Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Kleine nederlaag K5 in koud Schagen

Frank Beverdam | | HWP KNSB 5 | 0 reacties

Bij binnenkomst in de kantine van College Vonk in Schagen had ik al zo mijn twijfels over de temperatuur. En ondanks dat Edwin nog een dappere poging deed de kou buiten de deur te houden werd het inderdaad bibberen achter het bord en niet alleen van de spanning. Want spannend was het wel, maar helaas na 4 uur vechtschaak restte een nipte 4 1/2 - 3 1/2 nederlaag.

 

De tijd dat na een half uur minimaal de helft van het aantal borden al klaar is lijkt definitief voorbij. Het was ditmaal aan Chia Chia de beurt om als eerste klaar te zijn, maar dat was al ruim over het half uur. Haar tegenstander had op h7 een klassiek loperoffer geplaatst. Maar met enkel een paard op h3 en geen pion op e5 was dat een slag in de lucht. Alleen vergat Chia Chia de witte Dame te neutraliseren, waardoor wit met eeuwig schaak kon ontsnappen. 
Daarna was het de beurt aan Stef om zijn eerste KNSB zege bij te schrijven. Nadat zijn tegenstander een loper cadeau deed kende hij geen genade en maakte het karwei gedecideerd af. Door een nederlaag van Sipke, hij kon een Dame eindspel met een pionnetje minder niet remise houden, werd de stand weer gelijk getrokken.

Daarna volgden nog drie nederlagen, maar dat ging niet zonder slag  of stoot. Nigel leek lang een goede stelling te hebben, maar ergens moet het zijn misgegaan, want toen ik weer mijn ronde maakte stond hij in ene een stuk achter terwijl er nog één af dreigde te gaan. Niet verwonderlijk dus dat het einde snel kwam. Het einde van de partij van Patryk heb ik niet meegekregen, want toen zat ik reeds in de warme analyseruimte (een klaslokaal met als "medeleerling" oa Loek van Wely) mijn gelijk proberen te halen. Dat had ik wel, maar als je in een goede stelling een cruciaal schaakje over het hoofd ziet met torenverlies als gevolg heb je niet zoveel te vertellen. Maar terugkomend op Patryk: hij leek na de opening heel behoorlijk te staan. De witte koning was de rokade ontnomen, maar dat was ten koste gegaan van de zwarte ontwikkeling. Maar toen die uiteindelijk toch was voltooid leek Patryk met open lijnen naar de witte koning aanvalskansen te hebben. Die zullen er ook ongetwijfeld geweest zijn, maar toen de zwartveldige loper door een gemene penning werd geëlimineerd was het mooie eraf en kon ook Patryk een nul bijschrijven.

De partijen van Edwin en Jelle waren daardoor in ene niet meer van belang, maar beiden wilden terecht van geen ophouden weten. Dit bracht de tegenstander van Edwin tot wanhoop. Deze had de hele partij op 2 pionnen meer en een goede stelling kunnen bogen, maar ja dan moet je het wel afmaken. En toen dat niet lukte kwamen de blunders. Eerst werd de pionnenstand gelijk getrokken en daarna won Edwin met een simpel aftrekschaakje de kwaliteit. De witspeler had nog lang kunnen blijven vechten voor remise, maar hield het ontdaan voor gezien met de woorden "alvast een Kerstcadeautje".
En zo bleef net als de vorige wedstrijd Jelle als laatste over. Hij zat op bord 3 tegenover de hoogst gerate Schagenaar. Lang had Jelle weinig in te brengen, maar toen de zwartspeler zomaar een paard op c3 in de aanbieding deed was Jelle er als de kippen bij om te profiteren. Wat uiteindelijk overbleef was een eindspel van Toren + Loper en pion tegen een Toren. Ook dit had nog lang gerekt kunnen worden, maar zwart had daar duidelijk, het was inmiddels na vijven, geen zin meer in en hield het voor gezien.

En zo was de nipte nederlaag een feit. Al met al toch wel terecht, want waar op een aantal borden het kwartje de goede kant opviel was dat even zo vaak andersom. Maar progressie is er zeker, de wedstrijden van K5 beginnen zo langerzamerhand op echte iwedstrijden te lijken.

 
Magnus Anna Paulowna Combinatie 3
 
Rating   HWP Haarlem 5 Rating  
Bos, E. (Eric) 1613   Beverdam, F. (Frank) 1733 1 - 0
Milli, S. (Serkan) 1590   Gozeling, E.V. (Edwin) 0 0 - 1
Smit, W. (Wim) 1792   Kop, J. (Jelle) 1356 0 - 1
Rus, B. (Bart) 1439   Liu, C.Y. (Chia-Yun) 1430 ½ - ½
Vliet van der, S. (Siem) 1565   Boerstra, N. (Nigel) 0 1 - 0
Oostenbrug, E. (Ed) 1488   Dyksinski, P. (Patryk) 866 1 - 0
Visser de, A.W. (Arno) 1560   Wal van der, S. (Sipke) 851 1 - 0
Martin, D. (Dick) 947   Dam van, S.W. (Stef) 890 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1499   Gemiddelde Rating: 1188 4½-3½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.