werd Karst derde. Sinds kort krijgen Jelle, Cas en Tjacko extra training van Zhaoqin Peng dus de resultaten kunnen alleen nog maar beter worden.

Tim van Eijk bleek duidelijk te hoog ingedeeld. In groep 5 waren louter nederlagen zijn deel. Sneu natuurlijk, maar bij een volgend GP zal het zeker beter gaan.

Quint van Soest pakte voor de tweede maal op rij de beker voor plek 3. Ditmaal in groep 6. Ook Pedro Gomes speelde in die groep. Op de dinsdagavond is hij moeilijk te verslaan, maar in de GP toernooien gaat het moeizamer. Toch pakte hij nog 3 punten en werd daarmee vijfde.

Fedor Blaisse debuteerde in het GP circuit in groep 7, en hoe! Met 5 punten werd hij gedeeld eerste, maar het onderling resultaat met Milan Beaufort uit Vijfhuizen was in zijn nadeel. Vandaar tweede, maar  een prima toernooi uiteraard.

Minder goed verging het Bo Stassen in groep 8. Hij is de laatste tijd een flink aantal groepen geklommen en dan wordt de tegenstand natuurlijk zwaarder. Toch schaakte Bo nog twee punten bij elkaar, dus helemaal ontevreden mag hij ook weer niet zijn.

In groep 9 viel er weer een eerste plaats voor HWP te noteren. Werd Pepijn van der Kruk in zijn eerste GP nog tweede, ditmaal liet hij er geen gras over groeien en werd met 6 uit 7 groepswinnaar. Dat wordt waarschijnlijk twee groepen hoger de volgende keer. Het was Tobias Elias, die in zijn eerste GP, Pepijn zijn enige nederlaag toebracht. Voldoend voor een beker was dat echter niet, want gedurende de dag gingen drie partijen verloren, waardoor Tobias de ondankbare vierde plaats ten deel viel.

Groep 10 was de ultieme HWP groep. Liefst vier “Witte Veulens”, dus het moest wel gek lopen wilden er geen bekers gewonnen worden. En dat gebeurde ook. Een beker voor de eerste en derde prijs gingen mee naar Haarlem. Overtuigend winnaar werd Ezra Ormsby. Hij hoefde maar een halfje af te staan en zal een mooie ratingsprong maken. Catootje Smets werd heel knap derde. Diede van Soest en Javier Dieker, die ook debuteerde, hadden het moeilijker en moesten genoegen nemen met een plaats in de achterhoede.

Ook groep 11 had een hoog HWP gehalte. Kristian Vreeken, Joshua Mannien en Floris Elias ontliepen elkaar niet veel, maar kwamen net tekort voor de groepswinst. Kristian en Joshua scoorden 5 1/2 punt en werden hiermee resp. tweede en derde. Floris viel met een halfje minder jammer genoeg net buiten de prijzen.

Joris Spanjaart en Abbie Blaisse maakten als eerstejaars hun opwachting in groep 12. Dat ging in ieder geval Joris goed af, want met 5 1/2 punt werd hij derde. En… hij smaakte het genoegen het beroemde eindspel van paard + loper en kale koningen op het bord te krijgen. Joris won, niet omdat hij mat zette, maar omdat zijn tegenstander door de vlag ging. Zo kan het dus ook. Abbie had een lastige middag, tenminste op het schaakbord. Met anderhalve punt weet ze in ieder geval dat er nog genoeg te leren valt.

Tenslotte groep 13. Daar maakte Daan Vreeken zijn opwachting. Met vier punten pakte hij een mooie beker voor de derde plaats. Maar waarschijnlijk had Daan op meer gerekend en dat zit er ook zeker in, want Daan laat in de interne wekelijks zien dat hij goed kan schaken. Maar zo’n eerste GP toernooi is natuurlijk ook wennen.

Voor de volledigheid: het GP Zaandam, de hoofdgroep, werd verrassend gewonnen door Kevin de Rooij, die vorig jaar het GP seizoen nog startte in groep 3. Zo snel kan het dus gaan.

Dan het volgend GP. Dat is alweer op zondag 16 december. Gastheer of beter gezegd gastvrouw is dan “De Wijker Toren”  uit Beverwijk. Eens kijken of we de organisator, Annemieke de Vries, ook kunnen verrassen met zo’n massale opkomst.

Tjacko
Jasper
Jelle & Karst

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Stephan Blaas
    Stephan Blaas
    21.11.2018
    Een geweldig resultaat witte veulens!