Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Nipte nederlaag HWP 8

Jaap Rotte | | 0 reacties

HWP Haarlem VIII - SC Aalsmeer III 3,5-4,5
Het achtste team van HWP lijdt de kleinst mogelijke nederlaag tegen Aalsmeer 3. Gedurende de wedstrijd stonden we lange tijd op voorsprong, maar uiteindelijk verloren we de laatste drie partijen, waardoor Aalsmeer met de punten naar huis ging. Jammer, misschien had er meer in gezeten. Volgende keer beter.

Het zat niet mee met het achtste. Het begon al met het weer. Hebben we de hele winter nauwelijk winter gehad, was het die avond behoorlijk aan het hagelen en zelfs een beetje (nat) te sneeuwen. Gevaarlijk dus. Was dat een voorteken voor wat die avond komen zou gaan?? Ach welnee, als het weer de hele winter al van slag is geweest, kun je nu niet zeggen dat juist die ene avond de weergoden een voorteken geven. Bovendien is schaken toch nog steeds, of je wil of niet, een binnensport (of -spel, zoals sommige niet-verslaafden menen te moeten beweren).

Hoe dit ook zij, het scoreverloop maakte ons optimistisch. Onno Horst pakte al heel snel het volle punt. Zijn tegenstander rocheerde, maar Onno zette een sterke tegenaanval in, waardoor zijn tegenstander met een dubbelpion op f6 achterbleef. Dat buitte Onno bijna professioneel uit. 1-0 voor ons. Edward Geerts voegde er een half puntje aan toe door te remiseren aan het eerste bord. Zijn tegenstander, een jeugdspelert nog, speelde goed, althans Edward beweerde dat hij zelf blij mocht zijn met het de puntendeling. Liton van der Ree verloor helaas. Hij was zo snel weg, dat ik hem niet eens meer heb kunnen spreken. Dan zal het wel een pijnlijke nederlaag zijn geweest. Zo stonden beide teams weer gelijk. 

Zelf was ik als vierde speler klaar. Mijn tegenstander speelde te passief, wat mij met zwart de gelegenheid bood om hem naar achteren te drukken en een aanval in te zetten, zeker toen hij met twee paarden achterbleef en ik het loperpaar overhield. Als je dan de stelling opent, begint het voordeel van de lange reikwijdte van de lopers door te tikken. Zo geschiedde. Ook Charles Hensen won. Ook zijn tegenstander aan het tweede bord was een jeugdspeler. Hoewel Charles volgens Hans door het oog van de naald kroop, had hij toen ik zijn stelling voor het eerst zag toch al een kwaliteit meer. Niettemin was het volgens Charles een moeilijk eindspel, maar Charles zou Charles niet zijn als hij dat niet tot geen goed einde bracht. Zo stonden we ineens bijna op matchpoint. 3,5-1,5. Zouden we dan weer eens de punten pakken? Zou goed zijn voor de moraal!!

Nee hoor, het mocht niet zo zijn. Want voor de objectieve buitenstaander was al duidelijk dat elk van onze andere drie spelers slecht stond. Jan Schaap ging onderuit, volgens zijn tegenstander 'heel gelijkmatig': eerst een kwaliteit achter, toen een stuk achter en ondanks lang tegenstribbelen uiteindelijk een nul. Ruud Bulterman kwam ook met een stuk achter in een dame tegen dame + paard-eindspel. Zoiets houd je niet vol. Opnieuw een nul voor ons en zo stond het gelijk. Helaas liet ook Hans Huson zich verschalken in een moeilijk eindspel, met aan beide kanten twee torens, maar Hans had een pion minder en ook nog een dubbelpion. Ook dat was onhoudbaar. Zo kon Aalsmeer uiteindelijk toch met de buit afreizen en bleven wij met lege handen achter. In de volgende - en laatste - ronde gaan we nog een keer proberen punten te pakken! 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.