Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

True lies in the Asperger Variation

Jan Burggraaf | | 0 reacties

Schaakgroep Koedijk I - HWP Haarlem III: 4½-3½
Henk Terlingen is postuum als Aspergergeval aangemerkt. Is Robert James Fischer de volgende? En hoe zit het met HWP Haarlem III? Zij verloren een gewonnen wedstrijd tegen Koedijk met 3½ tegen 4½.
Update: twee partijen geplaatst

Waarheid?! Het hangt er maar van af wie het gezegd heeft, en ook wanneer het gezegd is. Geller,Botwinnik en Tarrasch werden niet graag tegengesproken. Moderne inzichten doen hun stellingsoordelen verbleken als sneeuw op een februarizondag. Zie het boek van Fabrego: True Lies in Chess. En de maniakale R.J. Fischer dan? Leed hij niet aan Asperger lang voordat deze variant door de psycho's werd ontdekt? Dat kan, want ook aan Henk Terlingen is postuum het etiket Asperger opgeplakt. En zeg nou zelf, de Bulgaar die Short geen hand wilde geven was toch ook opgefokt, een moslim, een self-kicker en dus vol Asparagus Sanctus. Wij zullen als schakers zelf het heft in handen moeten nemen om niet als Aspergertypes aangeduid te worden. Misschien deze psychopaat vernoemen in een variant: de Aspergervariant.

De wedstrijd Heeren III tegen Koedijkse Schaakkring leverde geen nominaties op: gedegen prophylaxe op alle borden. 

Willem probeerde zonder pionnen te spelen nadat hij noodgedwongen d4 tegen e5 geruild had. Rond zet 15 komt hij met g3!, b3! en e3! op de proppen om de tegenstander van zijn machteloosheid te doordringen. Een heel sociaal mens, die Willem Mook. 

Supersub Hans van Mulekom heeft zulke trucs niet nodig. Op zet 12 dreigt hij meervoudig "hout"en "mat". Dat duurde niet lang aan bord 8.

Frank speelt de Slavische boeienkoning. Hij heeft daar ervaring mee. Ook onze andere strijders kijken naar bekende stellingtypes. Luctor et emergo is hier het devies.

Met de tijdnood in aantocht staat het 2-0 door Willem en Hans. Ook Cees Visser en Remco kunnen royaal winnen. Paul heeft weinig kans tegen het geheime wapen van Koedijk, maar Frank en Koos kunnen iets aan de zekere vier punten toevoegen. Prachtige vooruitzichten tot de kreet van een waanzinnige de ruimte doorklieft. Cees heeft zijn machteloze opponent mat in één toegestaan, terwijl die man ook één minuut op de klok had voor zeven zetten. Zyadah zet nu aan voor een zelfdestructieactie. Het eindigt met drie dames tegen de kale koning en net geen pat.

 

Alles hangt bij een 3-3 stand af van de wedstrijdzenuwen van Frank en Koos. Frank houdt zeer bekwaam remise maar Koos verliest in veelbelovende stelling ineens een toren terwijl de veertig zeten al gedaan waren. De slag bij Leningrad werd zo toch verloren. Winst was er nog op het bord naast mij waar de heren Kooglander en van Seeters streden om de vakante Aspergerprijs. Hun opening verliep volgens bekende Koedijkse paden 1.e4 e5 2.Lc4 Pf6 3.Pf3 d5 4.exd5 Lg4 5.h3 Lh5 6.g4 Pxg4 7.d3 Pf6 8.De2 Ld6. De met wit spelende van Seeters rokeerde lang en kreeg een geweldige aanvan langs de g-lijn. Hij verdient de Aspergerprijs van 2008.

 

 

<iframe frameborder="0" height="800" width="700" scrolling="no" src="http://www.hwphaarlem.nl/partijen/080213-koedijkhwp3.htm"></iframe>

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.