Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

K4: bemoedigend spel, helaas weer verlies

Koos Stolk | | HWP KNSB 4 | 0 reacties

De eerste uitwedstrijd is naar Amsterdam, gezien de parkeertarieven gingen we met het OV. Toen we dit al afgesproken hadden kwam ik er achter dat in Noord bij de speelzaal parkeren nog gratis was. Enfin.

Om half twaalf afgesproken op spoor 3. Zeventien over 11 een mail van Mink, ik ben ziek en kan niet spelen. Willem gebeld, die lag nog in bed, hij wil wel spelen. Komt met de auto.

Twee voor half twaalf. Jos komt aanlopen, we zijn met zijn tweeën. Hij had de derde al gezien bij de fietsenstalling, die komt zo.

Half twaalf we zijn met zes man. Willem is aan het ontbijt en Pieter moet nog iemand leren hoe je een auto moet besturen. We gaan compleet aantreden.

Amsterdam Centraal, iedereen nog aanwezig, op naar de metro. Een halte en dan zijn we er, zegt de teamleider.

Moeten we nu naar links of naar rechts? Jos kijkt op Maps en zegt “het is meer dan een half uur lopen”. Op dat moment kijkt de teamleider op zijn aantekeningen en ziet dat er een tweede pagina is. We moeten verder met bus 35 richting Olof Palme. Jos ziet een bus 35 en checkt in. De teamleider gaat er achteraan en vraagt aan de chauffeur: “gaat deze naar het Purmerplein?”, nee dus, allemaal weer de bus uit. Na een paar minuten komt de goede bus 35 en iets voor half een arriveren we bij de speelzaal.

Zaal is op slot, aanbellen, deur gaat traag open: “jullie zijn veel te vroeg, er is nog geen schaakmateriaal en de koffie moet gezet worden”, mochten toch naar binnen en zien een knusse ruimte met goede stoelen. Dit gaat een fijne middag worden.

Om een uur is iedereen aanwezig en de wedstrijd wordt gestart.

Jelle start goed, maar overziet iets en verliest daardoor snel.

Patryk speelt heel goed. Wint materiaal, maar wordt daarna onachtzaam. Opeens komt de tegenstander binnen bij de koning. Gelukkig voor Patryk wordt niet de beste voortzetting gekozen, waarna het materiaalvoordeel direct beslissend is.

Jelle en Patryk willen nu naar huis met het OV. Ik heb de stelling van Willem gezien en zeg ze dat ze nog even moeten wachten, over niet lange tijd zal een auto ze terug naar Haarlem brengen. Willem wordt snel verslagen. Toch dank voor het last minute invallen!

Pieter heeft vroeg in de wedstrijd een remise aanbod gekregen. Ik vind dat hij beter staat en zeg hem dat hij het zelf mag bepalen. Aannemen mag. Pieter besluit door te spelen. Na veel zetten waarbij weinig gebeurde werd de partij toch remise. Ik liet na afloop zien wat er kon gebeuren als hij het centrum op zou blazen. Dat zag er heel erg goed uit. Pieter had het wel overwogen, maar was bang dat het mis kon gaan. Daarop zei ik dat hij zulke dingen een paar keer gezien moet hebben, dan durf je het de volgende keer wel.

Jos speelde eindelijk zoals hij ook intern speelt. Geen gekke dingen doen en kansen grijpen. Hij bereikte een in mijn ogen gewonnen stelling. Wel had de tegenstander een vervelende loper en kansen op een pionnendoorbraak. Jos had een gedekte vrijpion. Jos besloot vol te gaan voor de promotie van de vrijpion. Dat was geen goede keuze. Hij had eerst zijn paard beter moeten positioneren. Zoals het nu ging werd de vrijpion geneutraliseerd en besliste de pionnenmeerderheid aan de andere kant de partij.

Stef speelde een zeer goede partij, telkens het betere van het spel en koelbloedig de tegenstoten opvangen. Toen de tijd rijp was, werd de zege binnengehaald. Gaan we nog veel plezier aan beleven, heel volwassen gespeeld!

Dan Isaac. Hij komt goed uit de opening, maar overziet dan dat zijn tegenstander met een paard twee pionnen kan mee snaaien. Hij recht de rug en weet een stelling te bereiken met een pion minder dat houdbaar lijkt. Daarna was ik erg druk met mijn eigen partij en de volgende keer dat ik keek stond Isaac een kwaliteit voor. Dat was wel ten koste gegaan van twee sterke verbonden vrijpionnen voor de tegenstander. Deze twee bleken inderdaad te veel. Jammer van het openings slippertje, verder goed gespeeld.

Ik zelf speel een zeer lange partij van 96 zetten. Na de opening staat het min of meer gelijk, daarna krijgt mijn tegenstander het beste van het spel. Hij dreigt te schijnofferen op a3, ik heb het in de gaten. Zo’n vijf zetten later komt het offer weer in de stelling en nu mis ik het. Ik sta verloren. Twee pionnen achter en een ervan is een vrijpion. Maar tegenstander laat de vrijpion te snel opstoten naar a2 waardoor zijn toren inactief is en de koning niet te hulp kan snellen. Om nog wat te proberen wordt de vrijpion teruggegeven. Beide een toren, hij g en h-pion ik g-pion. Koning op g2 achter de pion. Is remise als ik het goed speel. Dat deed ik ook bijna 40 zetten lang. Op dat moment gaf ik onachtzaam nog een schaakje waardoor mijn toren door de koning gedwongen uit positie kwam en ik in de problemen zat. Het werd me uiteindelijk te veel.

Toch een grote nederlaag, met een beetje geluk had er meer in gezeten.

Als de jeugd doorgroeit en de oudjes niet te snel aftakelen, dan moet er nog wat te halen zijn.

De Volewijckers 1                     Rating         HWP Haarlem 4                         Rating     

Mehra, R. (Roger)                     1971             Stolk, J.J. (Koos)                        1758          1 - 0
Beugel, M. (Martin)                 2048             Ruig de, W. (Willem)               1359          1 - 0
Heldoorn, J. (Joep)                   1697             Visser, I. (Isaac)                          1643          1 - 0
Bos, B. (Bas)                                1624             Broersen, J.M.A. (Jos)             0                 1 - 0
Lust, A.P. (Arno)                        1593             Oosten van't, P.C. (Pieter)     1341          ½ - ½
Haan de, G. (Gyan)                  1356             Kop, J. (Jelle)                              1423          1 - 0
Marcelis, R.W.H.J. (Ronald)  1491             Dam van, S.W. (Stef)               1180          0 - 1
Mahmoud, L. (Louy)                0                    Dyksinski, P. (Patryk)               1077          0 - 1
Gemiddelde Rating:                 1683             Gemiddelde Rating:                 1397          5½-2½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.