Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Alleen Victor kraait Victorie

Frank Beverdam | | HWP KNSB 5 | 0 reacties

Met een mooi matnetje van toren en wit paard voorkwam Victor Wieggerink dat K5 een nog grotere afgang tegen koploper Almere 4 bespaard bleef. Samen met Edwin Gozeling, die een halfje bijdroeg, zorgde hij ervoor dat er tenminste nog anderhalve punt op het scorebord stond.

Voor Victor was het alweer zijn derde overwinning in de KNSB. En waar in de jeugdinterne de concentratie nog wel eens te wensen overlaat is dat op de zaterdag een heel ander verhaal. Niet alleen zit hij uiterst geconcentreerd achter het bord ook zijn vechtlust is bewonderenswaardig. Zo ook dus zaterdag 3 maart. De witte stelling was op zijn minst verdacht, maar Victor rechtte zijn rug, activeerde zijn toren, haalde zijn paard erbij en zette zijn tegenstander mat.

Op het al gememoreerde halfje van Edwin na, die zijn negatieve reeks doorbrak, was hiermee de koek op voor het vijfde. De nullen regen zich aanéén, te beginnen met Sipke. Je mag natuurlijk best na een minuut of 10 van je bedenktijd gebruikt te hebben klaar zijn, maar dan moet er wel een vol punt genoteerd worden. Dat was niet het geval. Ook bij Olivier lukte het weer niet. Hij gebruikte wel wat meer bedenktijd, maar zijn tegenstander was domweg beter.

Jay Nels kon zijn overwinning in de vorige ronde geen vervolg geven en moest het onderspit delven. Dat gold ook voor debutant Sem van de Crommert. Hij verving de verhinderde Nigel Boerstra en leek lange tijd op weg een resultaat te gaan boeken. Helaas gooide een blunder roet in het eten. 

De laatste twee nullen kwamen op naam van Tim Onderstal en teamcaptain Frank. Tim gaat steeds beter spelen en scoort ook wel punten, maar tegen Almere zat het er niet in. Maar op zijn instelling valt in ieder geval niets aan te merken.
Frank heeft zich de finesses van de Najdorf nog niet eigen gemaakt en kwam enigszins beroerd uit de opening. Nu dacht zijn tegenstander hetzelfde over zijn opening, dus niets aan de hand. Maar net toen de bordjes in zwarts voordeel leken te zijn verhangen een enorme bok (een soort van zelfdestructie) en het mat op g7 was niet langer te voorkomen.

Met de 6 1/2 - 1 1/2 eindstand hielpen we Almere aan het kampioenschap in klasse 6F. Niet dat we nu volgend seizoen van ze af zijn, want volgens het verslag (met foto van Mark Hemelrijk) op de site van Almere, Verslag: Almere 4 kampioen KNSB 6F – Schaakvereniging Almere (schakenalmere.nl), is het Almere 3 dat profiteert van dit kampioenschap. 

Voor het vijfde resteert nog een uitwedstrijd tegen Voorschoten om het seizoen nog een beetje kleur te geven..In ieder geval volgend seizoen wederom 6e klasse, waarin we dan zo goed als zeker gezelschap krijgen van het vierde. Niet echt een luxe situatie.

HWP Haarlem 5 Rating   Almere 4 Rating Uitslag
Beverdam, F. (Frank) 1858   Koeleman, G.M. (Gerard) 1794 0 - 1
Gozeling, E.V. (Edwin) 1638   Stapersma, D. (Dick) 1785 ½ - ½
Nels, J. (Jay) 0   Alberts, P.J.W. (Peter) 1795 0 - 1
Crommert van de, S. (Sem) 0   Hillen, W.J.W. (Wander) 0 0 - 1
Wal van der, S. (Sipke) 1492   Haspels, J.J.D. (Johan) 1809 0 - 1
Wieggerink, V. (Victor) 1480   Nijhof, J. (Jan) 1708 1 - 0
Onderstal, T. (Tim) 1568   Koopmans, T.J. (Tom) 1750 0 - 1
Jansen, O. (Olivier) 1045   Gase, H. (Harry) 0 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1514   Gemiddelde Rating: 1774 1½-6½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.