Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

K4 boekt eerste zege!!

Frank Beverdam | | HWP KNSB 4 | 0 reacties

Met een afgetekende 5 1/2 - 2 1/2 overwinning op de Magnus Anna Paulowna combinatie 3 haalde het vierde de eerste matchpunten van het seizoen binnen.

In de drukke en enigszins benauwde grote zaal van het Denksport centrum - naast de vier HWP teams speelden er ook twee teams van Het Spaarne - was al snel duidelijk dat het ditmaal ging lukken. We begonnen namelijk met een reglementaire overwinning daar het eerste bord leeg bleef van Magnus kant. Geen Corona vrees naar verluid, maar problemen op het spoor. In ieder geval betekende dit het eerste punt voor teamcaptain Frank, die daarna op zijn gemak alle partijen kon volgen. En wat hij zag stemde hem tevreden.

Op bord 2 had Chenwu een thematisch stukoffer op f7 gedaan. Voor het paard had hij twee pionnen gekregen en de zwarte koning was op zet 8 al op e6 beland. Ik telde het punt reeds, maar dat was wat voorbarig. In onderstaande stelling rokeerde Chenwu kort, maar daarmee verspeelde hij een groot deel van zijn voordeel. Beter was hier d4 gevolgd door Lg5 en de lange rokade.

 

Zwart profiteerde uitstekend en vlocht de ene na de andere gemene dreiging in de stelling. Chenwu pareerde goed, maar kon niet voorkomen dat zwart langzaam beter kwam te staan. Dat resulteerde na 40 zetten in de volgende stelling.

De pion op e7 lijkt gevaarlijk, maar als zwart een beetje oplet is er niets aan de hand. Zijn stukken zijn actiever en e7 zal op termijn lastig te houden zijn. Maar zover kwam het allemaal niet. Zwart wilde direct e7 veroveren, maar kreeg na Lg6 schaak direct het deksel op zijn neus. 2-0.

Niet veel later voegde Cor Rombout een degelijk halfje aan de score toe en leek een grote zege in de maak.

Van de resterende 5 borden stond eigenlijk alleen Jasper de Groot iets minder. In een soort draak liet hij de pionnenstorm over zich heen komen, maar hield telkens het hoofd koel. Toch ging het nog bijna mis. Jasper moest zijn paard geven voor een ver opgerukte pion op d7. Ter compensatie had hij zelf een pion op f2 gekregen. Echter promotie zou nog een hele klus worden en Jasper zag dat ook wel in en bood remise aan. Hoewel wit waarschijnlijk gewonnen stond werd de remise geaccepteerd, daar de witspeler vond dat Jasper erg goed had gespeeld. Zo zien we het graag.

Op bord 6 begon Tjacko zijn partij wat onorthodox. 1 e4 e6 2. Pf3 d5 3. d3 de4 4. de4 Dxd1 5. Kxd1. Niet echt een stelling die je wilt met wit, maar daarna begon Tjacko te schaken en draaide zwart de duimschroeven aan. Waarschijnlijk doordat de zwartspeler de ‘En Passant’ regel even vergeten was - anders valt niet te verklaren waarom hij hier g5 speelde - kwam Tjacko een pionnetje voor

 

Doordat hij daarna een penning over het hoofd zag ging de pluspion weer verloren. Maar naar eigen zeggen stond hij nog steeds goed. Uit de notatie valt dat niet meer te achterhalen, maar het eind van het verhaal is dat zwart beslissend in de fout ging en Tjacko zijn tweede achtereenvolgende KNSB zege boekte.

Ook op het laatste bord bij Cas gingen de zaken voortvarend. Net als Tjacko mishandelde ook Cas de opening enigszins (een beetje openingskennis zou toch heel erg helpen), maar daarna verkreeg hij groot voordeel. In de volgende stelling had hij beslissend toe kunnen slaan.

 

1. bc4 bc4 2. Lxc4 dc4 3. Txc4 wint het stuk terug en elimineert ook nog eens de volledige zwarte damevleugel. Cas zag dit niet en miste in het vervolg nog enkele malen de juiste voortzetting. Dat brak hem uiteindelijk op want nu besliste de zwarte c-pion de strijd en werd Cas niet de jongste HWP’er ooit met een KNSB overwinning.

Met nog twee borden te gaan was de stand 4-2, maar zowel Isaac Visser als Richard de Groot leken minimaal een halfje te gaan scoren.Richard had zijn tegenstander in een lichte plus stelling al eens remise aangeboden, maar de beste man schaakte onverdroten door. Later bleek dat hij ietwat slechthorend was en het remise aanbod gemist had.
Ook de tegenstander van Isaac sloeg een remise aanbod af. Maar dat had hij beter niet kunnen doen. Isaac speelde een goede partij en had hier als hij genomen had op f1 een mooie stelling kunnen krijgen.

 

Maar waarschijnlijk was hij bang voor Pxe5, daarbij waarschijnlijk over het hoofd ziend dat na Ld6 f7 weer gedekt staat, speelde hij eerst Ld6. In het vervolg vroeg ik mij af waarom Isaac zo lang wachtte met de rokade. Na afloop vroeg ik hem dat, doelend op de stelling waarin hij Ke7 speelde ipv de korte rokade .Hij antwoordde dat hij dacht dat het niet meer mocht en inderdaad hij had gelijk want ik had even over het hoofd gezien dat hij schaak stond. Daardoor ging het nog bijna mis, maar Isaac vond de juiste verdediging en won zelfs een pionnetje. Daarom was zijn remise aanbod één zet voordat onderstaande stelling op het bord verscheen misschien in het teambelang wel juist, maar niet als je nog op je eerste KNSB overwinning wacht.

 

Maar zoals gezegd schaakte de witspeler door, maar niet voor lang. Hij speelde hier namelijk c4, waarna hij er fijntjes op gewezen werd dat hij schaak stond. Dit werd hem teveel en hij gaf direct de ‘pijp aan Maarten’.
Niet de eerste onreglementaire zet die ik dit weekend mocht aanschouwen, want daags ervoor met de N3 in Alkmaar presteerde de tegenstander van Adrie Pancras het om een paard van d7 naar c4 te spelen. Hij gaf echter niet op en sleepte nog een remise uit het vuur.

Terwijl zoon Jasper al met zijn jas aan klaar stond om te vertrekken, was vader Richard nog aan het zwoegen om zijn pluspionnetje te verzilveren. Wetend dat er eigenlijk niet meer dan remise inzat waagde hij het erop dat nog maar een keer voor te stellen. En gelukkig kwam de boodschap ditmaal wel door, waardoor de handen konden worden geschud en het wedstrijdformulier ondertekend.
Een mooie overwinning, die smaakt naar meer. En die gelegenheid komt al snel, want op 28 maart treffen we in Zaandam ZSC Saende.

HWP Haarlem 4 - Magnus Anna Paulowna Combinatie 3

HWP Haarlem 4 

Magnus Anna Paulowna Combinatie 3 

   
Beverdam, F. (Frank) 1773 NO 0 z-w 1R - 0R
Zhu, C. (Chenwu) 1623 Vliet van der, S. (Siem) 1549 w-z 1 - 0
Visser, I. (Isaac) 1128 Oostenbrug, E. (Ed) 1515 z-w 1 - 0
Groot de, R. (Richard) 0 Graaf de, G.J. (Kerre) 1497 w-z ½ - ½
Rombout, C.J. (Cor) 0 Weggemans, M. (Mitchell) 1474 z-w ½ - ½
Bok, T. (Tjacko) 957 Pasma, G.A.J. (Gabriël) 1468 w-z 1 - 0
Groot de, J. (Jasper) 855 Dekker, W.P. (Willem) 1433 z-w ½ - ½
Smets, C. (Cas) 1309 Bouwmeester, H.B. (Henk) 1431 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1274  Gemiddelde Rating: 1481    5½-2½ 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.