Dagboek van een tienkamper (7): Nalaten

Richard Breurkes | |   Toernooien |   2 reacties

Bijna oneindig zijn mogelijkheden om in schaken te winnen en te verliezen. Wat je dan ook veel hoort na de zonde, is "...wanneer ik het nog eens over zou mogen doen, dan zou ik..." In schaken zijn zetten onherroepelijk, zwart of wit, absoluut. Hoe we hier mee omgaan heeft me al eerder doen verwijzen naar het gedicht "IF" van Rudyard Kipling waarvan een quote hangt boven de ingang van de kleedkamer op Wimbledon; het Wijk aan Zee van de tenniswereld.

Sta me toe een bondige samenvatting te kopiëren van het internet:

Composure and Self-Restraint. The speaker of "If—" champions a morality built on moderation. In this poem, he advises his son to move through life with composure, and to always exercise self-control, integrity, and humility. This means never letting "Triumph" nor "Disaster"—events either good or bad—go to one's head.

In de groep naast ons waren we getuige van een wel zeer uniek partijverlies. Kort na de luide gong, in alle prilte van de partijen, ging er een mobieltje af. Met de mantel der liefde en gepast kameraadschap werd dit door de vingers gezien. Toen enige tijd later wederom een belletje hoorbaar was, bleek er snel al een verrader te vinden. Hij haalde de arbiter erbij, en de commotie die volgde was vele malen storender dan het leuke ringtoontje. Alsof de toekomst van ons edele spel ervan af zou hangen. Matennaaiers noemen we dat!

Mag graag kijken naar het dagelijkse gongritueel. De tot mens geworden on-line commentatrice sluipt rond als de bekende Pits Poes bij de Formule 1-races. Herhaaldelijk het haar corrigeren, zoals sommigen een bladzijde van een boek omslaan. Jagend op een praatje en een plaatje van de grote meesters. Tot mijn verbazing zie ik dat zij deze plaatjes met haar mobieltje schiet.

“All animals are created equal. But some are created more equal than others.” (Geen Kipling Quote)

Sommige dames hebben duidelijk vooraan gestaan toen schoonheid werd uitgedeeld. Anderen compenseren het gemis met een prikkelende, bruisend en vaak zeer aantrekkelijk voorkomen. Ieder land heeft zo zijn mooiste muze. Brigitte B. (Fr.), Sofia L. (It.), Claudia S. (Du.) en wij hebben natuurlijk Doutzen K. Kan ook aardig koken, naar het schijnt. Maar de Luxemburgse herinnert mij eraan dat ik daar nooit mijn voet van het gaspedaal neem, voor enige bezienswaardigheden in dit klein-hertogdom, op weg naar vakanties in het Zuiden.

Na de rustdag moeten enkelen weer diepgaan vandaan. Kir. T (5C; 5 uit 7) is nog laat aan de slag met een winnend toreneindspel tegen mijn held David G. (2½ uit 7). Met dezelfde scores doen Michael K. (4C) en Ad H. (4B) volop mee in de strijd om de groepswinst. Ook Magnus C. (Masters; 6½ uit 11) heeft lang werk aan een remise-eindspel met kleine kansen. Knap hoe hij na 2 opeenvolgende nederlagen tegen de koplopers, deze toch weer tot op 1 punt is genaderd. Zelf heb ik in het 6e speeluur, met secondes op de klok, en een riedel aan onbegrijpelijke zetten, eenvoudige winst en even later ook nog een remise, over het hoofd gezien. Daarmee een ongeslagen reeks daarlatend.

Bijna iedere zet voor wit wint. Maar onder druk van de tijd vindt wit de afruil die verliezend had moeten zijn:  54. Pxf5 Lxf5 55. Dxf5?? Th1+ 56. Kg2;

en na 56...Dxf5 57.Txf5 Txe1 staat zwart gewonnen. Om mij onbekende redenen speel ik echter 56...Th2+ 57.Kf1 Txf2+ 58.Dxf2 Nu had 58...Dh1+ op zijn minst tot remise door zetherhaling moeten leiden.  Na 58...Dd3+ 59.Kg2 g4 60.e6 is wit de winnende partij. Bart G. (Thuis) bedankt voor je hulp met het plaatsen van deze stukjes en ook de stellingen! Omdat ook Sylvain de R.(5D; 2½ uit 7) de weg naar winst heeft gemist, is in onze remise strijd nog alles mogelijk.

Overigens heeft Jan T. (5F; 2½ uit 7) bij het verlaten van de trein op station Beverwijk, zijn vouwfiets daarin achtergelaten. Ondanks de vriendelijke inspanningen van de NS klantenservice, ontbreekt van de fiets nog ieder spoor.

Op de dag dat Anish G. (Masters; 7 uit 11) morgen revanche gaat nemen op Jonkheer Jorden van F. (Masters; 4½ uit 11) en dan bijna zijn eerste zege in het TSCT kan aanraken.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Adrie Pancras
  Adrie Pancras
  28.01.2023
  "Om mij onbekende redenen"! Wellicht toch aan het dagdromen over de glimlach van F.
 • Collin Boelhouwer
  Collin Boelhouwer
  28.01.2023
  Wederom een leuk relaas uit je dagboek, Richard. Overigens ben ik er afgelopen zomer ook pas achtergekomen dat een paar dagen in Luxemburg vertoeven best de moeite waard is.