Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Attila Czebe boekt vierde overwinning op rij

René Duchêne | | BDO 2007 | 0 reacties

Ronde 7, vrijdag 24 augustus 2007
In de zevende ronde van het BDO-toernooi viel weer heel wat te zien voor de toeschouwers. Koploper Berelovich boekte een knappe overwinning op Wemmers, maar Czebe deed niet voor hem onder en versloeg Afek in een duizelingwekkend ingewikkelde partij. Dat was al de vierde overwinning van de Hongaarse grootmeester in successie, die daarmee zijn zwakke start volledig heeft goedgemaakt.

 

Bij de partij Brandenburg - van der Weide bestreed wit het Siciliaans zoals Fischer het vroeger meestal deed: met Lc4 en f4. Hoewel wit kansrijk leek te staan, toonde de grootmeester aan dat er weinig aan de hand was en nadat de dames waren geruild werd er snel tot remise besloten. Pruijssers - Ris begon veelbelovend met het oude Evansgambiet, maar zwart gaf de pion zoals tegenwoordig gebruikelijk meteen terug en kreeg al snel volledig gelijk spel (½-½). Peelen boekte tegen de tegenvallende Richter zijn eerste overwinning. Al het lange denken van Piet resulteerde deze keer in een prima stelling met zwart en toen hij de tijdnood goed was doorgekomen was het snel bekeken. Hulde Piet!
 
 Op een partij na eindigden alle partijen in de Challenger-groep in remise, maar die remises vielen zeker niet zonder slag of stoot. Het duel tussen de koplopers Tex de Wit en Jeffrey van Vliet was zeer de moeite waard (naspelen dus!). Het is duidelijk dat beide heren goed in vorm zijn. Rond de tijdcontrole leek wit (Tex) in de aanval te winnen, maar Jeffrey verdedigde goed. De partij werd tot op het bot afgekloven, maar de remise bleek onvermijdelijk. In de partij Rubingh - Sminia kwam wit met voordeel uit de opening maar zwart counterde zich met knappe paardmanoeuvres naar een iets beter eindspel, dat echter niet te winnen bleek. In Heemskerk - Van Assendelft stond wit wat beter, maar de remisemarge werd nooit overschreden. Ook het duel tussen de ‘youngsters’ David en Pauline eindigde al snel in een puntendeling.

Bij Van Schaardenburg - Langedijk leek zwart een modeloverwinning te gaan boeken, maar zijn 43e zet (Lh6) was niet de beste (beter Lxb4 of Ke4) en toen werd het nog knap lastig. Gelukkig voor de man van NSI De Eenhoorn (en HWP Haarlem) kreeg hij een nieuwe kans en greep hij die met beide handen. Daarmee nestelt Ardjan zich bij de koplopers.

Terug naar de hoofdgroep. Bij Berelovich - Wemmers kwam een Spanjaard op het bord. Wit leek bezig de koe uit te melken zoals dat bij die opening schijnt te moeten, maar na de 31e zet sloeg de vlam in de pan.
 


Wit verraste met 32.Txd6! Op 32…Dxd6 komt nu 33.Lc5 en de dame heeft geen velden. Na bijv. 33…Tb7 34.Txb7 Da6 35.Tb8+ Lf8 36.Da2 is het zo goed als uit. Xander probeerde 32…Lxh3 (beter eerst Pf4 en dan Lxh3), maar na 33.Txf7 Kxf7 34.Lc5 Dc8 35.gxh3 stond wit ook gewonnen. Een knappe combinatie in tijdnood!

Czebe - Afek was een Koningsindiër waarin zwart zowel zijn h- als f-pion na voren gooide. Het werd een complete chaos op het bord en in de analyse kwamen de heren zelf er ook niet helemaal uit. Waarschijnlijk stond wit steeds iets beter en na het mindere 28…Dxa4 zelfs vrijwel gewonnen, maar het bleef heel ingewikkeld. Ter illustratie de stelling na de 29e zet.
 

De beste was hier waarschijnlijk 30.Dh3, maar wit koos voor 30.Txf4 waarop zwart nog knap 30…Dxa3 31.bxa3 Pg6 wist te verzinnen. Helaas waren de problemen na 32.Tf3 Pe8 33.Tfg3 toch te groot voor zwart en toen de tijdnood over was gaf zwart zich gewonnen. Een zeer boeiende partij!

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.