Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Een echte schaakdag met halve finales

Jan Burggraaf | | BDO 2007 | 0 reacties

Ronde 8, zaterdag 25 augustus 2007
Schakers lijken net gewone mensen, moet het bestuur van de Noord-Hollandse Schaakbond gedacht hebben toen zij zaklopen en koekhappen op het feestprogramma van 75 jaar NHSB zette. Stel in deze tijden geen moeilijke vragen aan bestuursleden van HWP. Zij trainen zich in het zweet om straks een goed figuur te slaan. Ondertussen kunnen wij ons afvragen of er ook niet een overeenkomst is tussen het voetbal en schaken. Wij kunnen onze hoofdgroep Champions League noemen. Er wordt planmatig gespeeld, voordeeltjes worden verzameld, details opgemerkt en pragmatisch wordt het eindspel ingedoken als dat beter is, want elk voordeeltje heb zijn nadeel. Van Zuks Dus zeggen ze in NHSB-gebied. De akkers liggen er braak voor goede schaaktrainers, vraag dat maar aan Piet Peelen.

De verwachtingen voor ronde 8 zijn hoog gespannen. Op het affiche staat Czebe tegen Berelovich. Dat is zoiets als Milaan tegen Barcelona. De overigen zullen fel om de eer spelen is de verwachting. Bij de UEFA's is het allemaal wat minder goed voorspelbaar. Een eldorado voor sneaky moves en schijnbewegingen. Ardjan Langedijk speelt tegen David Klein om het kampioenschap van de Heemsteedse Dreef. Daar staat veel op het spel! Net als bij Van Vliet versus Rubingh trouwens. Houdt Otto dit of raakt hij tussen de kaken van het beest? Jeffrey van Vliet geeft niets terug van wat hij eenmaal te pakken heeft. Daarom heeft hij de beste promotie-papieren.
 
 Strijdend voor elk veld verwacht ik om 13.30 twintig spelers aan te treffen, maar Daan Br. en Robert R. zijn al op zoek naar de tafeltennistafel. Gelukkig heeft Attila Czebe zijn huiswerk gedaan. Een valkuil van voldoende omvang is midden op het bord gegraven en het wachten is welke speler er in zal vallen. Voorlopig heeft Berelovich veel tijd verbruikt om te checken of Pe5 en Tfc8 goed speelbaar is. Met Lb4 gevolgd door Txc3 en Pxd4 komt hij aan de rand van de afgrond.
 
 

Vanuit deze stelling wordt over de winst in het BDO-toernooi beslist. Czebe verdient een groot compliment voor zijn list en kan op zoek naar die ene dikke envelop met 20.Lxd4 Lxc3 21.Lxc3 Lxf5 22.Lxf6 gxf6 23.Dxh6 en dat loopt goed af. In plaats daarvan doet hij de grafzet 20.Dxd4 met het gevolg 20. ...Lxc3 21.Dxc3 Lf5 22.Lxh6. Beide spelers missen de weerlegging 22...Te8 en het is uit. Bijvoorbeeld 23.Lxg7 Kxg7 24.g4 Dd6+ 25.Kh1 d4! of anders 23.g4 - d4. Zelfs voor een Schwindel deugt 23.g4 niet want na 23...Le4 24.Txf6 gxf6 25.Dxf6 Dc7+ 26.Kg1 komt De5 en g7 is doorgedekt om met Louis van Gaal te spreken. Met 22...d4 komt de partij in onduidelijk vaarwater. Zo was 23.Da5 gevolgd door Lg5 goed genoeg voor een speelbare stelling.De teleurstelling voor Czebe zal groot geweest zijn. Vaak is dat een beslissende emotie. Met 25...Tc8 neemt Berelovich het heft weer in de hand en hij staat geen verdere grappen meer toe. Een professionele zege, maar op welk niveau? Deelnemers aan de masterclass van Ian Rogers op de Open Avond van HWP zullen beseffen dat iedereen met een goede chip in zijn bril of iets dergelijks dit BDO-toernooi had kunnen winnen. Heel gemakkelijk zelfs.
 
 Aan de overige borden houdt Xander Wemmers het lang gelijk na de zoveelste huisvariant van Richter in het e4-e5 repertoire. In het eindspel gaat er iets mis. Piet Peelen speelt zijn vertrouwde spel met hakwerk op het hele bord. De bebrilde tovenaar is niet aangedaan door de 1 minuut zoveel op zijn klok. Als hij de lichte stukken in het centrum verzameld heeft komt er zelfs verband in de stelling. Een toekijkende biljarter zegt: dat is overhouden, nu komt de Serie Americaine! Pruijssers hoort het niet en zijn Txh2 vernietigt alle hoop op wit overleven.

Afek en Van der Weide spelen een principiële stelling met een vrije d-pion van wit op d6. Grootmeester Karel weet wat hij doen moet. Om de pion heen spelen, de dames ruilen en aan het eind een eindspel met een pluspion winnen. Hij kan het allemaal zodat er weer kansen zijn op een fatsoenlijke prijs.</span> 

 

De UEFA's dreigen mijn voorbeschouwing te kraken. Vijfmaal een witte overwinning betekent natuurlijk dat er consequent en rechtlijnig geknokt is. Gelukkig zorgt Pauline voor een afwijking in het beeld. Voor de derde maal in het toernooi laat zij het afweten in een overzichtelijke eindspelsituatie. Dat scheelt gewoon twee punten die ze mee naar huis had kunnen nemen als het eindspel ook voor haar een battleground was om met de tegenstander af te rekenen.

De andere partijen in groep B hebben een uitslag gekregen die van te voren tot de mogelijkheden behoorde. Natuurlijk had Jelmer Sminia niet hoeven verliezen en natuurlijk was de opening bij Jeffrey een beetje apart en intrigerend. De winnaars deelden gewoon de hardste klappen uit en dat deed ook Ardjan Langedijk tegen David Klein. Vanuit de Najdorf ging het met Lc4 gevolgd door a4 richting de speciale Sozinvariant van Emms uit de jaren negentig. Met 13 ...Pa5 had David het voorbeeld van zijn voorgangers kunnen volgen. De stelling is dan nog in evenwicht. Het gespeelde Pxd4 en b7-b5 gaf wit extra tempo voor e4-e5 en de rest van de partij.

Het interessante van de partij is de overgang vanuit de Najdorf. Denk niet dat die Langedijk in het vliegtuig naar verre oorden zit te slapen of het Russisch woordenboek bestudeert. Hij weet dat Michail Saltaev in de Ordix Open van 2007 het probleem oploste van 7 ...Pxe4 8.Pxe4 d5 .Hier was bekend dat 9.Lxd5 niet zo geweldig was en 9.Ld3 net genoeg voor remise. Tegen Volokitin speelde Sataev 9.Lg5 Le7 10.Dg4 en dat ziet er zeer interessant uit. Een studiediagram is een goed slot van dit bulletin.


Kan het wel, kan het niet. Saltaev verloor na 45 zetten met wit.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.