Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

En dat is twee

Sylvain de Ruiter | | 0 reacties

Voor de tweede wedstrijd toog het vierde met twee invallers naar Hillegom, niet om te zaalvoetballen, maar om aan te treden tegen het tweede van De Uil. Op papier een sterk team, maar anderzijds een team dat vorig jaar net als wij slechts 6 punten had gehaald in de tweede klasse. Wellicht dat we toch een kans maakten.

Antonis was als eerste klaar. Als invaller speelde hij een puike partij.


  A. Adamidis – P. Muller



  Bovenstaande stelling is ontstaan na een redelijk normaal verlopen Semi-Slavische partij. De partij gaat als volgt verder: 15..c5 16. dxc5 Lxf3 17. gxf3 Lxc5 18. Lxh6 (zie volgend diagram)



  Mooie laatste zet van Antonis. Wit komt een pion voor, terugslaan op h6 is natuurlijk dodelijk, maar zwart heeft volgens Fritz voldoende compensatie. Fritz geeft nu Ph7 voor zwart. De zwartspeler pakt het anders aan en dat gaat niet goed. 18...Tg8 19. Kh1 Lf8 20. Lg5 Tc5? (zie volgend diagram)



  Dit is echt niet goed, in een stelling die al niet meer okselfris was had zwart Dc7 moeten spelen om wits volgende zet tegen te houden: 21. Df4 Dc7?? (te laat, zwart had nog 21...Ph5 kunnen proberen, maar na 22. De4 f5 23. Lxd1 fxe4 24. fxe4 staat wit twee pionnen voor, met het loperpaar) 22. Dh4+ en mat volgt. 1-0

  Deze opsteker werd echter al snel teniet gedaan door het resultaat van onze andere invaller. Bert had de pech aan te mogen treden tegen een jeugdig talent van De Uil. Deze jongedame heeft een nette rating en staat momenteel bovenaan in de interne. Bert dacht er slim aan te doen een theoretische discussie over het Siciliaans op te zetten, maar zijn tegenstandster kende de theorie minstens net zo goed en schoof Bert vervolgens vakkundig van het bord. De volgende opsteker kwam van Sander. In een ietwat slordige partij, met fouten over en weer, trok hij uiteindelijk aan het langste eind. Zijn tweede overwinning op rij in de externe, wat een verschil met vorig jaar.

  Ook deze opsteker werd weer snel teniet gedaan door ondergetekende. In het aangenomen damegambiet had ik ervoor gekozen de zogenaamde kamikazevariant te spelen. Met zwart probeerde ik de pluspion te houden en, zoals elke schaker weet, dat loopt meestal slecht af. Ik kreeg een zware aanval te verduren, waarmee wit in ieder geval z’n pion terugkreeg. Echter, met wat geluk, kunst en vliegwerk wist ik de storm te overleven en kwam ik, nadat de witte aanval was afgeslagen, zelfs beter te staan. Dat was voor mij het moment om mijn paard weg te geven. Ernstig geschokt door dit fraaie staaltje schaakblindheid gaf ik direct op. Dit was ook nog eens te voorbarig, want uiteindelijk bleek ik slechts een kwaliteit voor een pion achter te komen. Genoeg reden voor diepe zelfhaat dunkt me.

  De volgende opsteker kwam van Richard. Die had de zware taak om het voorbeeld van Luuk aan bord 1 te volgen. Ook hij had een sterke tegenstander en ook hij wist remise te houden. Daar viel weinig op af te dingen. Prima partij. De avond leek in evenwicht. In de resterende partijen stond Kir gewonnen, Yorick verloren en Chris ongeveer gelijk.

  Kir speelde een sterke partij. Hij kwam al snel materiaal voor en bouwde dit voortdurend verder uit. Zijn tegenstander probeerde het nog lang, maar het resultaat stond al geruime tijd vast. Zijn tweede overwinning op rij in de externe, wat een verschil met vorig jaar. Bij Yorick ging het minder. Tegen een sterke tegenstander kreeg hij een zware aanval te verduren en kwam hij ook nog eens in tijdnood. Hij probeerde het nog wel, maar ook hier was het vechten tegen de bierkaai.

  Daarmee hing het dus van Chris af. Die was, met wit, in een eindspel beland waarvan mijn oppervlakkige inschatting was dat zwart iets beter stond. Deze inschatting, gekoppeld aan het feit dat 4-4 mij een prima resultaat leek, was de reden dat ik Chris toestemming gaf om remise aan te bieden danwel aan te nemen. Daar kwam het echter niet van en toen ik een kwartiertje later nog eens naar de stelling keek bleek dat Chris opeens veel beter stond. Hij zette zijn tegenstander onder druk, veroverde een pionnetje en won uiteindelijk mooi de partij. Zijn tweede overwinning op rij in de externe, wat een verschil met vorig jaar.

  Hoera, weer gewonnen. Het is toch wat, en na twee wedstrijden staan we ook nog eens bovenaan (al dan niet gedeeld). De kans dat we nog een keer flink onderuit gaan lijkt mij groot, maar voorlopig is het een mooi seizoen en kijken we rijkhalzend uit naar de volgende wedstrijd.

  De Uil 2 3½ - 4½ HWP 4

  Richard Vink ½ - ½ W. van Randen
  Kir Teo 1 - 0 C. Ippel
  Sander Tromp 1 - 0 W. Visser
  Yorick Tromp 0 - 1 J. de Jong
  Chris Rensink 1 - 0 G. Opgenhaffen
  Sylvain de Ruijter 0 - 1 H. Kramer
  Antonis Adamidis 1 - 0 P. Muller
  Bert Krab 0 - 1 C. Grannetia  

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.