Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP 2 op Kampioenskoers

Harry Lips | | 5 reacties

HWP Haarlem II - Kennemer Combinatie IV: 5-3
Het nieuwsbricht van Willem de Ruig vertelde het al: door een overwinning op het vierde team van de Kennemer Combinatie heeft HWP 2 de ongedeelde koppositie ingenomen in de eerste klasse B van de NHSB-competitie. Een gelijkspel in de laatste ronde tegen Excelsior volstaat voor een plaats in het Walhalla van de NHSB: de Promotieklasse!

De wedstrijden tegen het team van Kennemer Combinatie 4 (vroeger Bloemendaal 3) zijn voor het tweede de laatste jaren altijd beladen ontmoetingen geweest. In uitwedstrijden in het Bloemendaalse dorpshuis werd nog wel eens een overwinning gepakt, in thuiswedstrijden in de Sociëteit echter ging het steevast mis. We waren vastbesloten dat dat niet opnieuw mocht gebeuren. Op het papier van de KNSB-ratinglijst hadden we een licht overwicht en om dat in de wedstrijd ook waar te maken hadden we ons degelijk voorbereid via een zorgvuldig afgewogen opstelling van het teamleidersduo Adrie en Harry, een ruime greep in de partijendatabase van Peter, en natuurlijk een goede nachtrust?!

Van de door Adrie en Harry voorziene koppelingen van HWP'ers aan Kennemer Combinanten kwamen er uiteindelijk maar drie echt tot stand: dat leverde wel 2½ punt op! Adrie Pancras nam zoals voorzien op het laatste bord plaats tegen Henk Verdam, Peter Beerens bestreed Ad Hendrikse en Eduard Leinwand kruiste de degens met Sacha Schiermeier.

In de openingsfase werd al snel duidelijk dat er flink gevochten zou worden. Peter en Ad Hendrikse vochten een rustige variant van de Najdorf uit waarin beiden zeer goed thuis zijn, Hendrik Jan Gabriëls en Arthur de Hart speelden een scherpere Najdorf, André Hendriks en Erwin Hoogenes speelden een principiële variant van het Nimzo-Indisch, Pepijn Steenbergen werd voor het eerst van zijn leven geconfronteerd met een Oerang Oetan en vloog het beest en diens verwekker Frank Taylor vol naar de strot met pionnenfalanx e5, f5 en g5. Ben de Jong begon rustig tegen het Frans van Ron van den Enden, maar verscherpte de strijd al spoedig en verhinderde de zwarte rochade. Eduard Leinwand en Sacha Schiermeier tastten elkaar af in een Flankspel dat trekken kreeg van een Grünfeld-Indiër in de voorhand. Wes Galekop kwam met een gevaarlijk uitziend pionoffer tegen Frank Beverdam in een buitenissige Siciliaan en Adrie Pancras nam zijn patentopstelling in tegen de Pirc van Henk Verdam.

Na een goed uur spelen begon het er prettig uit te zien voor het tweede: Peter had voordeel in een dameloos middenspel, André bestreed de originele manoeuvres van Erwin Hoogenes rustig en gezond, Pepijn rommelde er lustig op los en wekte een meer vastberaden indruk dan zijn opponent, Hendrik Jan bereikte een prettig middenspel met een veilige koning en kansen op pionwinst, Eduard had een plusje, Frank verdedigde zich goed en behield zijn pluspion en Adrie combineerde naar kwaliteitswinst. Alleen de stelling van Ben was na dameruil niet meer echt prettig. 

Inmiddels stroomden steeds meer KC-supporters de zaal binnen en leek het wel of onze mannen een uitwedstrijd speelden: HWP'ers hielden zich met hun eigen partij bezig en de kleine zaal en de bar werden bevolkt met KC'ers die de strijd nauwlettend gadesloegen en de kansen van hun team afwogen. De eerste domper voor hen kwam toen Adrie Pancras in een tactisch intermezzo een stuk handiger bleek dan Henk Verdam en een stuk buitmaakte zonder compensatie (1-0). Ook Peter Beerens had inmiddels een incorrecte bevrijdingspoging van Ad Hendrikse afgestraft en was op weg naar de winst. Pepijn had een pion buitgemaakt en toen Frank Taylor op zoek ging naar compensatie gaf Pepijn een kwaliteit voor nog meer pionnen, een machtig loperpaar en een koningsaanval. Wel ging Ben de Jong ten onder: in een ongemakkelijke stelling probeerde hij een stukoffer dat door Ron van den Enden rustigjes werd weerlegd. Dat Bens vlag op de 36ste zet viel was een formaliteit (1-1).

 

Hendrik Jan had inmiddels een pion gekaapt en leek ook aan de winnende hand. Op de andere borden werd de strijd scherper en onduidelijker. Frank was zijn pluspion kwijtgeraakt en moest keepen in een middenspel met dames, torens en ongelijke lopers. Eduard was zijn voordeeltje kwijt en de strijd op bord twee bij André werd allengs scherper, nadat Erwin een zetherhaling uit de weg was gegaan en zijn kansen op de damevleugel had gegrepen, waartegenover André op zoek moest naar koningsaanval. 

Zoals verwacht kwam HWP 2 op 3-1 door overtuigende winsten van Peter Beerens en Pepijn Steenbergen. Hendrik Jan won in tijdnood een stuk maar moest daarvoor wel twee witte torens op de zevende lijn toelaten. Eduard probeerde zijn benarde positie te redden met een stukoffer in ruil voor twee gevaarlijke vrijpionnen. Zoals de gebroeders Duin na afloop feilloos aantoonden had dit niet moeten werken, maar Sacha Schiermeier durfde het niet aan en offerde een stuk terug, waarna een remise-eindspel op het bord kwam. Frank liet zich door Wes een belangrijke pion afhandig maken en moest nu een eindspel met torens, ongelijke lopers en een minuspion verdedigen. Bij André werd langzamerhand duidelijk dat hij aan het kortste eind ging trekken. 

Alles hing nu af van de partij van Hendrik Jan. De KCer leek voldoende compensatie te hebben voor zijn stuk, maar toen hij even niet oplette nam onze man de aanval over. Na nog een onreglementaire zet van zijn tegenstander won Hendrik Jan grof materiaal en stond het 4-1! Het beslissende halfje zo zeker komen van Eduard die inmiddels een potremise eindspel had bereikt dat Sacha Schiermeier met duidelijke tegenzin en tegen beter weten in nog doorspeelde. Een extra meevaller was de remise van Frank: Toen hij de torens ruilde gaf Wes het ongelijke lopereindspel onmiddellijk remise (4½-1½). De vreselijke Duinen toonden razendsnel aan dat Wes in de slotstand makkelijk zou winnen. Sacha had toen ook geen reden meer om door te spelen (5-2). Dat Erwin Hoogenes zijn goede partij tegen André Hendriks bekroonde met een aardige stukwinst was daarna alleen nog voor de statistiek van belang (5-3). Publiek en spelers verplaatsten zich naar de bar waar de HWPers een klein feestje vierden, terwijl de Kennemer Combinanten hun verdriet verdronken.

Alleen voor leden van HWP Haarlem: de partijen 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (5)

  • Bart Gijswijt
    Bart Gijswijt
    13.02.2008
    Gefeliciteerd mannen, hulde! Het tweede zal het zwaar krijgen in de promotieklasse als de grootste helden van het kampioensteam doorschuiven naar het eerste. (?)
  • Jan Burggraaf
    Jan Burggraaf
    14.02.2008
    Het zal ook moeilijk worden zonder coach Harry die imers zelf op zaterdag wil schaken.Misschien heeft HWP III en IV wel uitstekende spelers om het tweede te versterken.
  • Willem de Ruig
    Willem de Ruig
    14.02.2008
    Versterking van buiten af is een mogelijkheid. Nieuwe leden op dat niveau. Of HWP'ers, via trainingen op een hoger niveau brengen enz. enz. Misschien nog iemand via BDO!!! Kortom: aan het werk!!
    Jan hoe heette die speler ook weer bij LSG?
  • Harry Lips
    Harry Lips
    16.02.2008
    Laten we de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is.
    Oftewel:
    Laten we eerst die laatste wedstrijd succesvol afsluiten en als het zover is een klein feestje vieren.
    Daarna komen de hierboven aangestipte zaken wel aan de orde. En binnen een club als HWP is veel mogelijk!
  • Harry Lips
    Harry Lips
    24.02.2008
    Nog even een kleine nabrander op het verslag:
    De "gebroeders Duin" heten natuurlijk geen Duin, maar Duijn, zoals