Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Drie overwinningen maar geen matchpunten voor K4

Frank Beverdam | | HWP KNSB 4 | 3 reacties

De opdracht vooraf was duidelijk. De drie volwassenen moesten winnen, ook Chenwu zou een vol punt moeten pakken en dan zou de rest van de jeugdspelers minimaal een halfje bij elkaar moeten schaken. Het liep iets anders, maar het scheelde heel weinig of koploper VAS 4 was het eerste matchpunt ontfutselt.

Eerst maar even de minpuntjes. Jeroen liet al vroeg in de partij een paard insluiten en liep in het vervolg achter de feiten aan met een nul als gevolg.
Frank speelde een lange laveerpartij leek minimaal gelijkspel te hebben, maar liet zich in de slotminuten foppen en kon gelijk opgeven.

Jelle was als eerste klaar. Na amper een kwartier gebruikt te hebben, wat hem op “kleine” reprimande van de teamcaptain kwam te staan, stond hij mat.
Ook Kristian redde het niet. Hij speelde een heel fatsoenlijke opening, maar toen hij vrijwillig een gat creëerde op e6 en daar direct een loper met schaak indook, ging het snel bergafwaarts. Van opgeven wil de jeugd niet weten, maar met een Dame en toren minder is het mat natuurlijk niet te verhinderen.

Dan de pluspunten:
Allereerst Tjacko. Hij stond natuurlijk gewoon heel lastig met een pion minder, maar toen zijn tegenstander Rufus Ang, een van de betere Amsterdamse jeugdspelers, een dubbele aanval over het hoofd zag (zie onderstaand), was Tjacko er als de kippen bij om de bordjes te verhangen.

 

Zwart wilde met Pxc3 nog een pionnetje meesnoepen, maar moest lijdzaam toezien hoe na Dc4 het paard in het doosje verdween. In het vervolg ruilde Tjacko in rap tempo de torens af en toen Rufus ook nog mat in één op g7 over het hoofd zag was de eerste overwinning van het seizoen een feit.
Even dacht ik dat Tjacko de eerste HWP jeugdspeler was die een overwinning in de KNSB had behaald. Maar bij nadere beschouwing moet dat Wolf Mestrom zijn geweest. Wel was hij de jongste HWP'er met een KNSB overwinning, maar dat record werd hem luttele minuten later alweer ontnomen door Chenwu.

Zoals gebruikelijk leverde Chenwu weer een puike partij af. In onderstaande stelling had wit zojuist een stuk geofferd voor twee pionnen.

 

Dit was al iets te optimistisch ingeschat, maar zou nog enigszins speelbaar zijn geweest als hij niet direct op c7 had geslagen, maar eerst Pa7 had ingelast. Nu werd hij totaal verrast door de “counter attack” d4 met een heuse matdreiging. Totaal onthutst kwam er geen goede zet meer uit zijn vingers en niet veel later hield hij het voor gezien. Zijn gemoedstoestand werd er niet beter op toen ik hem zei dat het vast niet leuk was om te verliezen van een 10-jarige.
Chenwu was natuurlijk opgetogen, ook al omdat hij de score op 2-2 had gebracht en er nog van alles mogelijk was.

De derde overwinningvan de dag kwam op naam van Richard de Groot, maar daarvoor ging hij wel langs de rand van de afgrond. In onderstaande stelling zullen weinigen in een zwarte overwinning hebben geloofd, maar de engine geeft hier toch gewoon +1 voor zwart.

Toch had Richard zomaar over het randje geduwd kunnen worden, want na 1…Dxf2  2. Tf4 Dc5 3. Th4 De7 (Pf6 was beter) 4.g3 Pf6 5. Lg5 Td8 6. Lxf6 gf6 had wit met het dodelijke, maar niet voor de hand liggende Dc1 kunnen toeslaan. Terugslaan met de Dame was dus vereist. Gelukkig was de stelling ook voor de witspeler te ingewikkeld en uiteindelijk hield Richard na alle verwikkelingen een pluspion over. Nog belangrijker echter, hij kon ook de aanval overnemen en vlak voor de eerste tijdcontrole kon het punt genoteerd worden.

Naast deze drie overwinningen werd ook nog een halfje gescoord. Hier was Isaac verantwoordelijk voor. Lange tijd stond hij een pionnetje achter, maar de zwarte stukken van zijn tegenstander stonden elkaar lichtelijk in de weg, dus er was enige compensatie. Maar toen zwart zich kon bevrijden was deze wel verdwenen, maar dat gold ook voor de tijd van de Amsterdammer. Isaac maakte daar knap gebruik van. De pion werd terug veroverd en het resterende materiaal rechtvaardigde geen winstpoging meer van één van beide spelers.

Zodoende bleven we steken op drie en half bordpunt, het beste resultaat tot nu toe. Toch overheerste zeker bij Jeroen en Frank een lichte teleurstelling. Gezien hun tegenstanders hadden zij toch minimaal een halfje moeten scoren. Maar goed een volgende keer beter en de matchpunten gaan zeker nog komen.

VAS 4 

HWP Haarlem 4 

   
Duivenvoorden, B. (Ben) 1740 Beverdam, F. (Frank) 1773 z-w 1 - 0
Kossen, M.A. (Mathijs) 1514 Zhu, C. (Chenwu) 1623 w-z 0 - 1
Hagen, T.J. (Tejo) 1552 Visser, I. (Isaac) 1128 z-w ½ - ½
Pont, T. (Theo) 1591 Groot de, R. (Richard) 0 w-z 0 - 1
Mantel, M. (Maxim) 1370 Meulendijks, J. (Jeroen) 1580 z-w 1 - 0
Prent, T. (Tom) 1556 Kop, J. (Jelle) 871 w-z 1 - 0
Ang, R. (Rufus) 1461 Bok, T. (Tjacko) 957 z-w 0 - 1
Dijsselbloem, H. (Han) 1278 Vreeken, K. (Kristian) 658 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1508  Gemiddelde Rating: 1227    4½-3½ 

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (4)

 • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
  Enno Noordhoff
  04.02.2020
  Het stond 4-3 voor VAS 4 en Isaac heeft een actieve stelling (koning afgesneden op de achterste rij). Het staat dan wel gelijk, maar ik zou wit door hebben laten spelen: kan alleen maar iets opleveren.
  • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
   Enno Noordhoff
   04.02.2020
   Het stond niet 4-3, maar 2,5-2,5 dus is remise begrijpelijk.
 • Frank BeverdamFrank Beverdam
  Frank Beverdam
  04.02.2020
  Het zat iets anders, Enno. Toen Isaac remise aanbood, was ik nog aan het spelen. En de stelling was toen nog in evenwicht.
 • Frank BeverdamFrank Beverdam
  Frank Beverdam
  05.02.2020
  Hmmm... een blik op de ledenlijst leerde mij dat Tjacko toch echt jonger is dan Chenwu. Daarmee is Tjacko met 10 jaar 4 maanden en 5 dagen de jongste HWP'er ooit met een overwinning in de KNSB