Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Berelovich blijft een vol punt voor

Harry Lips | | BDO 2007 | 0 reacties

Ronde 5, woensdag 22 augustus 2007
Na vandaag is het BDO toernooi over de helft en is het tijd om de balans op te maken. In de Premiergroep leidt Aleksandar Berelovich nog steeds met een vol punt voorsprong. Zelf kwam hij niet verder dan remise tegen Robert Ris, maar zijn achtervolgers Daan Brandenburg en Roeland Pruijssers deden elkaar geen pijn en brachten in een mum van tijd een bekend eeuwig-schaak-variantje op het bord. Beiden hebben nog steeds een klein kansje op een grootmeesterresultaat maar dan moet er wel 3½ uit 4 gescoord worden, wat in dit veld een zware opgave lijkt. Zij kregen op de gedeelde tweede plaats gezelschap van de Hongaarse GM Attilla Czebe die de tijdnoodverslaafde Piet Peelen versloeg en Xander Wemmers die Yochanan Afek in een vechtpartij omver kreeg. Karel van der Weide en Christian Richter likten hun wonden na hun verliespartijen in de vorige ronde en gaven remise voor de strijd echt ontbrandde. In de Challengergroep ligt het hele pak weer dicht bij elkaar na de tweede achtereenvolgende nederlaag van de pijlsnel gestarte Tex de Wit. Hij werd achterhaald door Ardjan Langedijk en Jeffrey van Vliet die op +1 staan, maar ook de 4 spelers met 50% en misschien zelfs de 3 achterblijvers met 2 punten hebben nog kansen.

 Aleksandar Berelovich-Robert Ris was een uitermate boeiend en pikant duel. In het NOVA-Collegetoernooi amper 2 maanden eerder hadden de twee elkaar ook bestreden in de laatste ronde en toen had Berelovich aan het langste eind getrokken. Opnieuw kwam de Archangelsk-variant van het Spaans op het bord. Berelovich week als eerste af met 10.h3 en offerde een zet later een pion. Een kritieke stelling ontstond na 19.Dd2.
 

Hier kan zwart met 19…b4 wit tot verdere offers dwingen. Ris zag er van af vanwege 20. Pe4 Pxd5 21 Pxf6+ Pxf6 22. Dg5+ Kh8 23. Dxf6 Kg8 24. Te4 (met 24. Dg5 houdt wit eeuwig schaak) maar had overzien dat zwart zich dan redt met 24. …Dd8! Nu kreeg Berelovich na 19… Kg7 20.Txe7 Dxe7 21.Te1 compensatie voor het geofferde materiaal, maar Ris redde zich met een fraaie tactische truc die beide spelers overigens al lang te voren hadden zien aankomen.
 

Hier speelde zwart 28…Te8! Na 29.Dxe8 Txg2+ 30.Kh1 Tg1+! 31.Kh2 Tg2+ 32.Kh1 was het remise.

 

De zege van Atilla Czebe op Piet Peelen tekende zich al rond de 20e zet af. Piet had toen al weinig tijd en greep met 19…b6 mis. Wit had nu met 20.d4 een stuk kunnen winnen maar ook na het gespeelde 20. Pd4 had zwart problemen, die Piet in tijdnood niet kon oplossen. Hij bracht nog wel een toreneindspel met twee pionnen minder op het bord, maar dat schoof de Hongaar moeiteloos uit.

Xander Wemmers- Yochanan Afek werd na een rustige opening spannend toen zwart met 26… gxh5 een winstpoging waagde. Met 34… Tg1 ging zwart te ver en daarna haalde Wemmers bekwaam de vis op het droge.
 
 In de Challengergroep vonden op alle borden harde gevechten plaats. Tex de Wit - Otto Rubingh was een origineel soort Hollands waar zwart met 14…d5 het initiatief greep. Rubingh hield aan de verwikkelingen uiteindelijk een pion over en toen het witte initiatief uitdoofde was de winst een kwestie van tijd. De strijdlust van Pauline van Nies is spreekwoordelijk. In haar partij tegen Wim Heemskerk greep zij weer naar haar geliefde Ben Oni, maar in het loopgravengevecht dat ontstond ging zij met 26. ..h5 en 31….Pb6 te ver. Daarna loeide de witte aanval door alle gaten in het zwarte bouwsel en was het einde snel en vreselijk. De plaatselijke favoriet Ardjan Langedijk greep in de Najdorf tegen Floris van Assendelft naar de oude scherpe hoofdvarianten met 6. Lg5 en 10.g4. Wit kwam met de modezet 17.Te1 en na 17… Da5 was men out-of-book. Na de geweldige zet 23. Df2! is duidelijk dat wit gaat winnen. Ardjan maakte het zichzelf nog moeilijk (28. Pd5 of 28.Pg6 wint snel), maar de winst kwam niet in gevaar.

De andere plaatselijke hoop, David Klein, liet vandaag weer zien dat hij echt een groot talent is. Toen Jelmer Sminia zich in een ongewone Franse partij aan de lange rochade vergreep, pakte David resoluut het initiatief. Al spoedig kon Sminia geen kant meer op. Wit won materiaal en kon het eindspel simpel winnen. Toen bleek dat er aan de diamant nog wel wat te schaven valt, want David liet zwart bijna nog terugkomen in de partij. Pas toen zwart zich met 56…e5+ opnieuw vergaloppeerde kon David alsnog netjes winnen en daarmee op 50% komen. De partij tussen Mark van Schaardenburg en Jeffrey van Vliet kabbelde aanvankelijk rustig voort. Met 34. Pd6! deed Mark een gevaarlijke winstpoging en pas toen wit 38.b4! had gemist, hield Jeffrey het nog net droog.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.