Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

We rukken op naar de tweede plaats

Paul Tuijp | | 0 reacties

Het begin tegen DD was wat aarzelend en ook nu tegen Kennemer Combinatie III, liet een aantal Witte Paarden nog niet het achterste van zijn tong zien. Het strijdplan is duidelijk: we groeien toe naar een grootste vorm, zodat we tegen de papieren favorieten kunnen vlammen.

Op papier en in theorie zou KC III geen al te groot obstakel mogen zijn. Om half vier noteerde ik voorzichtig een paar plusjes bij René D., Harry en Hendrik Jan. Bij Jan vond ik het er erg verdacht uitzien. Een half uur later was er meer tekening in de strijd gekomen. Maar niet overal ten goede. Max was getruct door Wouter Roggeveen en René V. was de draad kwijt geraakt tegen Ronald Keizer.

 


  Een prettige meevaller was de snelle overwinning van Paul. Hij had niet te veel bereikt uit de opening, maar in het middenspel kon een pionnetje worden mee gesnoept en verbeterde de positie van stukken zodanig dat de verdediging van de jonge Yashin van Kesteren het niet meer hield. Wouter Roggeveen liet de gelijkmaker aantekenen. Ik moet van Max nog horen waar hij de mist inging.

  René D. loste gelukkig wel de belofte in en scoorde ons tweede punt.

 



  Aad de Bruijn (1980) – René Duchêne (2166)

  Stelling na 20…, Dd8-f6 Aad heeft met de bestrijdingswijze van de Siciliaan die René koos weinig problemen kunnen veroorzaken. In de diagramstelling is wit eigenlijk kansloos. Na 21. Pf5xg7, Df6xf2 22. Ke1-d1, Kg8xg7 kon zwart ook d5 veroveren en ging Aad op de 39e zet nog door de vlag ook.

  Jan leek zoals gezegd in een lastig parket terecht te zijn gekomen tegen de immer (op het bord) agressief opererende Frans Arp. Toen de aanval luwde kon Jan op twee pionnen voorsprong leunen. Het eindspel schoof hij moeiteloos naar een punt. Het was op dat moment wel duidelijk, dat de matchpunten bij ons zouden blijven.

  Toen Bart ook nog een vol punt liet aantekenen, leek het zelfs een erg ruime uitslag te worden. Bart kwam veelbelovend uit de opening, maar Gerard Snijders verdedigde adequaat. Toen ze zich inlieten op een Dame tegen twee torens eindspel, leek remise mij onafwendbaar. Bart toonde aan toch iets meer van het spel te snappen. Niet zonder enig risico ging hij op de pionnen van zwart af en wist deze te veroveren ook. Gerard liet het zich daarna niet meer bewijzen.

<iframe frameborder="0" height="350" width="445" scrolling="no" src="http://www.hwphaarlem.nl/partijen/gijswijt-snijders.htm"></iframe>

 

 Harry maakte op dat moment remise. Tot grote teleurstelling van hemzelf (“Wat een treurige partij...”), maar René Duchêne verwoordde het objectief gezien wel goed: “Ik vind jouw partij verre van treurig. Tot en met de 31e zet ben je bezig een positionele modelprestatie te leveren. Daarna ben je misschien een beetje angstig, maar de stelling speelt ook niet eenvoudig.” Maar toch, als je in een partij een stuk wint, dan valt het niet mee te moeten berusten in remise.

  Hendrik Jan had zijn stelling inmiddels omgebouwd van +1 naar + 6 en hier was het een kwestie van uittikken. Een keurige partij en wat ook niet onbelangrijk is voor de teamleider: de tegenstander heeft geen kans gekregen. Zoals zo vaak was René V. als laatste bezig. Ik hoopte nog op een schwindel, maar het eindspel was zo beroerd slecht, dat het zelfs hem niet lukte om er nog iets uit te halen.

  Persoonlijke uitslagen:

  René Duchêne (2166) – Aad de Bruijn (1980) 1 – 0
  Bart Gijswijt (2209) – Gerard Snijders (1936) 1 – 0
  René in ’t Veld (2048) – Ronald Keizer (1963) 0 – 1
  Max Merbis (2121) – Wouter Roggeveen (1832) 0 – 1
  Jan Burgraaf (1946) – Frans Arp (2020) 1 – 0
  Harry Lips (2043) – Hicham Boulahfa (1875) ½ - ½
  Hendrik Jan Gabriëls (1848) – Fer Mesman (1729) 1 – 0
  Paul Ruber (2017) – Yashin van Kesteren (1725) 1 – 0

  Uiteindelijk dus 5½ - 2½ en daar kun je mee vooruit. En we hebben alles weer in eigen hand, want ZSC-Saende heeft bij LSG het eerste punt verspeeld. Rijswijk verrassend aan de leiding.

  Overigens bleek de gezamenlijke thuiswedstrijd voor Heemstede, Santpoort en ons erg succesvol te verlopen. Alle drie wisten we te winnen. Eens kijken of we dat vol kunnen houden tot en met de laatste thuiswedstrijd!

  Andere uitslagen 2e ronde:
  LSG – ZSC-Saende 4 – 4
  Moerkapelle – Tal/DCG 3 – 5
  Rijswijk – DD 5½-2½
  SHTV – Zukertort A. 5½-2½

  3e ronde op 3 november:
  ZSC-Saende – Zukertort A.
  DD – SHTV
  Kenn. Comb. – Rijswijk
  Tal/DCG – HWP Haarlem
  LSG – Moerkapelle

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.