Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Offday van Eminence Grise V

Jan Burggraaf | | 0 reacties

Ze waren er allemaal, die oude mannen in Sociëteit Vereeniging (groot is haar naam). Behalve Paul II die jarig was. Ton meldde een beursprobleem en inderdaad is in Azië alles met procenten gezakt. Meestal volgt daarna de tsunami. We beurden hem op met een borrel en gingen aan de borden. Alras hadden Hans, Stephan en Ger het mysterieuze plusje dat de kiem voor een gewonnen partij bevat. Zullen ze er iets mee doen? Paul Pancras opende slecht en stond een pion achter. De rest was in subtiel en evenwichtig gepeins verzonken. De conversie van alle goede voornemens komt vanaf tien uur op gang. Vanaf hier volgen we live de wedstrijd.

Stephan heeft twee vrijpionnen op de damevleugel gekregen,dat wordt een punt. Ger presteert het ongelooflijke en ruilt zijn pluspionnen in voor een remise eindspel dat hij teleurgesteld verliest (d2-d1 D ; Kxd1 Lc1xf4 met remise was mogelijk ). Opgelucht gaat hij aan het bier (straks meer hierover) Overtuigend wint Hans een consequente partij en Rens houdt even bekwaam het evenwicht. Als Ton alle pionnen voor de Alkmaarse leeuwen werpt, maakt Stephan de lang verwachte ippon en we staan nog steeds gelijk ( 2 1/2 tegen 2 1/2 ).

Alle aandacht is vanaf nu voor de zogenaamde kopborden. Kopborden hebben kopzorgen en daarom is Hans vandaag wat lager gaan zitten. Geen nood , de honneurs worden voortreffelijk waargenomen door Luuk van den Broek en Marco Boekhout. Genieën in de dop als je het mij vraagt. Marco heeft nog geen fout gemaakt en houdt de vijandelijke teamleider goed onder druk. Luuk komt na een onconventioneel begin goed opzetten in een eindspel met torens en ongelijke lopers. Experts noemen dat de strijd tussen ongelijke torens. Nooit van gehoord zegt Luuk en hij ruilt die torens. Toch houdt onze man voordeel, maar de tegenstander heeft weer moed heeft gekregen. In groeiende Alkmaarse tijdnood grijpt Luuk mis en het is over.

 

  Dan maar over naar Paul Pancras op drie. De oorspronkelijke pluspion van Alkmaar komt door het midden opzetten ondersteund door T+L. Daar staan zomaar drie pluspionnen van Paul op de koningsvleugel tegenover met een actief paard. Kan niet meer fout gaan zou je zeggen. Bedriegt de schijn of heeft Paul een offday ? Kan de beste gebeuren. In een mum van tijd gaan de stukken in de doos omdat een witte tempowinst beslissend was !?

 

  Resteert Marco met zijn geoliede speelstijl. Hij heeft nog steeds alles onder controle en de tegenstander is overspeeld. De toeschouwers zien Tb7xe7 en de ratingpunten zijn voor Marco. Daar neemt onze held de toren in zijn klamme handen en .....Tb7-b1 dekt de achterlijn met remiseaanbod.

 

  Hoe dit allemaal mogelijk is en 5-3 verandert in 3-5 heb ik hierboven beschreven. Een simpele mutatie volgens de wetten van Mendel. Beïnvloeding door een teamleider is illusoir. De aanwijzing van een BOB kan als katalysator werken om de 5 aan de goede kant te krijgen. De BOB -ik denk aan Marco die toch niet hoeft na te denken (wat is die man goed)- gaat rond met biertjes en borrels. Niemand heeft dorst (behalve de tegenpartij) en succes lijkt mij verzekerd.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.