Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

"Jeugdteam debuteert met klinkende overwinning"

Frank Beverdam | | 1 reactie

Dat zou een mooie kop van een artikel zijn over het debuut van het HWP jeugdteam in de NHSB-competitie.
Alleen zo mooi was het niet. De eerste wedstrijd van het HWP jeugdteam in de vierde klasse C ging helaas verloren. Zeven “oude knarren” en één jonge vrouw van Santpoort brachten de “Witte Veulens” een 6-2 nederlaag toe. Een uitslag die misschien ietsjes gunstiger had kunnen uitvallen, maar waar niets op af te dingen viel.

 

Vanwege dichte mist, verkeerd rijden en omleidingen was het pas na achten dat de eerste vier veulens het Polderhuis binnenstormden. Nadat ook de anderen gearriveerd waren kostte het wedstrijdleider Rob Buschman en schrijver dezes nog de grootste moeite iedereen achter het bord te krijgen. Eerst moest natuurlijk de snoepautomaat geplunderd worden, het toilet (toch een klein beetje zenuwen?) bezocht worden en pen en notatieboekje gevonden worden. Maar goed om kwart over acht zat iedereen achter het bord en was het muisstil. Wie de autorit naar het Polderhuis had meegemaakt zou zijn oren niet hebben kunnen geloven.

Dan de strijd zelf. Op bord 1 speelde Sjoerd van Raaij (18) een puike partij tegen een ruime 1700 speler. Sjoerd pakte het principieel aan. Speelde consequent op de geïsoleerde zwarte c-pion, wat hem uiteindelijk kwaliteitswinst opleverde. Het eindspel wat uiteindelijk overbleef was echter nog verre van makkelijk. Twee ver opgerukte zwarte vrijpionnen op de koningsvleugel plus paard tegen twee witte vrij pionnen op de Dame vleugel plus toren. Sjoerd had echter goed gerekend en kon als eerste een Dame ophalen. Een prima winstpartij.

Op bord twee trof Jakob Kaiser(11) het niet. Zijn tegenstander Gijsbert de Bock weet wel hoe om te gaan met jeugdspelers. Jakob, dit jaar nieuw bij HWP (hij is vanuit Canada naar Haarlem verhuisd), kreeg te maken met de doorschuifvariant van het Frans. Gezien de eerste zetten wist Jakob waar het om ging, namelijk pion d4. Maar wat natuurlijk niet mag gebeuren, is dat er een wit paard op d6 binnen valt. En dat gebeurde nu net wel. Erger nog, het paard kon vervolgens ook nog eens slaan op f7 en de toren op h8 ophalen. Hoewel zwart nog lang tegenstribbelde liet Gijsbert zich niet meer verrassen.

Esmee Langeveld (11) speelde op bord 3 tegen de een paar jaar oudere Robin Anne Gravemaker. Tsja.. en waar twee jeugdspelers tegen over elkaar zitten is in de meeste gevallen de oudste toch iets verder. Zo ook hier. Jammer is wel dat Esmee al vroeg in de partij een stuk achterkwam. De twee pionnen die ze ervoor terug had boden niet genoeg compensatie. Robin ruilde waar mogelijk de stukken af en toen Esmee ook nog eens de Dame in de aanbieding deed was het pleit snel beslecht. Jammer, maar hopelijk een leerzame les. Want kun je je in de jeugdcompetitie nog wel eens permitteren om zomaar een stuk weg te geven, in de NHSB kan dat echt niet meer. Het kan kort duren, het kan lang duren (zie bord 8 in het vervolg), maar uiteindelijk redt je het niet.

Op bord 4 de benjamin van het gezelschap. Quinten Reddy, wordt maandag 11, zit in de eerste klas van het stedelijk Gymnasium, heeft heel veel praatjes en kan ook, als hij er voor gaat zitten, heel goed schaken. En dat laatste deed hij. Het was echter niet genoeg. Waar op bord twee een paard op d6 binnen viel was het hier op e6. En ook nu was het dodelijk. Ondanks lang en dapper verweer ging het punt naar Santpoort.

Op bord 5 de verrassing van de avond. Jan Marten Sevenster (13) gaat met de week beter spelen. Zo moest ook tegenstander Robin Looijer ervaren. Jan Marten zette de partij goed op, bouwde aan een sterke koningsaanval, die zwart enkel ten koste van kwaliteitsverlies kon pareren, ruilde de Dames en schoof vervolgens het eindspel gedecideerd uit. Tenminste zo ging het bijna, alleen onderweg had zwart de kwaliteit weer weten terug te winnen. Veel maakte dat echter niet uit. Een prima overwinning.

Dan Bord 6. Hierop speelde Hendrik Huisman (13). Hendrik is eind vorig seizoen nieuw bij HWP gekomen en gaat ook hard vooruit. Lang was de strijd in evenwicht. De koningsstelling van Hendrik lag open, maar dat gaf hem ook kansen tegen de zwarte koning van tegenstander Leo Kruisselbrink. Alleen had de laatste nog een vervelend ver opgerukte pion op e6 staan. Hendrik besloot dit probleem op te lossen door een stuk te geven, waar hij waarschijnlijk beter al zijn stukken op de zwarte koning had kunnen richten. Nu kwam hij toch een stuk tekort. Uiteindelijk was dit funest. De definitieve genadeklap kwam pas tegen elven, waarmee dit de langst durende partij werd.

Daan van Dijk (16), ook dit seizoen nieuw bij HWP, legde tegenstander Ton Haver het vuur na aan de schenen. Lange tijd leek Daan aan het langste eind te trekken en zelfs toen hij een kwaliteit achterop was geraakt waren er nog volop kansen. Maar helaas, een misrekening kostte hem de Dame en de partij. Toch goed gespeeld, zeker voor iemand die pas een maand of twee serieus schaakt.

Dan als laatste bord 8. Daar achter had Sterre Langeveld (12) plaats genomen. Niet geheel tot haar zin, want eigenlijk vond ze dat ze minimaal op bord 5 moest zitten. Een eerste “relletje” kon maar net in de kiem gesmoord worden door de belofte dat ze bij winst de rest van het seizoen op bord 4 mocht zitten. Alleen zover kwam het niet. Zoals al eerder gemeld kan je niet zomaar een stuk weggeven. En dat overkwam Sterre al vroeg in de partij. Dat ze zich daar overheen zette en met goed spel zelfs nog enige tegenkansen wist te scheppen was bewonderenswaardig. Maar uiteindelijk kwam ze in de hele partij een stuk te kort.
En… nog een door Ton Haver ingefluisterde les voor Sterre: ook als je tegenstander achter het bord weg is om een sigaretje te roken geldt de regel “aanraken is zetten”.

Een dikke nederlaag uiteindelijk. Maar dat geeft niks. Leuk was het wel en dit eerste jaar is vooral een leerjaar. 16 december de volgende wedstrijd tegen het jeugdteam van ZSC Saende. Thuis in het loge gebouw van de vrijmetselaars. Kom dit zien!!

 

Santpoort 4

HWP Haarlem 8

6-2

Richard Dietvors (1751)

Sjoerd van Raaij

0-1

Gijsbert de Bock (1637)

Jakob Kaiser

1-0

Robin Anne Gravemaker (1547)

Esmee Langeveld

1-0

Ger Kemper

Quinten Reddy

1-0

Robin Looijer

Jan Marten Sevenster

0-1

Leo Kruisselbrink (1464)

Hendrik Huisman

1-0

Ton Haver (1374)

Daan van Dijk

1-0

Nico Schumacher (1374)

Sterre Langeveld

1-0

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Paul Tuijp
    Paul Tuijp
    20.11.2011
    Toch weer een mijlpaal, een eerste jeugdteam dat deelneemt in de NHSB. Leuk hoor. Goed werk van onze jeugdtrainers. Ik zal eens kijken of ik de 16e december vrij kan houden, wil het ook wel eens meemaken.