Seizoen afgesloten met Thermoshield rapidkampioenschap

Peter Beerens | |   1 reactie

Het seizoen zit er weer op. Het Nova-toernooi is ook achter de rug en dus kunnen we rustig de zomer in. Zomerschaak is er nog wel. Op alle dinsdagavonden in juli.

Het seizoen werd waardig afgesloten met het Thermoshield rapidkampioenschap. Op 5 zomerse avonden werden 15 rondes afgewerkt, waarin door 51 spelers in totaal 264 rapidpotjes zijn gespeeld. Vele potjes waren van heel behoorlijk niveau en bijna allemaal waren ze spannend. Er was veel commotie en veel gezelligheid. En er was een kampioen. En wat voor één.

René Duchêne behaalde 11.5 punt en bleef daarmee de concurrentie voor. René had van alle naaste concurrenten gewonnen en was daarmee de terechte kampioen. René kan zowel technisch als tactisch goed uit te voeten en dat is van belang bij rapidschaken, waar snel rekenen een voorwaarde is voor succes.

Collin Boelhouwer is tweede geworden met 11 punten. Collin verloor alleen van René, maar moest de laatste 6 rondes verstek laten gaan en kon het René niet meer lastig maken.

Voor de rest restte een gevecht om de derde plaats. Hierin deden vooral de spelers van HWP2 van zich spreken. In de wandelgangen wordt HWP2 wel eens spottend het “veteranenteam” genoemd, maar de oudjes kunnen dus wel goed rapidschaken. Peter Beerens werd uiteindelijk derde door in de laatste ronde concurrent Harry Lips te verslaan en eindigde met 10.5 punt. Ben de Jong, die lang in de top drie had gestaan, werd vierde en Harry vijfde.

In de B-groep won Mahesh Patil. Hij verzamelde maar liefst 9.5 punt en met een TPR van 1928 haalde hij 109 punten meer dan verwacht op basis van ELO. Hem wachtte een royale prijs van de sponsoren van Thermoshield, die hun betrokkenheid  toonden en de prijzen persoonlijk kwamen uitdelen. Richard Vink en Sjoerd van Raaij werden 2de en 3de.

 

In groep C won Richard Fritschy met 7.5. Ook Richard behaalde een knappe rating prestatie met een TPR van 1629 (1557) en kreeg een mooie prijs van de sponsoren. Wedstrijdleider Harry noemde Richard tijdens de prijsuitreiking de beste van de mindere, maar daar ging Richard niet in mee. Hij solliciteerde daarmee uitdrukkelijk naar plaatsing in de B-groep volgend jaar. Eeuwig talent Frits Bakkes en jeugdtalent Jurriaan Boeren werden 2de en 3de.

 

Klik hier voor alle eindstanden

 

Als toetje voor de liefhebbers toch nog even een diagram om te laten zien hoe spannend rapidschaak kan zijn.

 

Een diagram na zet 15 uit Beerens-Lips (de wedstrijdleiders speelden hier tegen elkaar om de derde plaats). Kort na de opening staat deze scherpe stelling op het bord. Wit speelt graag dit soort stellingen, Zwart moest winnen om derde te worden en zal mogelijk nog tevredener zijn over de opening. Het is een soort mijnenveld waarbij elke zet je laatste kan zijn. Wit ging verder met 16.Dd4 (h4 wint volgens de computers omdat Tc8 Dd4-Dxc3 Dxc3-Txc3 Kb2-Tc8 hxg5 goed is voor Wit. Je moet het maar zien.) en Zwart reageerde met met ..0-0-0. Toen moest Wit ook B zeggen dus 17.Dxa7?!. Het idee is dat ..Dxc3+ 17.Kb1 niets oplevert voor Zwart, maar dat klopt niet, want na ..Lc6 en dan na 18.Tc1-Le4 en mat. Gelukkig is de zwartspeler geen computer maar een mens van vlees en bloed en speelde ..Lc6 18.Da8+-Kd7 19.Lb4+-Ld5 (hier was Ke8 nog een mogelijkheid) 20.Lxa5-Txa8 21.e4 en Wit won een tweede pion en niet veel later de partij.

 

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Richard FritschyRichard Fritschy
  Richard Fritschy
  05.07.2019
  "Want de laatsten zullen de eersten zijn". Het blijft een omstreden uitspraak, maar er zit iets in.
  Waar Mahesh en ik op Hemelvaartsdag in het Louis Blok-rapidtoernooi als hekkesluiter eindigden, werden wij niet veel later in het HWP-Rapidkampioenschap groepswinnaar. In verschillende groepen welteverstaan.
  • Frits BakkesFrits Bakkes
   Frits Bakkes
   06.07.2019
   latent talent - over 25 jaar of daaromtrent spreken wij elkaar weer (in groep ..).