Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Amsterdam Berserkers bijna perfect tegen HWP 2

Max Merbis | | HWP KNSB 2 | 5 reacties

Amsterdam Berserkers, wat krijgen we nou? Is dat een schaakclub? Ja, dat soort naamgeving krijg je als er alleen online wordt gespeeld en een creatieveling een naam moet verzinnen voor een team in de online-competitie die Lichess een paar jaar geleden faciliteerde. Spelers heten dan opeens Gentlemat, BjornLoser of GMJohanDerksen, als uitdrukking van een optimistisch, pessimistisch of cynisch wereldbeeld.

Vlak voor een Lichess-potje kon je een tegenstanders ‘berserken’, dwz voor dubbele punten spelen bij halve bedenktijd. En dat was wel besteed aan een vriendenclub uit onze regio, die na de corona-periode ook wel een serieus potje in de KNSB wilde spelen. Zoals dat blijkbaar hoort, begonnen ze netjes in de vijfde klas, toen de vierde klas, waar ze meer dan 60 bordpunten scoorden (uit 64, er waren wat corona-gevalletjes). Nu gaan ze huishouden in de derde klasse, en dat hebben we geweten.

De berserkers hadden zelfs nog hun beste man en bijna-GM, Miguoel Admiraal, thuisgelaten. Maar wij waren ook lang niet compleet en hadden ten opzichte van de basisacht in totaal 1220 ELO-puntjes ingeboet. Invaller Tim werd op het laatste moment weggeplukt door het eerste (een goede actie, hij won en het team ook, nipt), en onze cracks en ELO-kanonnen Jan en René waren er ook niet bij. Wel twee jeugdspelers, Isaac en Mink. Ze waren al snel klaar. Isaac wilde, na tegenovergestelde rokades, te graag een aanval opzetten, overzag een trucje en kon een dame inleveren. Mink speelde tegen IM Ilias, die team- en wedstrijdleider was, en ook nog eens fungeerde als locatiemanager. We speelden namelijk niet in het befaamde schaakcafé De Laurierboom, midden in de Jordaan, maar 50 meter verderop in een woonkamer die was omgeturnd tot kapperszaak. Geen probleem verder, er was zelfbedieningskoffie en -thee, een bonte verzameling stoelen, een toilet en kale peertjes aan het plafond zorgden voor sfeerverlichting. Bier was verkrijgbaar bij de Laurierboom. Zo kunnen HWP’ers alvast wennen aan een post-sociëteit HWP-leven, dat volgens berichten in het Haarlems Dagblad aanstaande is.

Maar goed, ik dwaal af, Ilias leek dus wat afgeleid en verscheen zo nu en dan achter het bord om quasi-nonchalant een zet te doen en een slokje bier te nuttigen. Eerst permitteerde hij zich een dubbele h-pion, toen schonk hij een pion, daarna nog een en rondde af met een kwaliteit. Inmiddels had hij daarvoor wel wat initiatief, Minks koning stond vastgenageld in het centrum, geflankeerd door werkloze torens met actieve lopers van Ilias. Mink kreeg ergens een kans te rokeren, onder opoffering van materiaal, maar dat liet hij na en werd pardoes met De2# mat gezet.

De oude mannen zetten hun partijen in de regel wat behoudender op, hun roestige breinen draaien wat trager, en aan de overige zes borden was nog niet veel tekening te zien. Maar dat zou snel veranderen. Het moet gezegd, de nog spelende Berserkers namen ons serieus, speelden heel geconcentreerd en principieel en nergens bleek ook maar iets van overschatting of gemakzucht. De een na de andere HWP-er moest er dan ook aan geloven. Toch waren er wel kansen.

Enno kon zich oude theorie niet meer herinneren

Het gaat om deze Siciliaanse stelling (uit de Najdorf) waarin zojuist 9…b4 en 10.Pd5 zijn gespeeld en allerlei sterke GMs zich hebben uitgeleefd in complex aanvalsspel na 10…exd5 11.exd5 Le7 12.g5 Pfd7 13.Pf5. Enno deed het eenvoudiger door geen b4 toe te laten, kwam daardoor niet aan rokeren toe, en met de koning in het centrum was dit geen lolletje.

Harry zat achter de zwarte stukken ook een Siciliaan te spelen, kwam wel behoorlijk uit de opening maar verzuimde actief tegenspel toen Bas Haver maar bleef pressen. Hij overschatte ook nog eens de witte aanvalskansen en speelde daardoor te behoudend. Toen kwam natuurlijk de aanval wel, die al snel doorsloeg.

Rob of eigenlijk zijn tegenstander Vincent liet origineel openingsspel zien waarin zwart zijn lopers vrijwillig ruilde tegen de paarden op f3 en c3. Toen de paarden dreigden het loperpaar te overvleugelen, wist Rob niet hoe snel hij ze moest afruilen, om daarna een fout te maken.

Rob heeft zojuist met 19.Lxd7 Dxd7 het laatste paard geruild, en moet nu, voor gelijk spel, in de diagramstelling de dames ruilen en meteen met de koning naar c2 rennen. Dan is het tijd voor Txa5 en kunnen de handen worden geschud. Na 20.Dxa5? Tfb8 verovert zwart de b-lijn en uiteindelijk ook het punt.

Toch miste Rob nog een kans de partij wat te rekken. Een leerzaam moment.

Wit speelde hier 31.Tg4 gevolgd door Tg1 en Kg2 en verloor kansloos. Beter is 31.e5! Tb2 32.Te4 met als voordeel dat zijn koning beter staat waardoor ook Te2 mogelijk is. Zwart staat nog steeds beter maar moet goeie techniek laten zien.

Peter kwam goed uit de opening maar had daarna een hallucinatie.

In deze stelling kan gewoon 26.Dxd2. Met een koning zonder ventiel moet je altijd bedacht zijn op grappen als Te1+, maar dat is hier niet aan de orde. Dit soort visualisatiefouten komt trouwens vaker voor: je spot Te1+ maar ‘ziet’ niet dat de dame inmiddels op d2 staat en niet meer op d6. Na 26. Dd3?? was het meteen klaar: 26…Dxa1 27.Txa1 Te1+ 28.Df1 Tae8.

Ben speelde een lijfvariantje van en geïntroduceerd door GM Daniil Dubov, en had dit ook thuis bekeken. Daan Haver week af van de hoofdvariant, had eigenlijk niks, behalve een knap ingewikkelde stelling met actieve stukken aan beide kanten, en wist dat goed uit te buiten na wat onnauwkeurigheden van Ben.

De enige echte kans op een vol punt was voor Max. De hele partij stond hij onder wat druk, vond hij zelf, maar volgens Stockfish was er niet veel aan de hand. Na al dat geschuif begon wit (Edwyn Mesman)  de schermutselingen met een paar kleine tactische grapjes om te kijken of zwart ook in tijdnood alert zou zijn.

Zojuist is 36.Lb4 gespeeld en Max had geen zin in Lxb5 en c6. Dus 36…De8. Na 37.Da6 dreigt wederom Lxb5 omdat Lf6 los staat, dus 37…Kf7. Na 38.Da7 dreigt weer Lxb5 en c6 dus zwart speelt 38…Dc8, waarna wit zijn stelling wat heeft verbeterd en zwart niet. Met name de penning langs de zevende rij is irritant. Na 39.La5 dreigt er eindelijk een keer niks bijzonders en zwart krijgt tijd voor wat tegenspel met 39…h4. Hij droomde hier al van een inval langs de h-lijn. Nu moet wit op de 40e zet taxeren of hij verder gaat met iets als Dc7, dameruil en dan omlopen met de koning naar b6, en kijken of daar wat valt te halen. Hij ziet blijkbaar geen overtuigend plan en besluit dan maar alsnog het thematische e4 door te zetten om er nog wat van te maken. Het stond per slot van rekening al 7-0: alles voor de perfecte score!

Zwart heeft zojuist 43… Le6 gespeeld, na eerst een keer op d4 te hebben geruild. Max had gezien dat wit 44.exd5 Lxd5 45.Lxg6+ kan spelen en wit wint de loper op e7 terug. De zwarte dame dringt dan wel binnen over de witte velden en we dachten blijkbaar beiden dat wit dat niet kon toelaten (0.0 zegt de engine ijskoud). Edwyn koos uiteindelijk voor 44. Ld2? en keek erg ongelukkig na 44…Dh8! 45. Le3 Dh2+ 46.Ke1 Dxg3+ 47.Kd2 Dg2+ 48.Ke1 dxe4 49.Le2

Dit was wits idee. Een soort vesting met twee lopers die erg veel velden pakken. En zwart moet blijven opletten en niet een zet als Lg5 toelaten. Het overtuigendst is nu om met 49…Dh1+ 50. Kd2 Db1!! de pseudo-vesting vanaf de andere kant te slopen.  Maar dan moet je zowel zien dat Db4+ en Lb3+ dodelijk is, als dat na Da5 de lopers kunnen spelen (Db2+     en Lh4+ wint) en vooral dat na Lg5 het elegante Da2+ een stuk wint. Dat was teveel gevraagd. Ik speelde 49…Lg4 en na loperruil is zwart nog steeds beter maar Edwyn hield het makkelijk remise.

De eer gered, voor wat het waard is.

 Persoonlijke uitslagen

Amsterdam Berserkers

HWP Haarlem 2

7½-½

Wim Laurens Gravemaker(2109)

Peter Beerens (2088)

1-0

Bas Haver (2320)

Harry Lips (2049)

1-0

Vincent Blom (2315)

Rob Mulder (2029)

1-0

Edwyn Mesman (2241)

Max Merbis (2059)

½-½

Ilias van der Lende (2374)

Mink Muskens (1387)

1-0

Daan Haver (2202)

Ben de Jonge (1890)

1-0

Bart von Meijenfeldt (2218)

Enno Noordhoff (1935)

1-0

Arian de Bruijne (1881)

Isaac Visser (1600)

1-0

Gemiddelde rating: 2208

Gemiddelde rating: 1880

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (5)

  • Adrie Pancras
    Adrie Pancras
    18.09.2022
    Leuk verslag Max ondanks de harde nederlaag. En in de uitslagenlijst debuteert een Ben de Jonge, tzt Ben de Oude.
  • Harry Lips
    Harry Lips
    18.09.2022
    Mooi verslag, Max!
    En bovendien als enige niet verloren.
  • Hubrecht
    Hubrecht
    19.09.2022
    Mooi verslag Max. Helaas was de uitslag wat minder fraai. Op naar de volgende ronde waarin we weer nieuwe kansen krijgen!
  • Ben de Jong
    Ben de Jong
    19.09.2022
    Fraai verslag Max! Vooral ook van die oude mannen en hun breinen: zegt een van die oude mannen die nooit de Oude zal worden.
  • Richard Fritschy
    Richard Fritschy
    19.09.2022
    Hoera, HWP is weer springlevend met een fraai jaarboek en al even fraaie wedstrijdverslagen!