Oliebollenschaak en nieuwe opzet van het HWP-Rapidkampioenschap

Harry Lips | |   Intern

De kersttijd betekent traditiegetrouw een pauze in de immer voortdurende strijd om het clubkampioenschap in de interne competitie van HWP. Op dinsdag 26 december - tweede Kerstdag - worden we geacht allen trouw rond de boom te zitten, want dan wordt er niet geschaakt. Dinsdag 2 januari is er de kans om alle HWP-clubgenoten een gelukkig nieuwjaar te wensen op de tradionele Oliebollenavond.

De laatste jaren was die avond ook het strijdtoneel van de wedstrijd om het HWP-rapidkampioenschap. Op de laatste jaarvergadering is echter besloten dat rapidschaak een meer prominente plek kan krijgen op de HWP-jaarkalender door de reguliere interne competitie met drie ronden te bekorten. Een werkgroepje bestaande uit Willem de Ruig, Enno Noordhoff, Peter Beerens en Harry Lips heeft een uitwerking gemaakt voor een nieuw HWP-rapidkampioenschap te verspelen op vijf clubavonden na afloop van de reguliere competitie, in mei en juni. Hierover later meer.

Het HWP-rapidkampioenschap komt dan beter tot zijn recht dan met 5 of 6 veredelde vluggertjes op een feestavond. Maar die oliebollenavond houden we natuurlijk wel in ere. En schaken gaan we ook, maar dan in een wat meer ludieke vorm. Het ligt in de bedoeling op 2 januari a.s. te gaan strijden om het HWP Fischer Random kampioenschap.

Fischer Random is een door de legendarische oud-wereldkampioen Bobby Fischer voorgestelde spelvorm, waarmee alle bestaande openingstherie in een klap waardeloos wordt. De witte en zwarte stukken worden namelijk niet in de bekende slagorde achter de pionnen opgesteld, maar in een door het lot bepaalde willekeurige volgorde. Die volgorde is wel aan enige regels gebonden, waardoor een vorm van de rokade mogelijk blijft en er per speler een wit- en een zwartveldige loper aanwezig is. Er blijven op die manier nog 960 verschillende beginstellingen over, vandaar dat deze spelvorm ook bekendstaat als Schaak 960. De precieze regels worden op 2 januari uitgelegd (dat kan in tien minuten), maar wie al vast wil weten waar hij aan toe is, kijkt op https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaak_960.

Enige experimenten met Fischer Random in het HWP zomerprogramma hebben geleerd dat dit een  amusante spelvorm is, waar het echte spelinzicht vaak de doorslag geeft. Dat laatste blijkt ook wel uit de namen van enkele Fischer Random wereldkampioenen tot nu toe: Peter Svidler, Levon Aronian en Hikaru Nakamura zijn topspelers die bekend zijn om hun creatieve spel.

Hopelijk zijn de HWP-ers nieuwsgierig naar deze spelvorm en beleven we een goedbezochte en geanimeerde Oliebollenschaakavond op 2 januari!

Reacties(3)


Mark Hemelrijk20-12-2017, 9:36

Harrie dank voor de annonce. Het een en ander is in beweging gezet. Sjoerd en ik gaan ons best doen om er een leuke avond voor iedereen van de te maken.


Stemmen:0
 
Peter Beerens17-12-2017, 18:40

Oliebollen lust ik het hele jaar door. Ik had er zelfs een stelling in mijn proefschrift aan gewijd: "Oliebollen zijn lekkerder dan appelflappen". Deze stelling heeft het niet gehaald, want ondanks waar, is het wetenschappelijk niet te bewijzen....


Stemmen:0
 
Jaap Rotte17-12-2017, 10:34

Harry en anderen, Leuk! Aangezien de meeste mensen op 2 januari de oliebollen wel zat zullen zijn, stel ik voor het toernooi dit jaar om te dopen tot Afval-schaak. Jaap Rotte


Stemmen:0
 

Aantal waarderingen:0