Dagboek van een tienkamper (3): Angstgegner

Richard Breurkes | |   Toernooien | 4

Reeksen en Rijen. Voor de mathematici onder ons waarschijnlijk niet hetzelfde. Zal wel iets te maken hebben met herhaling en oneindigheid. Mijn teamgenoot Jan van Dorsselear, jammer genoeg niet deelnemend dit jaar, zal het me hopelijk feilloos kunnen uitleggen. Voor schakers zijn deze series soms begeerlijk en dienen dan vooral zo lang mogelijk voort te duren. Soms echter zijn ze verschrikkelijk en de duur altijd te lang.

Beginnen met twee nullen, is zo'n reeks die doorbroken moet worden. Binaire orde van het spel moet snel worden hersteld! In deze tijd van Europese onenigheid, speelde ik daartoe de Hollandse opening tegen mijn Franse opponent. Urenlang hebben we gepolderd, en geheel in lijn met het thema, afgesloten met een herhaling van zetten. 

Dat is ook handig wanneer je elkaars taal slecht machtig bent. Alhoewel, remise zal wel een Frans woord zijn.

Over positieve reeksen schijn je niets te mogen zeggen, en zal ik dus ook niet doen. Een soort "Kiss of Death" mythe.

Bij wijze van experiment wil ik testen of het omgekeerde ook geldt; een soort Doornroosje sprookje. Dus ik benoem de negatieve reeksen van de volgende spelers in de verwachting dat de ban snel verbroken gaat worden.

Hans Huson (6D), Gerda Schiermeier-Palm (7D, strikt genomen geen HWP-er, maar de populatie van geen gender-bias hebben), Dick Kerkvliet (9Z; omdat hij de vader van Max is), Lucian Mihailescu (5A, violist in het Haarlems Orkest, dan heb je sympathie).

Dit hoogwaardig wetenschappelijk experiment gaat zeker succesvol zijn!

Dit soort "reeks denken" gaat een eigen leven lijden (ja ik weet het!). Het nestelt zich in je gedachten, en daar heeft het bij schakers juist geen plaats.

Iets dergelijks gebeurt ook met sommige tegenstanders. De sombere schaduw van een aanstaand treffen werpt zich dan al vooruit. In mijn groep speelt Ed Eveleens, a.k.a. Dr. Evil. Bijna 10 jaar geleden troffen we elkaar voor het eerst op het balkon in de Moriaan. Na een mooi gevecht, was de uitslag de eerste van een voortdurende reeks. Dr. Evil won de groep, en ik kon slechts volgen. Het begin van een mooie schaakvriendschap!

Dat na de dag waarop Anand en Carlsen zich aan kop hebben gezet, op jacht naar de langste reeks overwinningen van dit toernooi.

Reacties(4)


Richard Breurkes22-1-2019, 9:10

Durf niet te reageren op Indra's bericht, uit angst de tot nu toe maximale reeks negatief te beïnvloeden. Maar misschien is allemaal maar het bijgeloof, magisch denken, of zoiets. Success!


Stemmen:0
 
Indra Polak21-1-2019, 20:18

Een rij is gewoon een rij getallen (bv 1, 2, 3, 4 etc.)


Een reeks is de som van een rij getallen, dus 1+2+3+4 etc is dan de reeks van bovenstaande rij. Sommige reeksen zijn interessant omdat die convergeren naar limieten of juist niet.


Stemmen:0
 
Paul Tuijp21-1-2019, 18:10

Poe, dit is van een andere orde. Ik ben de draad snel kwijtgeraakt. Want geen mathematicus. Wel weer een paar fraaie vondsten hoor. Er is een schrijversleven na het schaken.


Stemmen:0
 
Charles Hensen21-1-2019, 15:32

Zoals Barrie Stevens ook altijd zegt: 'Doorgaan, vooral doorgaan'


Stemmen:0
 

Aantal waarderingen:0