Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Drie normen en een Haarlemse winnaar

Bart Gijswijt | | Haarlemse Meesters 2018 | 3 reacties

De organisatie van het Haarlemse Meesters-toernooi kan terugkijken op een zeer geslaagde vierde editie: een uitverkocht huis in het Open toernooi, twee normen in de Meestergroep en een winnaar uit de eigen gelederen.

Hooguit was de slotronde van de Meestergroep niet om over naar huis te schrijven: alle vijf de partijen eindigden in remise, en dan in de meeste gevallen nog zonder al te veel strijd. Maar met een remisepercentage van slechts 30% in de overige rondes is dat de deelnemers snel vergeven.

Lennert Lenaerts en Marcel Harff maakten het wel heel bont door er in rap tempo vijf zetten uit te knallen en de terugreis naar het zuiden respectievelijk het oosten te aanvaarden - naar verluidt wilde de eerste nog een snelschaaktoernooitje in Brugge, aanvang 14.00 uur, halen, terwijl de tweede na een week schaken wijselijk op tijd voor de buis wilde zitten voor El Clásico (die in Spanje wel te verstaan).

Florian Daeschler en Esper van Baar produceerden nog een kleine 25 zetten waarin niet veel gebeurde, en hoewel Richard Vedder en Li Riemersma er wat langer voor gingen zitten, werd in hun partij het evenwicht ook nooit serieus verbroken.

Dat gebeurde wel in de partij tussen David van Kerkhof en Michael Basman, al was het maar weer door de openingszetten van de Engelsman. David had bij het ingaan van de laatste ronde genoeg aan een halfje voor zijn derde en laatste IM-norm; Basman was daar ook wel voor te porren maar David wilde toch ook een gooi doen naar de toernooititel, waarvoor winst vereist was.

(foto: René Olthof)

Alles goed en wel, tegen Basman sta je na een zet of 3 op +1.5 volgens de engines. Hij speelt g4 en h3 (of g5 en h6), jij speelt d5, e5 en h5 (of d4, e4 en h4) en de rest is een kwestie van techniek. Maar dan moet je natuurlijk niet je openingsvoorbereiding vergeten! En zo beging Van Kerkhof in onderstaande stelling 

de bok 9.Df3?, waarna zwart met 9...Pdb4 een vorstelijke stelling bereikt omdat hij na een zet als 10.Dc3 vrolijk kan pakken op d4 vanwege het familieschaak op c2.

Gelukkig toonde Basman zich een gentleman en schonk hij David alsnog zijn benodigde halfje. 'He deserves it', was de terechte analyse achteraf.

Het onderlinge treffen tussen Manuel Bosboom en Bart Gijswijt moest nu beslechten wie er met de toernooiwinst vandoor zou gaan. Manuel moest winnen en probeerde het met 10.b4?!, waar hij zich naar eigen zeggen 'meer van had voorgesteld'. Zoals het ging verloor wit een pion en vlogen er flink wat stukken van het bord, waarna zwart niet meer in de problemen kwam.

Dat betekent dat schrijver dezes het Haarlemse Meesters-toernooi op zijn naam heeft geschreven, en dat had van tevoren toch echt helemaal niemand, en niet in de laatste plaats de speler in kwestie zelf, zo kan ik verklappen, verwacht.

De beker blijft na de zege van Jaap de Jager in 2017 dus in handen van HWP, en dat was niet het enige HWP-succes: de B-groep werd een prooi voor Sjoerd van Raaij, die na een nul in de eerste ronde een serie van zeven overwinningen neerzette alvorens met een grootmeesterlijke remise zijn eerste plek veilig te stellen.

Was het dan nergens spannend in de slotronde? Zeker wel, in de A-groep probeerde Barry Brink, naar eigen oordeel geen fijnbesnaard technicus, tot in de late uurtjes een eindspel van paard met vier pionnen tegen toren en dubbelpion te winnen van Thijs Roorda, die echter geen krimp gaf. Barry, koploper vanaf het eerste uur, zag zo alsnog Rick Lahaye langszij komen, die in de slotronde een eenvoudige overwinning boekte. Ondanks de hogere TPR en SB-score van Barry kan Rick de uitnodiging voor de hoofdgroep van 2018 tegemoet zien: hij won het onderlinge treffen.

Die editie van 2018 zal de vijfde zijn, en daarmee begint het Haarlemse Meesters-toernooi een mooie traditie op te bouwen.

Tot slot: de oplettende lezer zal opmerken dat in de kop van dit bericht sprake is van drie normen, terwijl er in de Meestergroep toch maar twee vergeven zijn. Dat klopt: de derde komt op naam van arbiter André van der Graaf, die zijn derde internationale arbitersnorm behaalde. Ook felicitaties aan hem!

David van Kerkhof en Bart Gijswijt met hun meesternorm in handen (foto: René Olthof)

Plaats nieuwe reactie

Reacties (6)

  • Harry Lips
    Harry Lips
    28.10.2018
    Felicitaties aan Bart, David, André, Rick en Sjoerd!
    En mij lijkt, naast de uitnodiging voor HM 2019 voor Rick Lahaye, een tweede uitnodiging voor Barry Brink op z'n plaats. Ook Esper van Baar vorig jaar kwam via een gedeelde eerste plaats aan een plekje voor de tienkamp van dit jaar.
    • Yehuda Pelter
      Yehuda Pelter
      29.10.2018
      Staat Gijs Bartwijt niet gewoon een pion voor in de slotstelling tegen Bosboom?!
    • Paul
      Paul
      29.10.2018
      De organisatie zal zich beraden wat te doen met deze suggestie Harry.
      Esper is natuurlijk jong en veelbelovend, oud-HWP-er en Haarlemmer (en zo ongeveer m'n achterbuurjongen).
  • René Schulenberg
    René Schulenberg
    29.10.2018
    Morgenavond Bart en Sjoerd voor de huldiging op de platte kar door Haarlem?
  • André
    André
    30.10.2018
    Is er nog een linkje naar de foto's van René Olthof?
    • Bart Gijswijt
      Bart Gijswijt
      31.10.2018
      Er staan er een aantal op onze Facebook-pagina: https://www.facebook.com/pg/hwphaarlem/photos/?tab=album&album_id=1962354657165554