HWP-teams weren zich goed online

Harry Lips | |   Club |   4 reacties

Nu corona het schaak met houten bord en stukken tegen een in levende lijve aanwezige, al dat niet bemondkapte, tegenstander al geruime tijd onmogelijk maakt, nemen veel schakers hun toevlucht tot online schaak. Sommigen deden dat ook voorheen al, als aanvulling en training voor hun optreden op de club en bij toernooien U weet wel: dat zijn die massale bijeenkomsten van gelijkgezinden die hutje bij mutje, vaak diep zuchtend en zwetend, het spel met de houten poppetjes beoefenden: absoluut niet coronaproof, maar wel enerverend en gezellig. De bekendste uitwas op dit gebied is wel het Tata Steel Chess Tournament. Menig HWP'er zal het deze maand moeilijk hebben nu dat toernooi alleen in ernstig afgeslankte vorm doorgaat.

Nu is het online schaak naast een incidenteel potje in de huiselijke kring de enige mogelijkheid om je schaakhobby uit te leven. Het aantal platforms waarop dat kan is groot, maar chess.com en lichess.org zijn de winnaars in de strijd om de gunst van de online schaker, althans in Nederland. Op beide platforms is ook ons eigen HWP aanwezig en doet HWP ook mee aan daar georganiseerde clubcompetities!

Op lichess.org zijn gedurende beide lockdownperioden wekelijks zogenaamde teambattles georganiseerd. De teams worden hierbij in meerdere klassen verdeeld en spelen elke zondagavond een blitz-competitie (3 minuten + 2 seconden bonus per zet) volgens het Arena-systeem. De resultaten van de beste 8 (in de hoogste klasse 10) spelers per team worden opgeteld en dat levert elke week een eindwinnaar, promovendi en degradanten op. Een aantrekkelijke formule, die wekelijks heel veel sterke spelers, waaronder een flink aantal IGMs en IMs, naar het internet lokte.

Het HWP-team onder de bezielende leiding van captain Collin Boelhouwer, promoveerde in de eerste periode in mei en juni al snel naar de tweede afdeling. In de voorlaatste ronde volgde promotie naar de hoogste klasse van 10 teams en ook in de drie uur durende uitputtingslag van de slotronde van de eerste periode weerde het team zich goed. Vaste spelers van het team waren naast Collin: Bart Gijswijt, Pieter de Jager, Jaap de Jager (jawel!), Max Merbis, Indra Polak, Frank Beverdam, HWP-jeugdkampioen Chenwu Zhu en vanaf juni Rob en Richard Dujin. Daarnaast speelden Adam Feher, Babak Tondivar, René Duchene, Ardjan Langendijk, Rob Mulder en Sjoerd van Raaij incidenteel mee en waren er regelmatig sterke gastspelers. Via een Whatsapp-groep en een Zoom-sessie tijdens de ronde houden de teamleden contact. Ikzelf besloot na een ronde en meerdere muisfouten dat het tempo mij iets te hoog lag en de zondagavond beter anders besteed kon worden.

Eind september startte een tweede reeks met de mannen van HWP in de hoogste afdeling. Daar handhaafde het team zich een aantal weken fraai op plaatsen 4, 5 of 6, maar na het vertrek van Jaap de Jager naar Bali was het team zijn onbetwiste kopman kwijt. Er volgde tweemaal een degradatie, die echter de week daarop overtuigend weer goed werd gemaakt. Op 27 december deed het team mee in een bloedstollend spannende 3 uur durende slotronde. Bovenaan bleef LSG Leiden het Utrechtse Paul Keres met 432 tegen 430 nipt voor, onderaan vocht HWP een al even spannende strijd uit om de laatste plaatsen met het Amsterdamse VAS en het met Duitse gastspelers versterkte Winterswijk. In de laatste seconde zakte het team nog net van plaats 8 naar plaats 9, maar er vielen voor veel spelers van het team mooie overwinningen op titelhouders en andere sterke spelers te vieren. Je kun het allemaal nakijken op https://lichess.org/tournament/PNEod08a. Als je een gratis account op lichess.org aanmaakt en je aanmeldt bij team HWPHaarlem kun je de prestaties van het team bekijken en bij volgende teambattles eventueel ook zelf meedoen.

Voor de iets minder ervaren en gehaaide internet-spelers, die graag een iets langzamer tempo (10 minuten + 2 seconden bonus per zet) spelen, organiseert de KNSB (in de persoon van onze eigen Koos Stolk!) op chess.com een online versie van de vertrouwde bondscompetitie. Ook hier een indeling in klassen (Meester/eerste klasse t/m zesde klasse), maar door het lagere tempo zijn slechts twee ronden (vier partijen) per keer mogelijk en wordt de competitie over 5 zaterdagmiddagen uitgesmeerd.

Onze club is hier vertegenwoordigd met twee teams. HWP 1 speelt in de derde klasse en bestaat vooral uit spelers van de reguliere teams HWP 2 en HWP 3 van vorig jaar. HWP 2 is een jeugdteam, versterkt met enige senioren, en speelt in de vijfde klasse. De standen en uitslagen in de competitie zijn te zien op de website van de schaakbond.

Op zaterdag 19 december traden de HWP-teams voor het eerst aan. Het was allemaal nog wat onwennig, de onderlinge communicatie tussen de teamleden vlotte nog niet helemaal en de regels waren nog niet meteen duidelijk, maar uiteindelijk verliepen de wedstrijden prima.

Het HWP-jeugdteam bleek met dit snellere tempo, dat ongeveer overeenkomt met dat in de jeugdcompetitie, wel raad te weten. In de eerste ronde werd nog met 2,5-7,5 verloren van het sterke Dordrecht (gemiddelde rating boven de 1800), maar in de tweede ronde wonnen Isaac Visser, Tjacko Bok, Jasper en Richard de Groot en Cas Smets met 7,5-2,5 van Almere 2, zodat het team een keurige middenmootpositie inneemt.

De mannen van HWP 1 begrepen dat zij, nu ze als eerste HWP-team aantraden, de eer van de club moesten hooghouden. In de eerste ronde tegen Zuid-Limburg 1 traden Peter Beerens, Hubrecht van den Brekel, Rob Mulder, Chenwu Zhu, Sjoerd van Raaij en Harry Lips aan. Bart Stam en Indra Polak waren door enige misverstanden te laat met aanmelden, Koos Stolk was druk met helpdesk-werkzaamheden. Teamleider Hubrecht had tevoren mooi een opstelling bekend gemaakt, maar chess.com bleek zelf de opstelling te maken aan de hand van de (onbetrouwbare) chess.com rapidratings. Gelukkig bleef Peter onze kopman en hij deed het in de eerste ronde tegen Zuid Limburg weer voortreffelijk met 2 overwinningen.

Chenwu was door zijn relatief hoge Chess.com-rapidrating gekoppeld aan de sterkste Limburger Luc Zimmermann en die was een maatje te groot voor hem. Hubrecht en Rob haalden ook het volle pond, hoewel het met name bij Rob niet zonder het nodige geluk zover kwam, maar dat is inherent aan dit live-internetschaak en de beperkte schaakkwaliteiten van ons allen. Daardoor was de winst binnen en door mijn magere 1-1 tegen een laaggerate Limburger werd het uiteindelijk 7-3. Ook Sjoerd scoorde 1-1, maar dat telde niet mee, omdat alleen de uitslagen aan de hoogste vijf borden meetellen voor het teamresultaat.

Bij de tweede ronde van die middag haakte Rob af, maar nu was Bart wel op tijd binnen en kon hij de open plaats innemen tegen het op papier sterke Eindhoven met oud-hoofdklassers Jos Sutmuller en Bas van der Plassche. Ook nu deed onze kopman Peter het weer uitstekend. Met wit speelde hij de muisfout 1.d3!?, kwam in een soort Engels terecht en won daarmee overtuigend en snel. Met zwart ging het minder soepel. Nu kwam hij wel in zijn eigen opening, maar raakte al snel een hele dikke pion kwijt. Het was wel een lastige stelling en daar greep Peter een onvermoede kans (diagram).

Hij speelde Dc5! en het is uit omdat na Pe2 Pf2+/Kg1 Ph3++/Kh1 Dg1+/Tg1 Pf2 mat volgt. Ook Lc2 Lxd4/ Lxd4 Dxd4/ Lxd3 Lxd3/ Td1 is niks vanwege Tc8! "Altijd lekker, winnen met een stikmatje", meldde Peter in de groepschat.

Hubrecht was door zijn dubbele overwinning in de vorige ronde Chenwu op rating gepasseerd en mocht dus op bord 2. In de eerste partij kwam hij 3 pionnen achter in een eindspel, maar zijn opponent raakte helemaal de draad en 4 pionnen kwijt en verblunderde tenslotte ook nog de remise in het toreneindspel. In de tweede partij was Hubrecht aan het roer, maar hij miste enkele duidelijke winsten en kon dit keer het toreneinspel niet winnen, maar wel remise houden.

Chenwu had geen ontzag voor oude rot Sutmuller en schopte hem in de eerste partij ongenadig van het bord. Dat ging zo:

"Sla nooit op b2 of b7, ook niet als het goed is", luidt een oude schakerswijsheid, maar van dat soort vooroordelen heeft de HWP-jeugdkampioen geen last. Het is hier ook wel erg goed. Dxb7 Pb4/ Pxc6 Pxc6/ Dxc6

Twee pionnen voor, maar zwart haalt er eentje terug met Dxd4? / Txe7! Oei, die is raak Txe7/ Dxa8+ opgegeven.

De tweede partij ging minder. Na een uit nood geboren stukoffer van Chenwu was het materieel nog wel OK, maar al wits stukken stonden goed voor de aanval en dat liep dus mis.

Barts terugkeer in HWP 1 was een half succes. Met zwart stond hij wat minder, maar na stug verdedigen was de remise binnen handbereik totdat hij een witte pion liet doorlopen. In de tweede partij met wit kwam hij in een van zijn lijfvarianten terecht. Zwart blunderde een pion weg en bij zijn pogingen dameruil uit de weg te gaan ging het van kwaad tot erger. Op gegeven moment stond het zo:

Hier zwaaide de Wizard of Oss met zijn toverstokje, maar hij toverde in plaats van het onmiddellijk winnende Txf7! de blunder Lxe6? uit de hoge hoed. Dat had hem na Db6+ / T1d4 Dxe6/ Dxe6 fxe6 op zijn minst een half punt moeten kosten, maar zwart zag het niet, deed ...h3?, waarna Lxf7+ Txf7/ Dxb8 einde oefening was.

Ik won in de eerste partij rechtstreeks vanuit de opening. Wel miste ik een kans om het al in een vroeg stadium uit te maken, maar ik bleef superieur staan, ook op de klok. Zonder te blunderen haalde ik eenvoudig het volle punt binnen. Daardoor overmoedig geworden dacht ik ook in de tweede partij simpel materiaal te winnen. Daarbij zag ik echter een aardige, maar simpele matgrap over het hoofd.

Al met al toch een fraaie 6,5 - 3,5 overwinning op een op papier sterke tegenstander, zodat HWP 1 na twee ronden een mooie tweede plaats inneemt. Wat het allemaal waard is zullen we zien in de tweede ronde op 16 januari.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (4)

 • Koos Stolk
  Koos Stolk
  05.01.2021
  Leuk verslag Harry!
  De volgende ronde tegen het sterke Spassky’s, de club waar ik mede oprichter van ben.
 • Adrie
  Adrie
  05.01.2021
  Fijn Harry dat je ons op de hoogte houdt. Ben nu al benieuwd naar het vervolg.
 • Bart Stam
  Bart Stam
  07.01.2021
  Een bloemrijk geschreven verslag Harry, gelardeerd met veel humor om te lachen!
 • willem de ruig
  willem de ruig
  02.02.2021
  Mooi verslag, maar er is ook een groep schakers die online schaken niet leuk vinden. En daarom een anti corona toernooi spelen.
  We spelen met 8 spelers eenmaal per week tegen elkaar in een dubbele competitie. De wit speler speelt thuis en zijn tegenstander komt dan op bezoek. De speeldatum van de spelers regelen ze onderling We doen dit inmiddels meer dan 10 wedstrijden. Ook leuk voor mindere schakers om zoiets te organiseren.