Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Jeugdschaaktraining

Schaken is meesterlijk!

De jeugdschaaktraining wordt door kinderen ervaren als gezellig, boeiend, leuk en uitdagend. Dat is ook precies waar het om te doen is. Daarnaast is schaken een zeer effectief spel als het gaat om (in de meeste gevallen onbewuste) ervaring met competenties die voor de persoonlijke groei van een kind belangrijk zijn. Ook leert het kind spelenderwijs omgaan met verschillende denkvormen die in allerlei andere situaties (op school of later in de maatschappij) onbewust een groot voordeel betekenen. Bepaalde gedragsregels komen vóór, tijdens en ná het schaken aan de orde.

Stappenmethode

De training vindt plaats in groepsverband en is gedifferentieerd naar niveau (trainingsstappen). Aan het begin van het seizoen worden de jeugdschakers ingedeeld bij een stap. Elk kind krijgt van HWP het werkboek dat bij de stap hoort. Als een leerling aan het eind van het voorbije seizoen het examen gehaald heeft, gaat de leerling door met de volgende stap.

Naast het maken van het (overigens niet verplichte, toch sterk aan te raden) huiswerk is vooral het spelen van veel partijen een uitermate geschikte methode voor het verwerken van de lesstof. Dit gebeurt in de interne competitie die altijd de tweede helft van de schaakles in beslag neemt. Het is ook een goed idee om aan externe wedstrijden en toernooien mee te doen.

Trainers

De lessen op de clubavond worden gegeven door een groep zeer enthousiaste, schaaktechnisch goed onderlegde clubgenoten. Met veel plezier staan ze elke keer weer voor de jeugdschakers klaar. De jeugdschaakleiding streeft ernaar dat de schaaktrainers allen gediplomeerd zijn; met andere woorden gecertificeerd door de KNSB.

Wanneer?

Dinsdagavond van 19:00 - 20:00
Sociëteit Vereeniging
Zijlweg 1 Haarlem