De Parel van de Parklaan

Bart Gijswijt | |   Externe |   3 reacties

Op 28 juni vond vooralsnog de laatste zondagavond-KNSB-competitie plaats. HWP was de afgelopen weken verschillende keren gepromoveerd en mocht het in deze laatste editie voor de zomerstop in de hoofdklasse proberen, daarbij behoorlijk versterkt door de broertjes Duijn en gelegenheidsinvaller FM Fitzgerald Krudde, geleend van Amstelveen.

In een drie uur durende marathon brachten we het er zeer verdienstelijk vanaf, met een achtste plek in een zeer sterk deelnemersveld. Jaap werd wederom topscorer, op de voet gevolgd door Adam, Collin had Loek van Wely bij de ballen (maar verloor knullig), en ook Pieter scoorde weer uitstekend. Mocht het na de zomer tot een vervolg komen, dan zijn we verzekerd van een plek in de hoogste groep.

Ikzelf presteerde weer middelmatig, maar een hoogtepunt was de overwinning op FM Sjef Rijnaarts, met een combinatie waar ik in een normale partij al trots op zou zijn, laat staan in een partijtje van 3 minuten met 2 seconden increment. En dat allemaal vanuit de luie huiskamerstoel met een joelende Richard Duijn via Zoom in de oortjes.

We komen erin als zwart met 14...Dxb2 de meest giftige pion van het schaakbord heeft geslagen.

Mijn gevoel zei me dat dit onmogelijk correct kon zijn; mijn tegenstander dacht er vermoedelijk mee weg te komen vanwege de aanval op de ongedekte loper op d2. Doet wit hier iets aan, dan kan zwart met zijn dame als een haas weer terug naar b6 en claimen dat zijn koningsstelling veilig genoeg is.

Het is dus zaak snel te handelen: 15.Tb1! Dxd2

Dat is een pion en een stuk, maar wat is de follow-up?

16.Dxc6+!! bxc6 17.La6+ Kc7

Ik had gezien dat wit hier in ieder geval eeuwig schaak heeft met 17.Tb7+ Kc8 18.Tb6+ (of elders op de b-lijn) Kc7 19.Tb7+. De dame terugwinnen met 18.Tb2+ heeft geen zin omdat er al te veel materiaal geïnvesteerd is, en zodra de toren de b-lijn verlaat, ontsnapt de koning naar a8. Toch is er wonderlijk genoeg nog meer mogelijk:

17.Pd5+! Na een pion-, loper- en dameoffer kan er ook nog wel een paard vanaf.

17...Pxd5 18.Tb7+ Kc8

En nu blijkt waarom dat paard van c3 ook nog weg moest:

19.Tb6+ Kc7 20.Tcxc6 mat!

Klein smetje: het had ook andersom gekund, dus eerst 17.Tb7+ Kc8 18.Tb6+ Kc7 en dan 19.Pd5+.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Adrie Pancras
  Adrie Pancras
  29.06.2020
  Mooi, mooi, mooi!
 • René in 't Veld
  René in 't Veld
  29.06.2020
  nice
 • Stephan Blaas
  Stephan Blaas
  22.07.2020
  Allemachtig wat prachtig!!