Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Dagboek van een tienkamper (8): Open einde

Richard Breurkes | | Toernooien | 2 reacties

Op deze zaterdag voorafgaand aan de apotheose van ons grote schaakfeest, zijn de poorten van onze tempel nog gesloten wanneer we ruim op tijd aankomen. De spanning is voelbaar. De reis zit er bijna op, de bestemming binnen bereik.

Hoe gaat het aflopen, slechts één kan er winnen. De horden mensen kunnen niet wachten op de dingen die komen gaan. De Moriaan wordt ingenomen door de naar binnen stromende troepen. De bezetting van het podium wordt gevolgd door een file in de speelzaal tot op de A12, waar Extinction Rebellion ons op het hart drukt dat het zo niet verder kan gaan! Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en daarmee neemt de drukte verder toe. Heel Holland Schaakt!

In deze prachtige parade wijst Willem de R. (8B; 5 uit 8) op een groeiende parel in groep 3A. HWP’s Hoop in Bange Dagen. Want waar zijn ze toch onze vaandeldragers van de clubavonden? Waar zijn Indra P., Max. M., Enno N., Frank B., of Harry L.?  Adri P. (aan zee) leest de dagboekjes, vult deze op prachtige wijze aan. Maar de clubcoryfeeën? Ook in de weekenden worden jullie gemist. Weet als geen ander dat werken veel vrije tijd kost, maar dit feestje aan je voorbij laten gaan?! Of zijn er misschien morele problemen met onze sponsorende notoire vervuiler?

Daarom wijst Willem me wederom op de toekomst van onze schone club!

Jurriaan B. (3A; 4½ uit 8) maakte een ongekende start, maar speelde in de laatste 2 ronden tegen de beide koplopers. Sprak hem bij het verlaten van de Moriaan even aan. Geen zorgen, gaan we weer door na een tijdelijke hapering. Voor Frank H. (4B) is het feestje voortijdig beëindigd, geveld door C. Vanaf het podium pols ik Kir T. (5C; 5 uit 8) over zijn kansen. Helaas verstoort het verlies van vandaag een prachtig toernooi. Chris R. (6E; 5½ uit 8) blijft doorjagen op de nieuwe koploper Dr Evil. In schaken is niets onmogelijk. Michael K. (4C; 5 uit 8) zit in een wel zeer spannende eindstrijd, half puntje achter de 3 leiders. Twee daarvan zijn al uit gespeeld en Michael speelt zelf tegen de derde.

Mijn treffen met de koploper begint als een Siciliaans drama. Mijn speurtochten om de juiste zetten te vinden op weg naar het goede doel heeft veel weg van hun grootste hit:

Waar kan ik heen? Ik kan niet naar overkant
Kan niet naar zijkant, de regels zijn zo streng
Waar kan ik heen? Ik kan niet zo maar slaan
Kan niet zomaar offeren, offeren is zo eng

'K Wil niet mijn paard kwijt, want dan wordt het me te heet
En wat promoveren betreft; die mogelijkheid bestaat niet echt

Waar kan ik heen? 'k Wil niet naar de randvelden
Niet naar de randvelden, daar gaat alles stuk
Waar kan ik heen? Ik kan niet naar witte velden
'K Wil niet naar zwarte velden, dat geeft te veel druk

'K Wil niet wonen in mijn Toren, want mijn Toren is zo nat
En de U-S-S-S-R, dat gaat me net te ver

Is er leven op Pluto? Kun je dansen in de Moriaan?
Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan?
Is er leven op Pluto? Kun je dansen in de Zon?
Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan?

Stond zelfs in dubio, maar ik nam geen enkel risico
'K Heb getwijfeld over België

Wel-of-Niet?! Wel-of-Niet?!

Na wederom een hardbevochten remise, loop ik om 7 uur langs het verlaten bord van Sylvain de R. (5D; 3½ uit 8). Hij heeft zijn eerste overwinning te pakken! Maar het remisekampioenschap komt daarmee op de tocht te staan. Door naar de Zon voor wat Texelse Troost. Kan de verleiding niet weerstaan om even bij NiC binnen te gaan. Wil al tijden een DGT-klok kopen, nutteloos ding, maar dan kan ik tenminste eindelijk zelf de klok instellen op clubavonden. Heb een schitterende GARDE klok (met echte vlag) staan bij vrienden in Constanta aan de Zwarte Zee. Al weer jaren wachtend op een heerlijke strandschaakpartij. Maar ook hun Suske’s hebben alweer eigen Wiske’s. Overigens, de in korte broek, dartelende en springende Suske uit groep 4G, blijkt een Wiske te zijn. Lijkt wel heel veel op zijn toeschouwende moeder. Of is het zijn Tante?

Op deze dag waarop Anish G.(Masters; 8 uit 12)  zijn gelijke vond in de Jonkheer van F. Maar morgen na een bloedstollende finale, een einde komt aan het lange wachten op zijn eerste TSCT-overwinning!

Hartelijk dank voor uw aandacht!

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Adrie Pancras
  Adrie Pancras
  02.02.2023
  Al dagen klik ik meerdere keren per dag om te kijken of het afrondende verslag te lezen is. Helaas.
  Ik heb in ieder geval erg genoten van je rondeverslagen, Richard.
 • Theo Elstgeest
  Theo Elstgeest
  02.02.2023
  Complimenten voor je verslagen, heel leuk.