Schaken in het nieuwe seizoen (en het nieuwe normaal)

Paul Tuijp | |   Club |   7 reacties

Zoals al op de Algemene Ledenvergadering is aangekondigd, gaat het nieuwe schaakseizoen van start onder de werking van een aangepast wedstrijdprotocol. We willen dat alle clubgenoten zich veilig voelen in de Sociëteit om een partij schaak te spelen. Hoe gaan we dat doen?

De bekende regels zijn kracht: heb je klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, of koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak. Ga dan niet schaken, blijf thuis! We houden anderhalve meter afstand, we schudden geen handen, we schrijven ons in en we ontsmetten onze handen bij binnenkomst.

We zoeken zo snel mogelijk onze tegenstander en het bord op. Als de partij begint, blijf je ook zo veel mogelijk aan het bord en je tafel. Alleen voor toiletbezoek of het bestellen van een drankje kun je door de zaal wandelen. Is je partij klaar, dan ben je toeschouwer en kun je aan je tafel blijven zitten of het spelersgebied verlaten, maar dan geldt het bovenstaande weer: houd afstand en ga niet door de zaal wandelen. Als het te druk wordt bij de bar bijvoorbeeld, moeten we jullie vragen de zaal te verlaten. 

We kunnen circa 28 partijen ofwel 56 spelers plaatsen. In de Heerenkamer, naast de biljarts en natuurlijk in de grote zaal. We blijven met de ramen open ventileren. Tussen de borden kunnen we de 1½ garanderen. Met je tegenstander lukt dat natuurlijk niet steeds. Om de meeste tijd toch voldoende afstand te houden, vragen we je als je niet aan zet bent, je stoel wat achteruit te schuiven en niet op de tafel te leunen. Daarmee lukt het weer wel de 1½ meter aan te houden.

Het vraagt wat aanpassen en we zullen op een onbewaakt moment wellicht een keer iets minder afstand houden, maar als we elkaar aanspreken en ons gezond verstand gebruiken - en daar zijn we toch goed in - dan moet het lukken om veilig te schaken.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (7)

 • Peter Beerens
  Peter Beerens
  06.09.2020
  Wellicht ten overvloede: Gezien de beperkte beschikbaarheid van schaaktafels wordt het zeer op prijs gesteld als leden die niet komen zich tijdig afmelden.
 • Stephan Blaas
  Stephan Blaas
  09.09.2020
  Speelde op de eerste clubavond in alle rust tegen Jurriaan Broere. Dat was een verademing. Het was wel wat minder gezellig, maar nu eens geen drukke en luidruchtige clubleden en bezoekers aan de bar en in de looppaden aan het eind van de avond, die zelf klaar zijn, terwijl er nog schakers bezig zijn.

  Toch was ook dit helaas niet ideaal. In een moeilijk eindspel met twee lopers tegen twee paarden en elk 6 pionnen stond om half 12 opeens de barkeeper van de societeit bij mijn tafel met de mededeling dat de partij over 10 minuten beslist afgelopen moest zijn. Peter Beerends en Sjoerd van Raaij hadden hetzelfde. Peter, zei nog tegen hem: "Dat kan niet bij deze partij"

  Paul, dit is toch al eerder met het bestuur van de societeit besproken? Er staat me bij dat er toen duidelijke afspraken over zijn gemaakt. Of is het nu vanwege corona weer anders? Ik heb er maar niet op gereageerd, maar voelde me onder druk gezet. Van mijn contributie gaat een groot deel naar de societeit. Door corona was een half jaar spelen niet mogelijk. Daar kan niemand wat aan doen. Maar mag ik dan wel mag verwachten , dat ik mijn partij tot 12 uur zonder druk kan afmaken? Wat kunnen we hier aan doen?
 • Paul Tuijp
  Paul Tuijp
  09.09.2020
  Pfff, je hebt gelijk Stephan, nu de reguliere competitie weer is begonnen kunnen we tot 12 uur de partij spelen, dan nog een drankje en om half 1 het pand verlaten. We zullen het aankaarten.
 • Arjen Doevendans
  Arjen Doevendans
  11.09.2020
  Oeps ik dacht dat afgelopen dinsdag het 'we moeten er weer inkomen toernooi' zou zijn en dinsdag de 15e de interne start. Ik zie dat de 15e de beker is en de week erna 2e ronde interne. Ik heb dus de 1e ronde gemist (en vergeten af te melden)?
 • Adrie Pancras
  Adrie Pancras
  11.09.2020
  Ik vond het ongezellig zo. Je mag niet even rondwandelen. In buitenlandse restaurants mag je alleen staan, lopen met een mondkapje. Alleen aan je tafel mag het mondkapje af. Misschien moeten we het zo oplossen?
 • Richard Fritschy
  Richard Fritschy
  12.09.2020
  Ja, Adrie, ik wil ook rondlopen. Daar wil ik wel even zo'n vermaledijd mondkapje voor dragen.
 • Cees Visser
  Cees Visser
  14.09.2020
  Dit wordt voor mij lastig verhaal. Ik ben ook een 'wandelaar' en kan tijdens partij nauwelijks aan mijn bord blijven zitten.