Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Eerste overwinning voor K4

Frank Beverdam | | HWP KNSB 4 | 0 reacties

Een nipte, maar verdiende overwinning op het familietam van Purmerend (tweemaal moeder-dochter en eenmaal vader-zoon) leverde het vierde de eerst 2 matchpunten van het seizoen op.

Laten we de borden in volgorde afgaan:
Op bord 1 een debutant, Simon den Breejen. Simon appte de teamleider met de vraag of hij kon komen kijken en als het kon zou hij ook heel graag mee willen doen. Tegen zoveel enthousiasme kon ik natuurlijk niet op en besloot mijn plek op bord 1 af te staan.Geen spijt, want Simon scoorde een keurig halfje tegen de op papier sterkste Purmerender, vader Romijn. Naar verluid werd de remise geaccepteerd toen Simon een stuk dreigde achter te komen. Of dit ook daadwerkelijk zo was liet zich een beetje lastig constateren, want de notatie is nog wel een aandachtspuntje. Als enkel de velden worden genoteerd is niet altijd duidelijk welk stuk naar dat veld gaat. Geen diagram dus.

Wel een diagram van de partij van Ivar op bord 2. Op voorhand reken ik al op een vol punt voor Ivar en ook dit keer stelde hij niet teleur. Zet 4 van zijn tegenstandster, moeder van Rijs, voorzag hij al van een dubbel vraagteken. Niet dat deze zet direct een stuk kostte, maar het gaf wit wel groot voordeel, welk vervolgens nog voor de 20e zet werd verzilverd. Onderstaand diagram kwam op het bord na zet 14 van zwart Df6.

Niet veel spelers uit het vierde zullen hier gedacht hebben aan 15. Pxf7. Ivar dus wel en na 15.. Kxf7 16. Lxd6 Dxd4 17. Lg6 was het over. Met wat medewerking van zwart natuurlijk, maar wederom een prima partij.

Op bord 3 speelde Chia Chia Liu tegen dochter van Rijs, Mirjam. Dit was de langste partij van de dag en lang zag het er naar uit dat Chia Chia aan het langst eind zou trekken. Maar de weelde van 2 pluspionnen werd teniet gedaan toen Chia Chia haar paard liet verdwalen. Wit kan in de diagramstelling het paard al vangen door te beginnen met Td1, maar deze variant is niet zo simpel dus het is niet zo verwonderlijk dat Mirjam deze mistte. Het gespeelde Tb1 gaf Chia Chia de kans om haar voordeel te behouden als ze hier c5 gespeeld zou hebben. Ze raakte de pion bijna aan, maar besloot toen toch met Td7 pion b7 nogmaals te dekken, waarna na Tb3 het paard definitief gevangen was. Pxe5 wint nog wel een pion, maar de witte torens en vooral het paard op d6 zijn te sterk. Een nul waar minimaal op een halfje gerekend was. Jammer

Isaac had op bord 4 tegen zoon Romijn een soort van wild-west partij. Na een luttel aantal zetten stond de zwarte koning al op e7 en de genadeklap leek een kwestie van tijd. Echter het lukte zwart zijn stukken te activeren en zelfs om een kleine bres te slaan in de witte koningsstelling. Even dacht ik dat dit al een vooropgezet plan van zwart was, maar Isaac was niet onder de indruk en profiteerde uiteindelijk toch van de onveilige positie van de zwarte koning. Eerste punt voor Isaac dit seizoen.

Voor Tjacko is het nog wachten op het eerste punt. Tjacko offerde een toren en een stuk voor koningsaanval, maar deze aanval kwam in de verste verte niet van de grond. Toen ook nog de Dames geforceerd werden geruild was het helemaal over en kon de nul worden genoteerd. Een kleine tegenvaller.

Een meevaller daarentegen op bord 6. Mink Muskens moest een kwaliteit inleveren op een manier die mij deed denken aan zijn eerste partij in het vierde. Nu had hij echter wel wat compensatie in de vorm van het loperpaar. En toen zwart zijn loper moest geven om een gemeen paardvorkje te voorkomen waren de bordjes verhangen. Helemaal toen het paardvorkje alsnog kwam en Mink een vol stuk voor kwam. De winst was daarna geen probleem meer en ook voor Mink kon het eerste punt genoteerd worden.

En ook Cas moet daar nog op wachten. Op bord 7 vocht hij een spannende partij uit met moeder Peters. Net als Chia Chia leek ook Cas aan de winnende hand, maar ook hij liet een paard verdwalen en uiteindelijk vangen. Nog niets aan de hand want hij stond inmiddels een kwaliteit voor, maar het maakte de opgave wel een stuk lastiger. Volgens Harry Lips, die nauwgezet alle jeugdborden in de gaten hield, mistte Cas op enig moment de winnende zet. Het was mij ontgaan, maar erger, ook Cas. Uiteindelijk moest hij het hoofd buigen voor een witte pionnenwals ondersteund door twee ijzersterke lopers. Cas is in potentie een van de meest talentvolle jeugdspelers, maar het komt er (nog) niet echt uit en dat komt  voornamelijk omdat hij te snel speelt. Het feit dat hij als één na laatste klaar was lag dan ook voornamelijk aan zijn tegenstandster.

Wie wel de tijd neemt voor zijn zetten is Jelle Kop en dat heeft zich reeds uitbetaald in 2 punten. Je zou kunnen zeggen dat zijn tegenstandster op bord 8, dochter Peters, aan weggeefschaak deed, maar daarmee doe je Jelle te kort. Hij zette de partij goed op en was er als de kippen bij om de fouten van de zwartspeelster af te straffen. Zo staat het na zet 8 van wit e5.

d6 is hier natuurlijk de aangewezen zet en niet het gespeelde Pg8. Na 9. 0-0 Ph6 10. Lg5 f6 11. ef6 gf6 12. Lxh6 ging het eerste stuk in het doosje. En na 12.... Tg8 13. Te1 Pe5 het tweede. Toen ook de toren op g8 een zelfde lot beschoren was vond zwart het welletjes.

Een 4 ½ - 3 ½ overwinning uiteindelijk en natuurlijk twee matchpunten, waardoor we de laatste plaats verlaten hebben. Als alles meezit spelen we zaterdag 18 december onze vierde wedstrijd. Het vijfde team van VAS is dan te gast in het Denksportcentrum.

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.