Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Dagboek van een tienkamper (6): Blunders en blindheid

Richard Breurkes | | Toernooien | 2 reacties

We hebben het allemaal weleens of vaker meegemaakt, een stelling waarin we uit het niets een stuk weggeven. Vaak zelfs na enig nadenken. Meestal ook zonder enige aanleiding of oorzaak. Niet aan het begin van de partij wanneer je er “nog niet in zit”. Vaak met ook meer dan genoeg tijd op de klok, kunnen we dan zo’n monster zet vinden.

In de partij van Ad H. (4B; 4 uit 6) deed zijn tegenstander ogenschijnlijk geheel vrijwillig afstand van zijn Dame. Toch het stuk waar je toekomst van afhangt in menig partij. En dit juist in de vliegende tijdnood van Ad die nog minder dan 1 minuut had voor 5 zetten. Een kostbaar moment van tijdelijke afwezigheid. Overigens kon Frank H. (1/2 uit 5) in dezelfde groep genieten van een gedwongen dubbele rustdag door de langere afwezigheid van 1 van de deelnemers.

Ook in de partij van Jan T. (5F; 2½ uit 6) werden zeperds gemaakt. Maar hier is een andere verklaring te vinden. Zijn tegenstander is namelijk ook apotheker. En niet zo maar een. Dick B. (5F;1 ½ uit 6) is de oprichter van de Acdapha groep, eigenaar van 20 apotheken. Goed voor zo’n slordige 50 miljoen. Dan kijk je niet op een schaakstukje meer of minder!

Wanneer we het “gewoon niet zien” in een stelling, is dit toch echt iets van een compleet andere orde. Een relatief simpele, direct winnende voortzetting. Mat in 2. Maar ook complexere zetten. We herkennen her allemaal. Soms zijn we gewoon schaakblind. Maar de tegenstander van Willem de R (8B; 3 uit 6) is van een te bewonderen buitengewone categorie. Alsof ons schone spel gewoon al niet moeilijk genoeg is, hij hoort de tijd via een “oortje”, en voelt de stelling op zijn Braille-bord. Maar Willem is meedogenloos en vindt steeds weer de beste zetten in een ondoorzichtelijke stelling. Prachtig hoe Willem hem de zetten voorzegt, en de resterende seconden doorgeeft. Voor de tegenwoordig beeldsprakige vlag valt, wordt de ongelijke strijd gestaakt. Willem klimt knap op, na een begin met 2 nullen.

Teamgenoot Sylvain de R. (5D; 2 ½ uit 6) en ik zijn in een bittere strijd verwikkeld om de titel “Remise Koning”. Met nog 3 ronden te gaan, heeft ieder 5 van dit soort verknipte uitslagen, en is de strijd volledig open. Geen haar op mijn hoofd die ooit dacht dat ik 5 remises in een toernooi kon spelen. Maar hoe hij vandaag afwikkelde naar remise getuigt van een diep inzicht.

 

Met 1...Dh1+ 2.Ke2 gevolgd door 2...Dxg2+  3.Kd3 Dg6+ 4.Ke2,  is de toren op b1 wel te nemen na Te3x, Ke3x , het zwarte paard staat dan ook in op e7. Hoe de remise toch werd bereikt heb ik helaas niet gezien.

Als we het dan toch op knippen en haardracht hebben. Natuurlijk valt de wilde haardos van Magnus C. (Masters; 6 uit 10) meteen op. Zeker naast de korte coupe van Fabiano C. (Masters; 5½ uit 10). Ook schaakvriend, kunstkenner en collega Ton van K. (in 2024) kwam ons aanmoedigen met een keurig kort kapsel. Over Dr. Evil (6 E; 4½ uit 6)  valt op dit gebied alleen te zeggen dat hij na een wat karige start, met 3 zeges op rij, gladjes naar de 2e plaats in geklommen. Direct gevolgd door Chris R. (3½ uit 6), die sinds hij zonder wintermuts speelt, geen kopzorgen meer kent. Zelf heb ik ter voorbereiding op het TSCT., op aanraden van mijn vrouw, een nieuwe kapper bezocht.  Mijn vorige kapper en grote vriend Aad vd W. (thuis; lezend) is na bijna 40 jaar gestopt met knippen onder de kerk, en geniet  van zijn prachtige leven. De nieuwe kapster De Stuif, knipt mijn haar niet, maar snijdt het. Waarom is dit belangrijk? Dat zal ik je uitleggen. Door het snijden van het haar worden de punten gedeeld. En daarom een reeks van 5 remises tijdens het TSCT.. Logisch!

Morgen rustdag en dan klaar voor de eindsprint!

Dat op de dag dat Magnus C. het Lucena thema ( zie Dagboek 4) met zijn ogen dicht uitspeelde.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Adrie Pancras
  Adrie Pancras
  26.01.2023
  Volgt op Dg6 niet het tussenschaakje Pe7xg6+
 • Richard Breurkes
  Richard Breurkes
  27.01.2023
  Heb een fout in de stelling gemaakt. Denk dat het witte paard op e8 en zwarte paard op d7, moeten hebben gestaan.
  Excuses, mijn fout, had het niet gezien. Past wel aardig bij de titel trouwens!
  Bart als altijd : hartelijk dank voor alle moeite bij het verwerken van de stukjes!