Geen glorie in Groningen

Paul Tuijp | |   HWP KNSB 1 |   0 reacties

Het eerste team stond voor de schier onmogelijke taak een nederlaag te voorkomen tegen de ongenaakbare koploper Groninger Combinatie. GC is gedegradeerd uit de Meesterklasse en steekt qua resultaat en gemiddelde bordsterkte met kop en schouders boven de andere teams uit.

En ook vandaag namen ze de wedstrijd uiterst serieus. Een van de invallers was bijvoorbeeld IM Joris Brenninkmeijer, goed voor 2524 elopuntjes. Maar ook de drie vaste GM’s waren van de partij.
Wij namen de wedstrijd overigens ook uiterst serieus; 6 man waren vrijdag al afgereisd en verkenden die avond nauwgezet de Groningse binnenstad.

Hoewel de eloverschillen in ons nadeel spraken is de wedstrijd pas laat beslist. Vooral op de laatste 6 borden leek er een mooi resultaat in te zitten. Ook Indra deed zijn best om de uitverkiezing op bord 1 waar te maken. Iets na de 20e zet heeft hij een prettig voordeeltje, maar als hij een stuk offert voor de aanval weerlegt de ‘’Muur van Baflo’’ nog vrij eenvoudig zijn opzet.

Harry vliegt er ook al druistig in met een stukoffer, maar Jan Werle laat zich niet gek maken en bouwt het voordeel ook ogenschijnlijk moeiteloos uit naar winst. Sipke Ernst doet het rustiger aan. Puur positioneel wordt Juan weggedrukt. En Joris Brenninkmeijer laat zien, dat hij nog steeds een spel goed begrijpt. Collin wordt een beetje zoek gespeeld.

Het moest dus van de staart komen. Max houdt met zwart goed stand tegen de Groningse teamcaptain. Even denk ik dat Max in het eindspel wat heeft, maar dat blijkt toch niks te zijn. Een correcte remise.

De remise bij buurman René is allesbehalve correct. Eerst verspeelt René voordeel in de opening. Na een pionoffer van zijn tegenstander speelt René de sterkste zetten en komt zo goed als gewonnen te staan. Zo goed als, want de computerevaluatie mag hem dan groot voordeel geven - op enig moment +9 -, onder druk van de tijd is het lastig de beslissende klap te vinden. René wikkelt af naar een gelijkstaand eindspel. Kans verkeken.

Bij Jan Willem gaat het ook mis. Maar dan vanuit een redelijk gelijke stelling naar verlies. De opening levert wit niet zo veel op, maar JW is wat onvoorzichtig en besluit gewoon met een echt grote fout.

De pareltjes komen vandaag van Bart en Pieter op bord 6 en 7. Bart speelt tegen Jasper Geurink, ook 2300+. Bart komt in een voor hem bekend stellingstype terecht en buit pionwinst op overtuigende wijze uit. Echt zo'n potje uit één stuk.

Pieter doet het iets anders. Hij doet juist een pion in de aanbieding om een moordende aanval te lanceren. Het concept met 20. De2-h2 en 21. Pc2-e4 had als enige bedoeling op zoek te gaan naar mat. Een heerlijke partij.

Broer Jaap probeert dan nog water uit een steen te persen. Tegen GM Brandenburg blijft alles echter binnen de remisemarge.

We doen het dus niet slecht tegen de officieuze kampioen. Alleen Philidor kon eerder ook 3½ punt maken. En wie weet hoe belangrijk die bordpunten nog zijn aan het einde van de rit.

En wat helemaal leuk is voor de lezers: omdat de partijen live te volgen waren, zijn ze hieronder ook na te spelen; de partijen zijn na te spelen, en op Chess24 zelfs inclusief computerevaluatie.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.