Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Schaaktafels in Haarlem

Bas Kamps | | Algemeen | 2 reacties

Op maandag 19 december 2022 zijn op het Max Euweplein te Haarlem drie schaaktafels geplaatst. De plaatsing van de tafels is onderdeel van een project om het Max Euweplein te vergroenen en te verlevendigen.

De schaaktafels zijn een initiatief van Achim Pelupessi en Bas Kamps (hier op de foto).

Het initiatief wordt vanuit de schaakwereld gedragen door het Max Euwe Centrum, de Schaakbond en de drie Haarlemse schaakclubs (HWP, Kennemer Combinatie en Het Spaarne). Hopelijk zullen deze clubs - door het organiseren van schaakclinics en andere activiteiten ter plekke - mede zorgdragen voor het daadwerkelijke gebruik van deze tafels. Ook in tal van andere steden en dorpen worden momenteel schaaktafels geplaatst.

Max Euwe is de enige Nederlandse wereldkampioen schaken (van 1935-1937) bij de volwassenen. De schaaktafels op het plein, dat zijn naam draagt, zijn een eerbetoon aan hem.

Er kan vanaf nu op het plein geschaakt worden. Zelf stukken en eventueel een klok meenemen. (Stukken zijn eventueel ook ter plekke te verkrijgen.) De officiële opening zal in het voorjaar georganiseerd worden.

NHNieuws en Haarlems Dagblad schonken aandacht aan de komst van de schaaktafels: op 20 december stond het initiatief op de voorpagina van het Haarlems Dagblad en op NHNieuws was er een item met video met Bas en Achim over de plaatsing van de tafels.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Adrie Pancras
  Adrie Pancras
  21.12.2022
  Prachtig initiatief Bas em Achim!
 • Marco Boekhout
  Marco Boekhout
  23.12.2022
  Erg leuk initiatief!