Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Andere tijden

Berend van Maassen | | HWP KNSB 3 | 1 reactie

Een paar dagen voor aanvang van de wedstrijd bleek dat K2 een invaller nodig zou hebben. Michael Kubbenga verwisselde K3 voor K2, terwijl de opengevallen plaats in K3 zou worden ingenomen door een van onze veelbelovende talenten Daan Heus. Voor K3 stond op voorhand vast dat de wedstrijdpunten een zekerheid zouden zijn, maar dat er bordpunten gehaald moesten worden. Immers Amsterdam West 2 staat op gelijke hoogte met slechts een half bordpunt minder.

Een paar uur voor de wedstrijd het bericht dat A3 Pancras verstek moet laten gaan vanwege fysiek ongemak. Zelf had A3 Bart de Valk als invaller geregeld. Bart, dank hiervoor!

Dan nu de wedstrijd. Bart de Valk, aan bord 7 was na één uur spelen als eerste klaar met een remise als resultaat. Zijn tegenstander had letterlijk in no time Bart een dubbelpion bezorgd om vervolgens alle stukken te ruilen en naar een gelijkstaande stelling af te wikkelen. Bart, waarschijnlijk ook angstig voor mijn reactie om remise te accepteren zonder overleg, verontschuldigde zichzelf door haastig zijn besluit toe te lichten: “het was echt remise!” 

Bart zijn naamgenoot, Bart Stam aan bord 8, was de volgende in rij met een resultaat. Veel heb ik hier niet van gezien, maar wel een overweldigende aanval op de damevleugel waardoor de dame van zijn tegenstander het behoorlijk benauwd kreeg. Zijn tegenstander kreeg het hierdoor ook zelf benauwd en gooide een kwartier na het resultaat op bord 7 de handdoek in de ring. Dit ging de goede kant op. De volgende in rij met een overwinning was Wim Mol aan bord 3. Door middel van de Noteboom variant had Wim een vrijpion op c3 verkregen. Hierna alle stukken afruilen, oppositie kiezen en de tegenstander tot opgave dwingen. Tussenstand 2½-½

Het begint er steeds meer op te lijken. Zeker bij het aanschouwen van de overige borden. Allard Ligteringen kon ook een overwinning bijboeken. Met een dame en een toren op de achtste rij en een prachtige zet F5-F6 lokte Allard de koning van zijn tegenstander in een matnet. Tussenstand 3½-½

Onze belofte Daan Heus aan bord 5 kreeg een soort van London System tegenover zich. Helaas bleek voor Daan dat pionverlies op E4 niet te voorkomen was en hij met een pion minder uiteindelijk zijn strijd moest staken. Daan, fijn dat je kon en wilde invallen. Ik ben ervan overtuigd dat de resultaten in de nabije toekomst jouw kant opkomen. Tussen stand 3½-1½ 

Nog drie borden te gaan, Sjoerd aan bord 1 had een vol stuk meer, Jan aan bord 2 stond bijzonder goed (beetje tijdnood) en Berend aan bord 4 stond ondertussen ook een vol stuk voor (weliswaar tegen aanval) Sjoerd had dan wel een stuk méér maar dat ging ten koste van zijn koningsstelling en eeuwig schaak kon Sjoerd dan ook niet meer voorkomen. Tussenstand 4-2.

Jan dacht na over het vervolg van zijn partij en zo ook Berend.

Opeens tumult in de zaal en zowel de tegenstander van Jan als Berend waren op zoek naar de wedstrijdleider. Die bleek aan de bar een welverdiende consumptie te nuttigen en op ons beider verzoek spoedde hij zich naar het plaats delict. Eérst bord 2, was zijn antwoord, wat is er gebeurd. De VAS-speler claimde de partij vanwege tijdsoverschrijding door Jan. “Maar ik heb toch twee uur bedenktijd” luidde het verweer van Jan.  Dat was ten tijde dat je nog bij Watergraafsmeer speelde in de hoofdklasse tegen VAS-1, was de reactie van Berend. Je hebt slechts 25 zetten gedaan van de benodigde 40 en discussie is overbodig. Tussenstand 4-3 Dat lijkt al een stuk minder.

“En dan nu naar bord 4”, aldus de wedstrijdleider. Berend had gezien dat zijn tegenstander achter in de zaal met een teamgenoot op een mobieltje aan het kijken waren. Op de vraag van de wedstrijdleider of dit daadwerkelijk het geval was, werd bevestigend geantwoord. “We zaten alleen op WhatsApp”, klonk het duidelijk beduusd en zich ervan bewust dat een dergelijk gedrag consequenties heeft. “Dus we hebben voor niets gespeeld” was de laatste vraag van de tegenstander van Berend. “Jij wel, ik niet”  Eindstand 5-3, met de hakken over de sloot.

Later bleek dat Amsterdam West 2 had verloren van EsPion en dat K3 met een gelijkspel op 23 maart zich kampioen mag noemen. Maar let op, bij verlies en een grote overwinning van Amsterdam West 2 op VAS6 kan het zo maar zijn dat wij volgend jaar weer in klasse 5 spelen.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Adrie Pancras
    Adrie Pancras
    04.03.2024
    Bedankt voor het waarnemen Berend en het mooie uitgebreide verslag.